Turizm işletmelerinin marka iletişimi stratejileri
Brand communication strategies of tourism businesses
  1. Tez No: 988753
  2. Yazar: SİMA SAMADZADEH
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DERYA ÖCAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Marka İletişimi, Turizm İşletmeleri, Dijital Pazarlama, Web Sitesi Analizi, İçerik Strateji, Brand Communication, Tourism Businesses, Digital Marketing, Website Analysis, Content Strategy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler ve Tanıtım Ana Bilim Dalı
Özet
Çağdaş anlamda turizm kavramı, 19. yüzyılın ortalarından itibaren dünya genelinde gelişim göstermiş ve siyasi, iktisadi, sosyal ve kültürel alanlarda birçok ülkenin kalkınmasında önemli bir rol üstlenmiştir. Osmanlı Devleti'nin son dönemlerinde turizme yönelik ilgi ortaya çıkmış, ancak bu alandaki sistematik çalışmalar Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş yıllarında devletin yönlendirici politikalarıyla ivme kazanmıştır. Cumhuriyet'in ilk dönemlerinde yürütülen tanıtım faaliyetleri, Türkiye'nin sahip olduğu tarihi, doğal ve kültürel değerlerin dünya kamuoyuna aktarılmasını amaçlamış; aynı zamanda komşu ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesi ve uluslararası seyahat hareketliliğinin artırılması hedeflenmiştir. Turizm sektörü, ekonomik ve kültürel etkileriyle günümüzde dünyanın en büyük endüstrilerinden biri haline gelmiştir. Emek yoğun yapısı sayesinde doğrudan ve dolaylı istihdam yaratma potansiyeli taşımakta; hizmet sunan ve hizmet alan bireyleri yoğun bir iletişim ortamında buluşturmaktadır. Bu nedenle, sektör çalışanlarının gerekli bilgi ve becerilerle donatılması, sürdürülebilir turizm açısından büyük önem arz etmektedir. Bu tez, dijitalleşen iletişim ortamında turizm işletmelerinin marka iletişimi stratejilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Dijital platformların turizm markalarının kimliklerini nasıl yansıttığı, hedef kitleyle nasıl etkileşim kurduğu ve marka değerini nasıl inşa ettiği analiz edilmiştir. Araştırma kapsamında farklı ölçek ve segmentlerde faaliyet gösteren beş turizm işletmesinin dijital içerikleri nitel yöntemle incelenmiştir. Elde edilen bulgular, dijital marka iletişiminin sadece tanıtım değil; müşteriyle bağ kurma, sadakat oluşturma ve rekabet avantajı sağlama işlevi taşıdığını ortaya koymaktadır. Bu bağlamda, çalışma sektör literatürüne katkı sunmayı ve işletmelere yol gösterici öneriler geliştirmeyi hedeflemektedir.
Özet (Çeviri)
The concept of modern tourism began to develop globally in the mid-19th century, playing a significant role in the political, economic, social, and cultural advancement of many countries. In the late Ottoman period, tourism started to attract attention; however, systematic initiatives in this field gained momentum during the early years of the Turkish Republic, guided by the state's policies. In these initial years, promotional activities were carried out to present Turkey's historical, natural, and cultural assets to the international community. At the same time, strengthening relations with neighboring countries and increasing international travel and accommodation mobility were prioritized. Today, tourism has become one of the world's largest industries due to its economic and cultural impacts. As a labor-intensive sector, it holds significant potential for generating both direct and indirect employment while fostering intense face-to-face communication between service providers and consumers. For this reason, equipping industry employees with the necessary knowledge and skills is of great importance for the sustainable development of tourism.This thesis aims to examine the brand communication strategies of tourism enterprises within the context of the digital communication environment. The study analyzes how digital platforms reflect the corporate identity of tourism brands, how they interact with target audiences, and how they contribute to building brand value. To this end, the digital content of five tourism enterprises operating at different scales and segments was examined through qualitative content analysis. The findings reveal that digital brand communication functions not only as a promotional tool but also as a means of creating emotional bonds, building loyalty, and ensuring competitive advantage. Accordingly, this study seeks to contribute to the academic literature and provide guiding recommendations for tourism enterprises.