Kur'ân'da lafız mana ilişkisi bağlamında onomatopik uslûp
Onomatopic style in the context of the relationship between words and meaning in the Qur'an
- Tez No: 988775
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET DAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Quran, Tafsir, Nature of Revelation, Word, Meaning, Onomatopoeia, Literary Art
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Kur'ân'da lafız ve mana ilişkisi bağlamında onomatopik (yansıma) üslûbu ele almakta ve bu üslûbun Kur'ân'ın dil yapısındaki rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Kur'ân'ın ilahi bir kelam olarak sahip olduğu anlam ve ses zenginliği, yansıma kelimeler aracılığıyla hem fonetik hem de belâgat açısından dikkat çekici bir boyut kazanmıştır. Bu bağlamda, çalışmada Kur'ân'da geçen yansıma kelimeler detaylı biçimde analiz edilerek, bu kelimelerin ayetlerdeki anlam derinliğine katkısı ortaya konulacaktır. Çalışma bir giriş ve iki ana bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde, araştırmanın yöntemsel sınırları ve izlenen yöntem hakkında genel bilgiler verilmiştir. Birinci bölümde, dilin kökeni meselesi ele alınmış; Batı ve İslam düşüncesinde dilin ilahi olup olmadığına dair tartışmalar değerlendirilmiştir. Dini dil bağlamında, Yüce Allah'ın Kitabındaki kelimeleri belirlemede kimin öncü rol oynadığı, Allah'ın insanla iletişiminde kelimeleri belirleme yetkisinin kimde olduğu ve okuma-yazma bilmeyen bir vasfa sahip olan Allah'ın Elçisi'nin bu kelimeleri belirleme yetkisine sahip olup olmadığı gibi konular tartışılmıştır. Ayrıca, tez konusunun merkezinde yer alan yansıma olgusunun teknik-teorik yapısı ve tarihsel gelişimi ele alınmış; dilin ortaya çıkış sürecinde oynadığı rol detaylı biçimde incelenmiştir. İkinci bölümde ise Arap alfabesi, harfleri, sembolleri, sıfatları ve bunların anlam üzerindeki etkileri ele alınmıştır. Kur'ân'da yer alan yansıma etkileri; yansıma yoluyla oluşmuş isimler, fiiller ve mezid kelimeler ayrıntılı biçimde incelenmiştir. Ayrıca, Kur'ân'daki yansıma üslûbunun ayet ve surelerdeki belirgin özellikleri, bu üslûbun okuyucu üzerindeki etkisi ve Kur'ân'ın dil yapısında oynadığı rol ile taşıdığı önem kapsamlı bir şekilde değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Kur'ân, Tefsir, Vahyin Mahiyeti, Lafız, Mana, Yansıma, Edebi Sanat
Özet (Çeviri)
This study examines the onomatopoeic style within the context of the word-meaning relationship in the Qur'an, aiming to explore the role this stylistic feature plays in the linguistic structure of the divine text. As a divine revelation, the Qur'an possesses a unique richness in both meaning and sound, and onomatopoeic expressions contribute significantly to its rhetorical and phonetic depth. In this regard, the study analyzes the onomatopoeic words found in the Qur'an in detail, highlighting their contribution to the semantic layers of the verses. The study consists of an introduction and two main chapters. The introduction provides general information about the methodological boundaries and the research approach adopted. The first chapter addresses the origin of language, examining debates in both Western and Islamic thought regarding whether language is divinely inspired. Within the framework of religious language, the chapter investigates who played the leading role in determining the words of the Book of Almighty Allah, who holds the authority in divine communication with humanity, and whether the Messenger of Allah—who was of an illiterate nature—had the authority to determine the wording of the divine message. Furthermore, the chapter explores the technical and theoretical structure of onomatopoeia, which forms the central theme of this thesis and has been emphasized by linguists and philosophers throughout history. The role of onomatopoeia in the emergence of language and its developmental processes are analyzed in depth. The second chapter focuses on the Arabic alphabet, its letters, symbols, attributes, and their impact on meaning. It examines the onomatopoeic effects found in the QUR'AN, including names, verbs, and augmented (mezid) words formed through onomatopoeia. Additionally, the chapter explores the distinctive features of the onomatopoeic style in various verses and surahs, its influence on the reader, and the role and significance this style plays in the linguistic structure of the Qur'an.