Beyazlatma sistemlerinin farklı restoratif materyallerin yüzey pürüzlülüğü üzerine etkisi
The effect of bleaching methods on the surface roughness of different restorative materials
  1. Tez No: 988683
  2. Yazar: BEYZA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SULTAN AKTUĞ KARADEMİR
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Yüzey pürüzlülüğü, Surface roughness
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Restoratif Diş Tedavisi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, farklı üretim yöntemleriyle elde edilen üç farklı restoratif materyalin yüzey pürüzlülüğüne çeşitli beyazlatma ajanlarının etkisini değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmada nanohibrit kompozit rezin (Neo Spectra™ ST, NS), eksiltmeli üretim nanoseramik hibrit CAD/CAM blok (Cerasmart™ 270, CS) ve eklemeli üretim daimi reçine (Saremco print Crowntec, CT) kullanılarak toplam 99 örnek (8×8×2 mm) hazırlandı. Her bir materyal iki tedavi alt grubuna ayrıldı: ofis tip beyazlatma (Opalescence Boost – %40 hidrojen peroksit, 3×20 dk) ve ev tipi beyazlatma (Opalescence PF – %16 karbamid peroksit, 6 saat, 14 gün). Beyazlatma uygulamaları üretici talimatlarına ve belirtilen uygulama sürelerine uygun şekilde gerçekleştirildi. Yüzey morfolojisinin değerlendirilmesi için toplam 9 örnek (3'ü başlangıç, 6'sı beyazlatma sonrası) SEM ile incelendi. Geriye kalan 90 örneğin (n=15 her grupta) yüzey pürüzlülüğü (Ra) ve pürüzlülük derinliği (Rz) bir temaslı profilometre ile beyazlatma öncesi (T₀) ve sonrası (T₁) ölçüldü. Her örnek için ölçümler üç kez tekrarlandı ve ortalamaları alındı. Yüzey pürüzlülüğündeki değişimler (ΔRa, ΔRz), T₁ ölçüm değerlerinden T₀ değerlerinin çıkarılmasıyla hesaplandı. Veriler SPSS yazılımında Two-way ANOVA, One-way ANOVA ve Eşleştirilmiş örneklem T testi ile analiz edildi (α=0,05). Bulgular: Beyazlatma sonrası Ra ve Rz değerleri açısından, materyal × beyazlatma tipi etkileşimi istatistiksel olarak anlamlı bulundu (p<0.05). Tüm materyallerde, beyazlatma sonrasında Ra ve Rz değerleri başlangıç değerlerine kıyasla anlamlı şekilde arttı (p<0.05). Beyazlatma sonrası, CT grubunun Ra değeri (p=0.019) ve NS grubunun Rz değeri (p=0.032), ofis tipi beyazlatma grubunda ev tipi beyazlatma grubuna göre anlamlı şekilde daha yüksekti. ΔRa ve ΔRz açısından materyaller arasındaki farklar istatistiksel olarak anlamlı değildi (p>0.05). Sonuçlar: Test edilen beyazlatma ajanlarının, üç restoratif materyalin yüzey pürüzlülüğü ve pürüzlülük derinliğini anlamlı şekilde artırdığı; bu etkinin ofis tip beyazlatmada daha belirgin olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the effects of different bleaching agents on the surface roughness of three different restorative materials fabricated using various manufacturing methods. Material and Method: In this study, a total of 99 samples (8×8×2 mm) were prepared using a nanohybrid composite resin (Neo Spectra™ ST, NS), a subtractive-manufactured nanoceramic hybrid CAD/CAM block (Cerasmart™ 270, CS), and an additive-manufactured permanent resin (Saremco print Crowntec, CT). Each material was divided into two treatment subgroups: in-office bleaching (Opalescence Boost – 40% hydrogen peroxide, 3×20 min) and at-home bleaching (Opalescence PF – 16% carbamide peroxide, 6 hours, 14 days). The bleaching procedures were performed according to the manufacturer's instructions and specified application times. A total of 9 samples (3 baseline, 6 after bleaching) were examined under SEM to evaluate surface morphology. The surface roughness (Ra) and roughness depth (Rz) of the remaining 90 samples (n=15 per group) were measured using a contact profilometer before (T₀) and after bleaching (T₁). Measurements were repeated three times for each specimen, and the average values were recorded. Changes in surface roughness (ΔRa, ΔRz) were calculated by subtracting the T₀ values from the T₁ values. Data were analyzed using Two-way ANOVA, One-way ANOVA, and Paired-samples T test in SPSS software (α=0.05). Results: The interaction between material and bleaching type was statistically significant for both Ra and Rz values after bleaching (p<0.05). In all materials, Ra and Rz values increased significantly after bleaching compared to baseline (p<0.05). Following bleaching, the Ra value of the CT group (p=0.019) and the Rz value of the NS group (p=0.032) were significantly higher in the in-office bleaching group compared to the at-home bleaching group. Differences among the materials in terms of ΔRa and ΔRz were not statistically significant (p>0.05). Conclusions: It was concluded that the tested bleaching agents significantly increased the surface roughness and roughness depth of all three restorative materials, with the in-office bleaching showing a more pronounced effect.