Gazipaşa'nın sağlık turizmi potansiyeli üzerine SWOT analizi
SWOT analysis on the health tourism potential of Gazipaşa
- Tez No: 988718
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN CEVDET ÇETİNSÖZ, DR. EDA HAZARHUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık Turizmi, Gazipaşa, Medikal Turizm, Termal Turizm, Alternatif Turizm, Health Tourism, Gazipaşa, Medical Tourism, Thermal Tourism, Alternative Tourism
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Turizmi Ana Bilim Dalı
Özet
Turizm sektörü, her geçen gün hızla gelişen ve ekonomiye önemli katkılar sağlayan dinamik bir sektördür. Günümüzde bireylerin yaşam sürelerinin uzaması ve sağlıklı yaşam bilincinin artması, seyahat amaçlarının değişmesine ve turizm taleplerinin çeşitlenmesine yol açmıştır. Bu değişimle birlikte, sağlık turizmi, bireylerin sağlıklarını korumak, iyileştirmek veya geliştirmek amacıyla yaşadıkları yerlerden başka destinasyonlara seyahat etmelerini kapsayan önemli bir turizm türü hâline gelmiştir. Bu bağlamda sağlık turizmi, küresel ölçekte giderek artan bir öneme sahip olup tedavi, rehabilitasyon, sağlıklı yaşam ve wellness uygulamalarını içeren geniş bir alanı kapsamaktadır. Türkiye ise sahip olduğu doğal kaynaklar, kaliteli sağlık hizmetleri ve rekabetçi fiyatlarıyla sağlık turizmi açısından öne çıkan destinasyonlardan biridir. Bu araştırmanın amacı, Gazipaşa ilçesinin sağlık turizmi potansiyelini analiz ederek, bölgenin güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditlerini ortaya koymak ve ileri yaş, engelli dostu, rehabilitasyon ile wellness turizmi gibi niş alanlarda sürdürülebilir bir destinasyon kimliği geliştirilmesine yönelik stratejik öneriler sunmaktır. Çalışmada literatür taraması ve SWOT analizi yöntemleri kullanılarak bölgenin sağlık turizmi açısından uygunluğu değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları, Gazipaşa'nın büyük ölçekli medikal turizm yerine ileri yaş turizmi, engelli dostu turizm, rehabilitasyon ve wellness odaklı turizmde yüksek potansiyele sahip olduğunu göstermektedir. İlçenin doğal çevresi, temiz havası, düşük yoğunluklu sosyal yapısı, tropikal tarım ürünleri, Ilıca Kaplıcası ve Gazipaşa Havalimanı gibi ulaşım avantajları, sağlık turizmi için özgün fırsatlar sunmaktadır. Buna karşılık, akreditasyon eksikliği, altyapı ve tanıtım yetersizlikleri, yabancı dil bilen personel azlığı ve engelli erişimine uygun tesislerin sınırlı olması rekabet gücünü zayıflatan başlıca faktörler olarak belirlenmiştir. Sonuç olarak, bulgular Gazipaşa'nın sürdürülebilir, erişilebilir ve farklılaşmaya dayalı bir niş destinasyon kimliği geliştirme potansiyeline sahip olduğunu, ancak bu sürecin başarıya ulaşabilmesi için stratejik planlama, altyapı yatırımları ve kurumsal kapasite geliştirme çalışmalarının hayata geçirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmanın, Türkiye'nin sağlık turizmi politikalarına katkı sağlaması ve Gazipaşa'nın bölgesel düzeyde sağlık turizmi gelişimine ışık tutması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
The tourism sector is a dynamic and rapidly evolving field that makes a significant contribution to the economy. In recent years, the increase in life expectancy and the growing awareness of healthy living have altered travel motivations, leading to a diversification of tourism demand. In this context, health tourism has emerged as a form of travel undertaken by individuals seeking to maintain, improve, or restore their health outside their place of residence. Globally, health tourism has gained growing importance and encompasses a wide spectrum of activities, including medical treatment, rehabilitation, wellness, and healthy lifestyle practices. Türkiye has become a prominent destination for health tourism, owing to its natural resources, high-quality healthcare services, and competitive pricing. The purpose of this study is to analyze the health tourism potential of the Gazipaşa district by identifying its strengths, weaknesses, opportunities, and threats, and to propose strategic recommendations for building a sustainable and differentiated destination identity, particularly in niche areas such as senior tourism, accessible tourism, rehabilitation, and wellness. Drawing on literature review, field research, and SWOT analysis, the study evaluates Gazipaşa's overall suitability for health tourism development. The findings reveal that Gazipaşa possesses significant potential not for large-scale medical tourism but rather for senior-friendly, accessible, and wellness- oriented tourism initiatives. The district's natural environment, clean air, low-density urban structure, tropical agricultural products, Ilıca Thermal Spring, and the accessibility provided by Gazipaşa Airport offer unique advantages for health-oriented travel. However, the lack of accreditation, insufficient infrastructure, limited foreign language proficiency among staff, inadequate accessible facilities, and weak promotional strategies were identified as factors limiting its competitiveness. In conclusion, the study demonstrates that Gazipaşa has the capacity to develop a sustainable and distinctive niche destination identity, yet achieving this potential requires effective strategic planning, infrastructure improvement, and institutional capacity building. This research is expected to contribute to Türkiye's national health tourism policies and to guide the future development of health tourism in the Gazipaşa region.