Karmofur ve nano formunun kemoterapiye dirençli meme kanserinde antikanser etkileri
Anticancer effects of carmofur and its nano form on resistant breast cancer cells
- Tez No: 988898
- Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE MEHTAP KUTLU, DOÇ. DR. GAMZE TAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Antikanser, Meme kanseri, Anticancer
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Kanser, dünya çapında en yüksek ölüm oranlarına sahip hastalıklar arasında yer almaktadır. Kanser, çeşitli faktörlerin neden olduğu kontrolsüz hücre bölünmesinden kaynaklanan bir hastalık olarak tanımlanmaktadır. Son araştırmalar ve uygulamalar genellikle sfingolipid metabolizmasının ve modülasyonunun kanser tedavisinde immünoterapinin yanı sıra yeni bir alternatif olarak kanser hücrelerinin etkili ölümünü nasıl düzenlediğine odaklanmaktadır. Asit seramidazların bir inhibitörü olan karmofur, anti-kanser etkilere sahiptir. Proteazom inhibisyonu ile bilinen ve klinik tedavide kullanılan bortezomib, biyolojik değişikliklerin modülasyonuna neden olur ve apoptozu tetikler. Bu tezde, MCF-7 ve Bortezomib dirençli MCF-7 hücreleri hücre kültürü ile çoğaltıldı. Daha sonra MTT sitotoksisite testi ile karmofurun MCF-7 ve MCF-7/BOR hücreleri üzerindeki toksisitesi hesaplandı. Karmofur uygulanan bortezomib dirençli ve dirençli olmayan MCF-7 hücreleri arasındaki morfolojik ve ince yapısal değişiklikler, konfokal ve geçirimli elektron mikroskobu (TEM) kullanılarak karşılaştırıldı. Aynı zamanda Karmofur Katı Lipid Nanopartikül sentezi gerçekleştirilerek karakterizasyonu gerçekleştirildi ve aynı deneyler gerçekleştirilerek karşılaştırma yapıldı. LC-MS/MS metodu ile hücre içi seramid seviyeleri ölçüldü. Bortezomib dirençli hücrelerin sonuçları, hücre iskeletinde delik oluşumu ve parçalanmalar, DNA iplikçik kırılması olarak saptandı. Tüm sonuçlarımız karmofur ve nano formunun yüksek sitotoksisite ve antikanser potansiyele sahip olduğunu ve etkili bir tedavi ajanı olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Cancer is among the diseases with the highest mortality rates worldwide. Cancer is defined as a disease resulting from uncontrolled cell division caused by various factors. Recent research and applications generally focus on how sphingolipid metabolism and its modulation regulate the effective death of cancer cells as a new alternative to immunotherapy in cancer treatment. Carmofur, an inhibitor of acid ceramidase, has anticancer effects. Bortezomib, known for its proteasome inhibition and used in clinical treatment, modulates biological changes and triggers apoptosis. In this thesis, MCF-7 and bortezomib-resistant MCF-7 cells were propagated in cell culture. The toxicity of carmofur on MCF-7 and MCF-7/BOR cells was then calculated using the MTT cytotoxicity test. Morphological and ultrastructural changes between bortezomib- resistant and non-resistant MCF-7 cells treated with carmofur were compared using confocal and transmission electron microscopy (TEM). Carmofur Solid Lipid Nanoparticles were also synthesized and characterized, and the same experiments were performed for comparison. Intracellular ceramide levels were measured using LC- MS/MS. The effects of bortezomib-resistant cells were detected as cytoskeletal holes, fragmentation, and DNA strand breaks. All our results demonstrated that carmofur and its nanoform possess high cytotoxicity and anticancer potential, and that it is an effective therapeutic agent.