İntestinal iskemi reperfüzyon modeli oluşturulan sıçanlarda mezenkimal kök hücre ve eksozom uygulamasının böbrek hasarı üzerine etkilerinin karşılaştırılması
Comparison of the effects of mesenchymal stem cell and exosome administration on kidney damage in rats using an intestinal ischemia-reperfusion model
  1. Tez No: 988825
  2. Yazar: AHMET MURAT ŞENDİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NECDET FATİH YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Ġskemi reperfüzyon, Mezenkimal kök hücre, Eksozom, Ischemia-reperfusion, mesenchymal stem cell, exosome. Supported By: ESOGU Scientific Research Projects Coordination Unit
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
İntestinal iskemi reperfüzyon (IIR) hasarı, bağırsakla sınırlı kalmayıp sistemik inflamatuar yanıtı tetikleyerek böbrekler baĢta olmak üzere uzak organ hasarına yol açmaktadır. Böbrek dokusu yüksek metabolik aktivitesi ve kompleks mikrovasküler yapısı nedeniyle IIR sonrası en çok etkilenen organlardan biridir. Literatürdeki çalıĢmalarda kök hücre ve eksozom tedavilerinin böbrek hariç IIR'ye bağlı uzak organ hasarlarında inflamasyon ve fibrozis azaltıcı etkileri gösterilmiĢtir. Bu nedenle çalıĢmamızda IIR sonrası böbrek hasarında insan Wharton jeli kaynaklı mezenkimal kök hücreler (ĠWJ-MKH) ve bunlardan türeyen eksozomların tedavi etkinliği karĢılaĢtırmalı olarak değerlendirildi. Deney modelinde 32 adet Wistar Albino cinsi erkek sıçan 4 gruba ayrıldı. Grup I (sham) deneklerde laparotomi ve süperior mezenterik arter (SMA) manipülasyonu sonrası batın kapatıldı. Diğer gruplarda SMA 45 dakika klemplenip açıldı, Grup III (IIR+ĠWJ-MKH) ve Grup IV (IIR+ĠWJMKH Eksozom) deneklere reperfüzyonla beraber intraperitoneal kök hücre ve eksozom verildi. Tüm gruplar 48 saat sonra sakrifiye edilerek kan ve böbrek örnekleri alındı. Kan örneğinden kreatinin ve kan üre azotu (BUN) çalıĢıldı. Böbrek dokusu ıĢık mikroskopide histopatolojik incelendi. Böbrek doku TGF-β1, IL-18 ve KIM-1 düzeyleri ELISA; HIF-1α, CD68 ve MCP-1 seviyeleri PCR yöntemiyle ölçüldü. ÇalıĢmamızın sonucunda her iki tedavi grubunda; kreatinin, BUN, TGF-β1, IL-18, KIM-1, HIF-1α, CD68 ve MCP-1 seviyeleri ile tüm histopatolojik parametrelerde istatistiksel anlamlı iyileĢme görüldü. Ancak ĠWJ-MKH ile ĠWJMKH Eksozomların birbirlerine karĢı anlamlı üstünlüğü tespit edilmedi. ÇalıĢma sonuçlarımızın geneli IIR sonrası böbrek hasarını azaltmakta ĠWJ-MKH ve ĠWJMKH Eksozomların iyi bir önleyici tedavi seçeneği olabileceğini düĢündürmektedir. Doğruluğunu desteklemek ve translasyonel değerini artırmak amaçlı pre-klinik ve geniĢ kapsamlı çalıĢmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
General Surgery, Medical Specialty Thesis, Eskişehir, 2025. Intestinal ischemia reperfusion (IIR) injury is not limited to the intestine but initiates a systemic inflammatory response that causes distant organ injury, with the kidneys being highly susceptible due to their intense metabolic activity and intricate microvasculature. In the literature, stem cell and exosome therapies have been reported to exert anti-inflammatory and antifibrotic effects in IIR-related distant organ damage, except in the kidneys. Therefore, this study comparatively evaluated the therapeutic potential of human Wharton's jelly-derived mesenchymal stem cells (hWJ-MSCs) and their exosomes in renal injury following IIR. In the experimental model, 32 male Wistar Albino rats were assigned to four groups. In Group I (sham), laparotomy and superior mesenteric artery (SMA) manipulation were performed before closure. In the other groups, the SMA was clamped for 45 minutes followed by reperfusion. In Group III (IIR+hWJ-MSC) and Group IV (IIR+hWJ-MSC Exosome), intraperitoneal MSCs or exosomes were given at the onset of reperfusion. All rats were sacrificed after 48 hours, and blood and kidney tissue samples were obtained. Serum creatinine and blood urea nitrogen (BUN) were measured. Renal tissue was examined histologically by light microscopy. Tissue levels of TGF-β1, IL18 and KIM-1 were evaluated by ELISA, while HIF-1α, CD68 and MCP-1 expressions were assessed by PCR. The results showed significant improvement in both treatment groups, with decreases in creatinine, BUN, TGF-β1, IL-18, KIM-1, HIF-1α, CD68 and MCP-1 levels, along with better histopathological outcomes. However, no significant superiority was detected between hWJ-MSCs and hWJMSC-derived exosomes. Overall, these findings indicate that both hWJ-MSCs and their exosomes are promising preventive strategies for reducing renal injury after IIR. Still, additional preclinical and large scale studies are required to confirm these results and strengthen their translational relevance.