Eklemeli üretim yöntemi ile dijital olarak üretilen kaide materyallerinin hücresel yanıtlarının değerlendirilmesi
Evoluation of cellular responses of digital base materials produced by additive manufacturing method
  1. Tez No: 988666
  2. Yazar: BAHAR MERVE ÜNAL ÜNLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ENDER AKAN
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: üç boyutlu yazıcı, eklemeli üretim, hücresel yanıt, kaide materyali, genotoksisite, three-dimensional printer, additive manufacturing, cellular response, denture base material, genotoxicity
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı eklemeli üretim yöntemi ile üretilen kaide materyallerinin hücresel yanıtlarını incelemek olup, farklı kaide materyalleri ile yapılan hücre canlılığı, apoptoz, sitokin seviyeleri, genotoksisite analizlerini içermektedir. Çalışmamızda 3 farklı eklemeli üretim kaide materyali rezini(Asiga Dentabase, Saremco Print Denturetec, NextDent Denture 3D+) ve iki geleneksel kaide materyali rezini (prepolimerize akrilik rezin ve ısı ile polimerize akrilik rezin) kullanılmıştır. Bu beş materyalin hücresel yanıtları insan dişeti fibroblast hücrelerinde MTT yöntemi ile hücre canlılığına bakılarak değerlendirilmiştir. Ayrıca, ELISA yöntemi ile IL-1β, TNF-α, IL-6 ve IL-8 pro-inflamatuar sitokin seviyeleri ölçülmüş, aynı yöntem ile Annexin V miktarı edilerek apoptoz etkisi incelenmiştir. Genotoksik etki için DNA izolasyonu yapılarak örnekler agaroz jel elektroforezi yöntemi ile analiz edilmiş olup DNA hasarı incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda, Asiga Dentabase, kontrol grubuna kıyasla IL-1β (p <0,0001) ve IL-6 (p=0,0022) seviyelerinde anlamlı artışa yol açmıştır. Ayrıca, Asiga Dentabase, prepolimerize akrilik rezin, Saremco Print Denturetec, NextDent Denture 3D+ ve ısı ile polimerize akrilik rezin gruplarında IL-8 seviyeleri yüksek bulunmuştur(p<0,0001 ve p<0,0002). Asiga Dentabase ve NextDent Denture 3D+ gruplarında TNF-α düzeylerinde anlamlı artışlar saptanmıştır(p<0,0001 ve p=0,0001). Tüm materyallerde ve kontrol grubunda Annexin V düzeyi ölçülemeyecek kadar düşük olarak belirlenmiştir.Hücre canlılığı analizinde, Asiga Dentabase materyal grubunda 24. saatte anlamlı azalma (p=0,0450) ve 48. saatte Asiga Dentabase ve Saremco Print Denturetec gruplarında azalma (sırasıyla p=0,0450 ve p=0,0375) gözlemlenmiştir. 72. saatte ise ısı ile polimerize akrilik rezin materyali dışında hücre canlılığında anlamlı bir fark bulunmamıştır. Genotoksisite analizin yapıldığında ise materyallerin fibroblast hücrelerinde belirgin DNA hasarı oluşturmadığı tespit edilmiştir. Çalışmamızda eklemeli üretim ile üretilen kaide materyalleri ile konvansiyonel PMMA esaslı materyallerin hücresel yanıtları karşılaştırılmıştır. Yapılan değerlendirmeler ile farklı kaide materyallerinin hücre canlılığı, sitokin seviyeleri, apopitotik ve genotoksik etkilerinin in vivo deneylerle incelenmesi gerektiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the cellular responses of base materials produced by additive manufacturing, including cell viability, apoptosis, cytokine levels and genotoxicity analyses with different base materials. In our study, three different additive manufacturing base materials (Asiga Dentabase, Saremco Print Denturetec, NextDent Denture 3D+) and two traditional base materials (pre-polymerized acrylic resin and heat-polymerized acrylic resin) were used. The cellular responses of these five materials were evaluated by assessing cell viability using the MTT assay on human gingival fibroblast cells. Additionally, pro-inflammatory cytokine levels of IL-1β, TNF-α, IL-6, and IL-8 were measured using the ELISA method, and apoptosis was examined by quantifying Annexin V with the same method. For genotoxicity, DNA was isolated from the samples and analyzed using agarose gel electrophoresis to assess DNA damage. As a result of the analyses, Asiga Dentabase caused a significant increase in IL-1β (p < 0.0001) and IL-6 (p = 0.0022) levels compared to the control group. Additionally, higher IL-8 levels were found in the Asiga Dentabase, pre-polymerized acrylic resin, Saremco Print Denturetec, NextDent Denture 3D+, and heat-polymerized acrylic resin groups (p < 0.0001 and p < 0.0002). Significant increases in TNF-α levels were observed in the Asiga Dentabase and NextDent Denture 3D+ groups (p < 0.0001 and p = 0.0001). Annexin V levels were found to be too low to be measured in all materials and the control group. In the cell viability analysis, a significant decrease was observed in the Asiga Dentabase group at 24 hours (p = 0.0450) and a decrease at 48 hours in the Asiga Dentabase and Saremco Print Denturetec groups (p = 0.0450 and p = 0.0375, respectively). At 72 hours, no significant difference in cell viability was found, except for the heat-polymerized acrylic resin group. Genotoxicity analysis revealed that the materials did not cause significant DNA damage in fibroblast cells. In our study, the cellular responses of base materials produced by additive manufacturing were compared with conventional PMMA-based materials. Based on the evaluations, it was concluded that the cell viability, cytokine levels, apoptotic and genotoxic effects of different base materials should be further investigated through in vivo studies.