Meleklerin evlere girmemesi ile ilgili hadislerin değerlendirilmesi
Evaluation of the hadiths about the houses that angels will not enter
- Tez No: 988830
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ALİ ASAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Hadis, Hadith
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
İslam dininin iki temel kaynağı, Kur'an-ı Kerim ve Sünnettir. Melek terimi, her iki kaynakta çokça zikredilmektedir. Öyle ki melek inancı, İslam'ın iman esaslarından birisi olmuştur. Bu nedenle araştırmada öncelikle semavî dinlerde ve cahiliye Araplarının inançlarında melek tasavvuru üzerinde durulmuştur. Ardından bu çalışmada, meleklerin evlere girmemesi ile ilgili hadisler kaynak ve sıhhat açısından incelenmiş; ilgili rivâyetlerin isnad ve metin tenkitleri yapılmıştır. Köpekle ilgili hadislerde kastedilen meleklerin hafaza melekleri hariç, rahmet ve bereket melekleri olduğu anlaşılmakta, diğer rivâyetlerde ise“melek”teriminin uyarı ve sakındırma amacıyla kullanıldığı görülmüştür. Hz. Peygamber'in bu tür ifadelerindeki maksadının, kimi zaman necaset algısı, kimi zaman da başka inançlara benzememe kaygısı olduğu değerlendirilmiştir. Ayrıca İslam'ın ilk dönemlerinde tevhid inancını koruma amacıyla şirk unsurlarına karşı mesafeli bir tutum sergilenmesinin bu üslubu şekillendirdiği tespit edilmiştir. Rivâyetlerin çoğunluğu hadis ilmi açısından sahih olmakla birlikte, zayıf ve münker rivâyetlere de rastlanmıştır. Bazı rivâyetlerin Şiî kaynaklı olduğu belirlenmiş; bütün bu değerlendirmeler doğrultusunda, bireyin amellerinde niyetin belirleyici rolüne özellikle vurgu yapılmıştır. Doküman analizi yöntemiyle yürütülen bu çalışmada, ilgili hadislerin esasen uyarı mahiyeti taşıdığı ve meleklerin eve girmemesiyle doğrudan ilişkili olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The two primary sources of Islam are the Qur'an and the Sunnah. The term“angel”(malak) is frequently mentioned in both sources. To the extent that belief in angels has become one of the essential tenets of Islamic faith. Therefore, this study first focuses on the concept of angels in the celestial religions and in the beliefs of the pre-Islamic Arabs. Subsequently, it examines the hadiths concerning houses that angels do not enter, analyzing them in terms of their sources and authenticity through isnad and textual criticism. The analysis indicates that the angels referred to in hadiths involving dogs are, with the exception of the guardian angels (ḥafazah), those associated with mercy and blessings. In other related narrations, the term“angel”appears to serve a rhetorical function aimed at warning or discouraging certain behaviors. It is assessed that the Prophet Muhammad's intention in using such expressions was sometimes to address concerns about impurity (najasah) and at other times to avoid resembling other beliefs. Additionally, it has been identified that the cautious approach towards elements of shirk during the early Islamic period, in an effort to preserve the concept of tawhid (monotheism), influenced this rhetorical style. While the majority of the narrations are authentic (sahîh) according to hadith methodology, weak (da'if) and denounced (munkar) narrations were also encountered. Some narrations were found to originate from Shia sources. In light of all these evaluations, particular emphasis has been placed on the decisive role of intention in individual actions. Conducted through document analysis, this study concludes that the relevant hadiths are essentially of an admonitory nature and are not directly related to the physical entry of angels into houses.