Ankara ilinde yaşayan seyahat geçmişi olan ve olmayan köpeklerde Dirofilaria immitis, Anaplasma spp., Ehrlichia canis ve Leishmania infantum etkenlerinin birlikte görülme sıklığının hızlı tanı kiti ile araştırılması
Prevalence of co-infection with Dirofilaria immitis, Anaplasma spp. Ehrlichia canis, and Leishmania infantum in dogs wi̇th and without travel history residing in Ankara with a rapid diagnostic kit
- Tez No: 988719
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDAL KARA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Veteriner Hekimliği, Internal diseases, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Dirofilaria immitis, Ehrlichia canis, Anaplasma spp, Leishmania infantum, köpek, hızlı test, seroprevalans, vektör kaynaklı enfeksiyon, Dirofilaria immitis, Ehrlichia canis, Anaplasma spp, Leishmania infantum, dog, rapid test, seroprevalence, vector-borne infection
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Çalışmamız, Ankara ilinde yaşayan ve Ankara dışına seyahat geçmişi olan köpeklerde Dirofilaria immitis, Anaplasma spp., Ehrlichia canis ve Leishmania infantum etkenlerinin seroprevalansını ve birlikte görülme sıklığını belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Araştırmanın örneklemini, Ankara dışına hiç çıkmamış olan 70 köpek ve şehir dışına seyahat geçmişi olan 70 köpekten olmak üzere toplam 140 köpekten oluşmuştur. Çalışma, Kırıkkale Üniversitesi Hayvan Deneyleri Yerel Etik Kurulu onayı ile gerçekleştirilmiştir (Karar No: 2025-01/06). Köpeklerden toplanan venöz kan örnekleri, hematolojik analizler ve serolojik değerlendirmeler amacıyla kullanılmış; eritrosit, lökosit ve trombosit parametrelerini içeren tam kan sayımı otomatik hematoloji analizörü ile yapılmıştır. Vektör kaynaklı etkenlerin serolojik araştırması için The Canivet EHR-LSH-ANA-CHW Combo Test® hızlı test kiti kullanılmıştır. Ek olarak her bir köpeğe ait yaş, cinsiyet, yaşam alanı, toplu barındırma geçmişi, kısırlaştırma durumu, aşı uygulaması, seyahat öyküsü, antiparaziter kullanım sıklığı, kene teması ve kronik hastalık durumu gibi bilgiler sistematik şekilde kaydedilerek risk faktörleri değerlendirilmiştir. Veriler, kategorik değişkenler için frekans ve yüzde dağılımları ile sunulmuş; etken pozitifliği ile demografik ve çevresel faktörler arasındaki ilişkiler Ki-kare testi ve Fisher's exact testi ile analiz edilmiştir. Risk ilişkileri odds ratio, relatif risk ve %95 güven aralıklarıyla raporlanmıştır. Hematolojik parametreler için normal dağılım değerlendirilmiş; normal olmayan veriler Mann–Whitney U testi ile karşılaştırılmıştır. Enfeksiyon pozitifliği ile kan parametreleri arasındaki ilişkiler point-biserial korelasyon katsayıları ile incelenmiştir. Analizler Jamovi ve R yazılımları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmamızda köpeklerin %28,6'sında en az bir etken yönünden pozitiflik saptanmış, en sık görülen etken Anaplasma spp. olmuştur. Pozitiflik oranları, seyahat geçmişi olan köpeklerde daha yüksek seyretmiş; özellikle Akdeniz iklim kuşağında bulunan illerine seyahat eden köpeklerde kümelenme izlenmiştir. Çevresel faktörler arasında kene teması ve toplu barındırma geçmişi pozitiflik açısından en belirgin risk faktörleri olarak öne çıkarken, düzenli antiparaziter uygulama ve rutin aşılama enfeksiyon riskini azaltıcı yönde etki göstermiştir. Hematolojik değerlendirmede enfeksiyon pozitif köpeklerde eritrosit parametrelerinde anlamlı düşüşler kaydedilmiş; bu bulgu anemi ile ilişkili değişiklikleri desteklemektedir. Sonuç olarak, Ankara'daki köpek popülasyonunda vektör kaynaklı enfeksiyonların dikkate değer bir yaygınlığa sahip olduğu, seyahat öyküsü, yaşam koşulları, kene maruziyeti ve koruyucu hekimlik uygulamalarının enfeksiyon riskinde belirleyici olduğu görülmüştür. Bulgular, özellikle riskli bölgelerle temas eden veya korunma uygulamaları düzensiz olan köpeklerde düzenli tarama ve etkin profilaksinin önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Our study was conducted to determine the seroprevalence and co-infection rates of Dirofilaria immitis, Anaplasma spp., Ehrlichia canis, and Leishmania infantum in dogs living in Ankara province with a history of travel outside Ankara. The study sample consisted of a total of 140 dogs, comprising 70 dogs that had never traveled outside Ankara and 70 dogs with a history of traveling outside the city. The study was conducted with the approval of the Kırıkkale University Animal Experiments Local Ethics Committee (Decision No: 2025-01/06). Venous blood samples collected from the dogs were used for hematological analyses and serological evaluations; complete blood counts, including erythrocyte, leukocyte, and thrombocyte parameters, were performed using an automated hematology analyzer. The Canivet EHR-LSH-ANA-CHW Combo Test® rapid test kit was used for serological investigation of vector-borne agents. Additionally, information such as age, sex, living environment, history of group housing, sterilization status, vaccination history, travel history, frequency of antiparasitic use, tick exposure, and chronic disease status for each dog was systematically recorded to assess risk factors. Data were presented as frequencies and percentages for categorical variables; associations between pathogen positivity and demographic and environmental factors were analyzed using the chi-square test and Fisher's exact test. Risk relationships were reported using odds ratios, relative risks, and 95% confidence intervals. Normal distribution was assessed for hematological parameters; non-normal data were compared using the Mann–Whitney U test. Relationships between infection positivity and blood parameters were examined using point-biserial correlation coefficients. Analyses were performed using Jamovi and R software. In our study, at least one positive factor was detected in 28.6% of dogs, with Anaplasma spp. being the most common factor. Positivity rates were higher in dogs with a history of travel; clustering was observed particularly in dogs traveling to provinces located in the Mediterranean climate zone. Among environmental factors, tick exposure and history of group housing emerged as the most prominent risk factors for positivity, while regular antiparasitic treatment and routine vaccination had a protective effect against infection risk. Hematological evaluation revealed significant decreases in erythrocyte parameters in infected dogs, supporting changes associated with anemia. In conclusion, vector-borne infections are prevalent in the canine population of Ankara, and travel history, living conditions, tick exposure, and preventive medicine practices are seen to be decisive in the risk of infection. The findings emphasize the importance of regular screening and effective prophylaxis, especially in dogs that come into contact with high-risk areas or have irregular protective practices.