Sütre ile ilgili hadislerin tahlili
An analysis of hadiths concerning the sutrah
  1. Tez No: 988829
  2. Yazar: HASAN HÜSEYİN GENÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHAMMET ALİ ASAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Hadis, Hadith
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
Özet
Namaz kılacak kişinin önünden geçilmesine engel olmak için önüne koyduğu veya bu amaçla yöneldiği engeli ifade eden sütre kavramı ile ilgili muteber hadis kaynaklarında birçok rivayet yer almakta, bu rivayetlerde sütrenin mahiyetine, uygulanmasına ve namazın korunmasına dair bilgiler verilmektedir. Bu tez çalışmasında ise sütreye dair rivayetler konu başlıkları altında verilmiş, mezheplerin sütreyle ilgili görüşleri aktarılmıştır. Sütre rivayetleri içinde muhteva açısından dikkat çeken, namaz kılanın önünden geçenle“mücadele edilmesi”ve geçen kimsenin“şeytan”olduğunu ifade eden rivayetin Kütüb-i Sitte ve öncesi kaynaklarda geçen tarikleri esas alınarak sened ve metin tahlili yapılmıştır. Rivayette geçen mezkûr kelimelerin doğru anlaşılabilmesi adına Sünnî, Şiî ve Zâhirî kaynaklardan yararlanılmıştır, Hz. Peygamber'in (s.a.s) ve ashabın uygulamaları ile sonraki dönem alimlerinin görüşlerine ve çağdaş metinlerdeki değerlendirmelere başvurulmuş, rivayetin delalet yönüne dair fıkıh kaynaklarında geçen bilgilere yer verilmiştir. Aralarında zayıf senedler bulunmasına rağmen çoğu senedi sahih olan bu rivayette geçen“mukâtele”ve“şeytan”ifadelerinin, mecaz ağırlıklı olarak kullanıldığı, namazın korunması ve namaz kılanın dikkatinin muhafazası amacına yönelik bir ikaz niteliğinde olduğu anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
There are numerous narrations (riwayah) in authoritative hadith sources regarding the concept of the sutrah—which refers to the barrier a person intending to pray places in front of themselves, or turns towards, to prevent others from passing in front of them. These narrations provide information concerning the nature and application of the sutrah, as well as the preservation of the prayer (salah). In this thesis study, narrations regarding the sutrah are presented under thematic headings, and the views of the legal schools (madhabs) regarding the sutrah are conveyed. Among the sutrah narrations, the narration that draws attention in terms of content—stating that one should“struggle against”the person passing in front of the one praying and that the passing person is a“devil”—has been subjected to sanad (chain of transmission) and matn (text) analysis, based on the tariq (paths) found in the Kutub al-Sittah and earlier sources. In order to correctly understand the aforementioned words in the narration, Sunni, Shi'ite, and Zahiri sources were utilized. Reference was made to the practices of the Prophet (s.a.s) and the companions (Sahabah), the views of scholars from later periods, and evaluations in contemporary texts. Information found in fiqh sources regarding the implicational aspect (dalalah) of the narration is included. Although there are weak chains among them, most chains of this narration are sahih (authentic). It has been understood that the expressions“muqatala”(struggling/fighting) and“satan”(shaytan) mentioned therein are predominantly used in a metaphorical sense and function as a warning aimed at protecting the prayer and preserving the concentration of the one performing it.