Ulusal ve yerel politik faktörlerin mutluluk düzeyi üzerindeki belirleyiciliği: Batı Akdeniz Bölgesi örneği
The determinants of national and local political factors on the level of happiness: The case of the Western Mediterranean region
  1. Tez No: 988650
  2. Yazar: ŞERİFE ŞEYDA ZEYNEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE SAVUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu hizmetleri, Kamu politikaları, Politik psikoloji, Siyasal yönetişim, Siyaset psikolojisi, Vatandaş memnuniyeti, Öznel mutluluk, Public services, Public policies, Political psychological, Political governance, Political psychology, Citizen satisfaction, Subjective happiness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ulusal ve yerel politik faktörlerin bireylerin mutluluk düzeyine etkisini incelemektedir. Bireysel psikolojik faktörlerin mutluluk üzerindeki etkisi yaygın olarak kabul edilmekle birlikte, son yıllarda çevresel faktörlerin de önemli bir rol oynadığına dair bulgular artmaktadır. Ruut Veenhoven'in de belirttiği gibi, mutluluk; refah, yaşam kalitesi, çevresel koşullar ve bireyin yaşamdan duyduğu memnuniyet gibi unsurlarla ilişkilidir. Bu bağlamda, çevresel boyutu temsilen kamu politikaları ve hizmetlerinden duyulan memnuniyetin bireylerin mutluluk düzeyi üzerinde etkili olabileceği varsayılmaktadır. Araştırma kapsamında Batı Akdeniz Bölgesi'ndeki (Antalya, Burdur, Isparta) 490 katılımcıdan elde edilen 477 geçerli veri üzerinden Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Bulgulara göre, yerel sağlık, çevre ve altyapı hizmetlerinin mutluluk üzerinde anlamlı bir etkisi bulunmazken (p=0.733), yerel yönetişimin mutluluğu pozitif yönde etkilediği belirlenmiştir (B=0.306, p<0.001). Ulusal sağlık ve insani gelişim politikalarının mutluluk üzerinde negatif bir etki gösterdiği (B=-0.215, p<0.001), buna karşılık ulusal sosyal güvenlik ve ekonomik refah politikalarının anlamlı ve pozitif bir etkisinin olduğu tespit edilmiştir (B=0.323, p<0.001). Çalışma bulguları, ulusal ve yerel politik faktörlerin mutluluk üzerindeki etkilerinin tek bir yönetsel düzeyde yoğunlaşmadığını; farklı politika alanları üzerinden, farklı yön ve mekanizmalar aracılığıyla ortaya çıktığını göstermektedir. Bu yönüyle çalışma, mutluluğun yalnızca bireysel dinamiklerle değil, aynı zamanda çok katmanlı politik ve yönetsel süreçlerle şekillendiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines how national and local political factors impact individuals' happiness levels. While the effect of individual psychological factors on happiness is well recognised, recent findings increasingly suggest that environmental factors also play a significant role. As Ruut Veenhoven points out, happiness is related to elements such as prosperity, quality of life, environmental conditions and life satisfaction. In this context, it is hypothesised that satisfaction with public policies and services, which represent the environmental dimension, may affect individuals' happiness levels. Within the scope of the research, exploratory factor analysis (EFA), confirmatory factor analysis (CFA) and regression analyses were applied to 477 pieces of valid data obtained from 490 participants in the Western Mediterranean region (Antalya, Burdur and Isparta). The findings revealed that, although local health, environmental and infrastructure services had no significant effect on happiness (p = 0.733), local governance was found to have a positive effect on happiness (B = 0.306, p < 0.001). National health and human development policies were found to negatively affect happiness (B = -0.215, p < 0.001), whereas national social security and economic welfare policies were found to positively affect happiness (B = 0.323, p < 0.001). The study's findings indicate that the effects of national and local policy factors on happiness are not confined to a single administrative level. Instead, they emerge through different policy areas and via various mechanisms and directions. In this respect, the study reveals that happiness is shaped by both individual dynamics and multi-layered political and administrative processes.