Acil servise başvuran pediatrik travma hastalarında pediatrik politravma BT endikasyonu ve Manchester travma görüntüleme skorlarının tüm vücut bilgisayarlı tomografi görüntüleme kararını vermedeki tanısal değerliğinin klinik olarak değerlendirilmesi
Clinical evaluation of pediatric polytrauma CT indications and the diagnostic value of Manchester trauma scoring in decision-making for whole-body computed tomography in pediatric trauma patients presenting to the emergency department
  1. Tez No: 988893
  2. Yazar: MUHAMMED ALİ ÜÇEŞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİS EFEOĞLU SAÇAK, DR. ÖĞR. ÜYESİ EMRE KUDU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: pediatrik travma, TVBT, radyasyon, PePCI, ManTIS, pediatric trauma, WBCT, radiation, PePCI, ManTIS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Pediatrik travmada yaşamı tehdit eden yaralanmaların saptanması için tüm vücut bilgisayarlı tomografi (TVBT) yaygın olarak kullanılmaktadır. Ancak radyasyon maruziyetinin çocukluk çağında artmış kanser riskiyle ilişkilendirilmesi, TVBT'nin seçici kullanımını gerekli kılmaktadır. Pediatrik Politravma Bilgisayarlı Tomografi Endikasyonu Skoru (Pediatric Polytrauma Computered Tomography Indication – PePCI) ve Manchester Travma Görüntüleme Skoru (Manchester Trauma Imaging Score – ManTIS) gibi karar destek skorları TVBT endikasyonunu standardize etmeyi amaçlasa da uzman klinik değerlendirmesiyle ne ölçüde uyumlu oldukları tam olarak bilinmemektedir. Amaç: Çalışmada, TVBT endikasyonunu öngörmede kullanılan PePCI ve ManTIS skorlarının gerçek yaşamdaki faydası ile bu skorların güvenilirliği, uygulanabilirliği ve geçerliliği değerlendirilmiştir. Yöntem: Pediatrik travma hastaları prospektif olarak incelendi. Demografik veriler, travma mekanizmaları ve klinik bulgular kaydedildi. Üç öğretim üyesinden oluşan uzman paneli oluşturuldu. Panel, hastaların verilerini inceleyerek TVBT ihtiyacı açısından değerlendirme yaptı. PePCI ve ManTIS bu referans teste göre duyarlılık, özgüllük ve eğri altında kalan alan (AUC) değerleri analiz edildi. Bulgular: Toplam 684 hasta analiz edildi. Uzman paneli hastaların %14,2'sinde (n=97) TVBT endikasyonu belirledi. PePCI skoru yüksek özgüllük (%99,8) göstermesine rağmen duyarlılığı (%21,0) düşük saptandı. PePCI skorunun doğruluğu %90,6 idi. Benzer şekilde ManTIS skorunun duyarlılığı %43,3, özgüllüğü %94,6 olarak bulundu. ManTIS skorunun doğruluğu %87,3 idi. Her iki skorun da düşük risk grubu olarak sınıflandırdığı bazı hastalarda yaralanmalar tespit edildi. Sonuç: PePCI ve ManTIS skorları, gereksiz görüntülemeyi dışlamada yüksek özgüllüğe sahip yardımcı araçlardır. Ancak düşük duyarlılıkları nedeniyle, TVBT kararında tek başlarına yeterli değildirler; mutlaka uzman klinik görüşü ve odaklanmış görüntülemelerle desteklenmelidirler.
Özet (Çeviri)
Background: Whole-body computed tomography (WBCT) is widely used to identify life-threatening injuries in pediatric trauma. However, since radiation exposure is associated with an increased risk of cancer in childhood, selective use of WBCT is necessary. Although decision support scores such as the Pediatric Polytrauma Computed Tomography Indication (PePCI) and Manchester Trauma Imaging Score (ManTIS) aim to standardize WBCT indications, it is not fully known to what extent they align with expert clinical judgment. Objective: This study evaluated the real-life utility, reliability, applicability, and validity of the PePCI and ManTIS scores in predicting the indication for WBCT. Methods: Pediatric trauma patients were analyzed prospectively. Demographic data, trauma mechanisms, and clinical findings were recorded. An expert panel consisting of three faculty members was formed. The panel reviewed patient data and evaluated the need for WBCT. The sensitivity, specificity, and area under the curve (AUC) values of PePCI and ManTIS were analyzed relative to this reference test. Results: A total of 684 patients were analyzed. The expert panel identified a WBCT indication in 14.2% of patients (n=97). Although the PePCI score showed high specificity (99.8%), its sensitivity was found to be low (21.0%). The accuracy of the PePCI score was 90.6%. Similarly, the sensitivity of the ManTIS score was 43.3% and the specificity was 94.6%. The accuracy of the ManTIS score was 87.3%. Injuries were detected in some patients that both scores classified as low-risk. Conclusion: PePCI and ManTIS scores are helpful tools with high specificity in ruling out unnecessary imaging. However, due to their low sensitivity, they are not sufficient on their own for WBCT decision-making; they must be supported by expert clinical opinion and focused imaging.