Ekonomik özgürlüklerin sürdürülebilir ekonomik büyümede rolü: Seçilmiş ülke grupları analizi
The role of economic freedoms in sustainable economic growth: Analysis of selected country groups
  1. Tez No: 988967
  2. Yazar: EDA YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİGEN TOMBAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Ekonometri, Economics, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonomik özgürlük, Kurumsal sürdürülebilirlik, Çevresel sürdürülebilirlik, Economic freedom, Corporate sustainability, Sustainable environment
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yozgat Bozok Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, ekonomik özgürlüklerin sürdürülebilir ekonomik büyüme üzerindeki etkisini E7 ve G7 ülkeleri için karşılaştırmalı olarak incelemektedir. Ekonomik özgürlükler, insan hakları, düzenleyici kalite, emek, sermaye, karbondioksit salınımı ve ticaret açıklığı verileri; Dünya Bankası, Heritage Foundation ve V-Dem veri tabanlarından derlenmiş, 1995–2023 dönemini kapsayan verilerle panel veri yöntemi kullanılarak yapılan analiz sonuçlarında elde edilen bulgular; E7 ülkelerinde düzenleyici kalite ve sermaye sürdürülebilir büyümenin temel belirleyicileri olarak öne çıkarken, G7 ülkelerinde emek daha güçlü bir etkiye sahiptir. Her iki grupta da ekonomik özgürlükler büyüme üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir etki yaratmamıştır. Ayrıca, karbondioksit emisyonlarının büyümeyi pozitif yönde etkilemesi, sürdürülebilirlik açısından çevresel riskleri ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the impact of economic freedoms on sustainable economic growth in a comparative manner for the E7 and the G7. Data on economic freedoms, human rights, regulatory quality, labor, capital, carbon dioxide emissions, and trade openness, compiled from the World Bank, Heritage Foundation, and V-Dem databases, covering the period 1995–2023, are collected using panel data. The findings indicate that regulatory quality and capital stand out as the primary determinants of sustainable growth in the E7 countries, while labor has a stronger impact in the G7 countries. Economic freedoms did not have a statistically significant impact on growth in either group. Furthermore, the positive impact of carbon dioxide emissions on growth reveals environmental risks to sustainability.