Yerel halkın ekoturizm farkındalığı: Bir karma yöntem çalışması
Ecotourism awareness of local people: A mixed method study
  1. Tez No: 988754
  2. Yazar: ASLI GENCAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKALP NURİ SELÇUK, PROF. DR. İSMAİL SEÇER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilirlik, Sürdürülebilir Turizm, Ekoturizm, Ekoturizm Farkındalığı, Karma Yöntem, Açıklayıcı Sıralı Desen, Sustainability, Sustainable Tourism, Ecotourism, Ecotourism Awareness, Mixed Methods, Explanatory Sequential Design
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Araştırmada ekoturizm farkındalık ölçeğinin geliştirilmesi ve yerel halkın ekoturizme yönelik farkındalıklarının karma araştırma yaklaşımı ile belirlenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Araştırmada karma yaklaşım tasarımlarından biri olan açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Bu anlamda yerel halkın ekoturizm farkındalıkları, nicel boyutta elde edilen bulguları nitel boyutta mülakatlar sonucu elde edilen bulguların nasıl açıkladığı ortaya konulmuştur. Araştırmada ekoturizm farkındalık ölçeği geliştirilmiştir. Araştırmanın popülasyonunu 2025 yılında Erzurum ili ve çevresinde yaşayan yerel halk oluşturmuştur. Bununla birlikte ölçek geliştirme çalışmasında on sekiz yaş üstü 430 yetişkine ulaşılarak basit rastgele örnekleme yöntemi ile sonuca varılmıştır. Karma yaklaşımın ise nicel boyutunda on sekiz yaş üstü 420 yetişkine ulaşılarak özdeş ve basit rastgele örnekleme ile süreç yürütülmüştür. Karma yaklaşımın nitel boyutunda amaçlı örnekleme ile nicel sürece katılan 9 yetişkin ile görüşülmüştür. Kısaca, araştırmanın nicel boyutunda ANOVA ve t-testi, nitel boyutunda tematik inceleme ve ölçek geliştirme boyutunda açıklayıcı faktör analizi ve doğrulayıcı faktör analizi uygulanmıştır. Bulgular: Güvenilir ve geçerliği sağlanan bir ölçek geliştirilmiştir. Araştırmanın nicel boyutunda geliştirilen ölçek ile yerel halkın ekoturizm farkındalıkları belirlenmiştir. Araştırmanın nitel boyutunda gerçekleştirilen görüşmelerin nicel boyut verilerini açıkladığı görülmüştür. Karma yaklaşım ile karmalanan nicel ve nitel verilerin örtüştüğü anlaşılmıştır. Sonuç: Çalışmanın sonucunda yerel halkın ekoturizme yönelik farkındalıkları gelişmiş düzeyde olduğu ve nitel bulguların ise nicel bulgularla örtüştüğü belirlenmiştir. Araştırmada yerel halkın ekoturizme yönelik farkındalıklarının yüksek düzeyde olduğu ve nitel verilerin de bu sonucu desteklediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of the research was to develop an ecotourism awareness scale and to determine the awareness of local people towards ecotourism with a mixed research approach. Method: Explanatory sequential design, one of the mixed approach designs, was used in the research. In this sense, the ecotourism awareness of the local people and how the findings obtained from the qualitative interviews explain the quantitative findings were revealed. An ecotourism awareness scale was developed in the research. The population of the study consisted of local people living in Erzurum province and its surroundings in 2025. In addition, in the scale development study, 430 adults over the age of eighteen were reached and the results were reached through simple random sampling method. In the quantitative dimension of the mixed approach, 420 adults over the age of eighteen were reached and the process was carried out with identical and simple random sampling. In the qualitative dimension of the mixed approach, 9 adults who participated in the quantitative process were interviewed with purposeful sampling. Briefly, ANOVA and t-test were applied in the quantitative dimension of the research, thematic analysis in the qualitative dimension, and explanatory factor analysis and confirmatory factor analysis in the scale development dimension. Findings: A reliable and valid scale was developed. Ecotourism awareness of local people was determined with the scale developed in the quantitative dimension of the research. It was observed that the interviews conducted in the qualitative dimension of the research explained the quantitative dimension data. It was understood that the quantitative and qualitative data combined with the mixed approach overlapped. Result: As a result of the study, it was determined that the local people's awareness of ecotourism was at an advanced level and the qualitative findings overlapped with the quantitative findings. In the research, it was seen that the awareness of the local people towards ecotourism was high and the qualitative data supported this result.