Tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralanmasını önlemeye yönelik hemşirelere uygulanan eğitimin değerlendirilmesi
Evaluation of the training provided to nurses for the prevention of medical device–related pressure injuries
- Tez No: 988651
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ÖZDEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hemşirelik bakımı, Nursing, Nursing care
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, tıbbi cihaz ilişkili basınç yaralanmalarını (TCİBY) önlemeye yönelik hemşirelere uygulanan eğitimin etkisini değerlendirmek amacıyla yapıldı. Yarı deneysel, tek gruplu ön test–son test deseninde yürütülen çalışma, Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Anestezi ve Reanimasyon ile Dahiliye Yoğun Bakım kliniklerinde Aralık 2024–Haziran 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya, dahil edilme kriterlerini karşılayan 55 hemşire ile toplam 296 hasta örnekleme alındı. Çalışma kapsamında eğitim öncesi ve sonrası dönemde üçer aylık süreçlerde hastaların TCİBY insidans verileri toplandı; hemşirelerin bilgi ve tutum düzeyleri ise geçerlilik ve güvenirliği kanıtlanmış ölçekler aracılığıyla değerlendirildi. Veriler;“Hemşire Tanıtıcı Özellikler Formu”,“TCİBY Bilgi Ölçeği”,“TCİBY Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği”,“Hasta Bilgi Formu”,“Hasta Günlük İzlem Formu ve ”Yara Kayıt Formu" ile toplandı. Eğitim içeriği, literatür ve uzman görüşleri doğrultusunda geliştirilip interaktif sunumlar, broşür ve afişler ile desteklendi. Çalışmanın verileri, Veriler SPSS Statistics 24.0 paket programı kullanılarak analiz edildi. Bulgulara göre hemşirelerin TCİBY bilgi ve tutum puanları eğitim sonrası anlamlı düzeyde artış gösterdi (p < .05). Eğitim müdahalesi sonrası TCİBY insidansı %55.9'dan %25.6'ya geriledi ve bu sonuç ileri düzeyde anlamlı bulundu (p < .001). Ayrıca, solunum cihazı sabitleme yöntemleri ve koruyucu girişim uygulamalarında iyileşmeler saptandı. Bununla birlikte, TCİBY'nin oluşum süresi, evre dağılımları, yara bölgeleri ve eksuda varlığı açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p > .05). Sonuç olarak, uygulanan eğitim müdahalesi hemşirelerin TCİBY'ye yönelik bilgi ve tutumlarını artırıp hasta insidansında ise belirgin bir azalma sağladı. Bulgular, TCİBY'nin önlenmesinde hemşirelere yönelik düzenli eğitim programlarının önemini ortaya koymakta, kayıt süreçlerinin iyileştirilmesi ve kurum politikalarıyla desteklenmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Ayrıca, farklı hasta grupları ve cihaz türleri üzerinde ileri araştırmalar yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the effect of an educational intervention provided to nurses on the prevention of medical device–related pressure injuries (MDRPIs). The quasi-experimental study with a single-group pretest–posttest design was carried out between December 2024 and June 2025 in the Anesthesiology and Reanimation and Internal Medicine Intensive Care Units of Dokuz Eylül University Faculty of Medicine Hospital. A total of 55 nurses and 296 patients who met the inclusion criteria were sampled included in the study. Within the scope of the research, MDRPI incidence data of patients were collected during two three-month periods before and after the training; nurses' knowledge and attitude levels were assessed using validated and reliable scales. Data were collected through the“Nurse Descriptive Characteristics Form,”“MDRPI Knowledge Scale,”“Attitude Scale for the Prevention of MDRPIs,”“Patient Information Form,”“Patient Daily Monitoring Form,”and“Wound Record Form.”The training content was developed based on the literature and expert opinions and was supported with interactive presentations, brochures, and posters. Data were analyzed using the SPSS Statistics 24.0 package program. According to the findings, nurses' knowledge and attitude scores regarding MDRPIs significantly increased after the training (p < .05). Following the educational intervention, MDRPI incidence decreased from 55.9% to 25.6%, and this result was found to be highly significant (p < .001). In addition, improvements were observed in respiratory device fixation methods and the application of preventive interventions. However, no significant differences were found between groups regarding the onset time of MDRPIs, stage distribution, wound locations, and presence of exudate (p > .05). In conclusion, the implemented educational intervention increased nurses' knowledge and attitudes toward MDRPIs and provided a marked reduction in patient incidence. The findings highlight the importance of regular educational programs for nurses, improving documentation processes, and supporting these with institutional policies. Furthermore, further research is recommended on different patient groups and types of medical devices.