Cessâs'ın“Ahkâmü'l-Kur'ân”eserinde ferâizle ilgili hadislerin tespit, tahrîc ve tahlîli
Analyzing and evaluating of the hadiths about farâiz by Jassâs and on his treatise Ahkâmu'l-Qur'an
- Tez No: 988774
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ERTUĞAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Cessâs, Ahkâmu'l-Kur'ân, Ferâiz, Tahrîc, Hadith, Jassas, Ferâiz (law of inheritance), Ahkâm al-Qur'an, Legacy
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmamızda Cessâs'ın“Ahkâmu'l-Kur'ân”isimli eserinde geçen Ferâiz konulu hadislerin tespîti yapılacaktır. Çalışma giriş ve iki bölüm ve sonuç bölümünden oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, önemi, amacı, kaynakları ve metodu açıklanmıştır. Birinci bölümde Cessâs'ın hayatı, ilmi kişiliği, hocaları, talebeleri, diğer eserleri ve özellikle de Ahkâmu'l- Kur'ân isimli eseri hakkında kısaca bilgiler sunulmuştur. İkinci bölümde çalışmanın ana konusu olan Ferâizle (miras hukuku) ilgili hadislerin tespît, tahrîc ve tahlîli yapılmıştır. Sonuç bölümünde ise elde edilen veriler doğrultusunda kısaca bir değerlendirme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the hadiths on Ferâiz in Jassas'“Ahkâm al-Qur'an”will be identified. The study consists of an introduction, two chapters and a conclusion. In the introduction, the subject, importance, purpose, sources and method of the study are explained. In the first chapter, brief information about al-Jessās' life, his scholarly personality, his teachers, his students, his other works and especially his work Ahkām al- Qur'ān will be presented. In the second part, the main subject of the study, the hadiths related to the law of inheritance, will be identified, analyzed and analyzed. In the conclusion, a brief evaluation will be made in line with the data obtained.