Kitle fonlaması başarı faktörlerinin lojistik regresyon yöntemiyle belirlenmesi: Türkiye örneği
Determining the success factors of crowdfunding using logistic regression: The case of Türkiye
  1. Tez No: 988984
  2. Yazar: ARİF KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Maliye, Ekonomi, Business Administration, Finance, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Faizsiz bankacılık, Finansal katılım, Halk katılımı, Kalkınma bankaları, Katılım bankacılığı, Ortak girişimler, Paya dayalı kitle fonlaması, Yeni girişim, İslami bankacılık, İslami bankacılık sistemi, Interest-free banking, Financial inclusion, Public participation, Development banks, Participation banking, Joint ventures, Equity crowdfunding, Startup, Islamic banking, Islamic banking system
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
Özet
Kitle fonlaması, geleneksel finansman yöntemlerinin yetersiz kaldığı yenilikçi projeler ve erken aşama girişimler için, dijital platformlar aracılığıyla kolektif sermaye ve pazar onayı sağlayan küresel ve dönüştürücü bir finansal inovasyondur. Bu çalışma, girişimcilik ekosisteminin en kritik finansman ihtiyaçlarından biri olan erken aşama sermaye boşluğunu dolduran Paya Dayalı Kitle Fonlaması (PDKF) modelinin Türkiye'deki başarı faktörlerini kapsamlı ve nicel bir analizle incelemektedir. Çalışma, PDKF'nin geleneksel finansmana alternatif olmaktan öteye geçerek, teknoloji ve üretim odaklı girişimlerin özsermaye yoluyla fon topladığı yeni bir finansal piyasa haline gelmesini merkeze almaktadır. Türkiye'de Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) düzenlemeleri altında, 2021-2024 döneminde kitle fonlaması platformlarında başarıyla tamamlanmış ve başarısız olmuş 194 kampanya verisi, kampanya başarısını belirleyen dinamikleri ortaya çıkarmak amacıyla Lojistik Regresyon Analizi ile incelenmiştir. Çalışmanın temel katkısı, kampanya başarısının yalnızca hedeflenen fona ulaşmakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda sosyal etkileşim, yatırımcı kitlesinin yapısı ve makroekonomik koşullar gibi çok boyutlu faktörlere bağlı olduğunu kanıtlamaktır. Nicel bulgular, kampanya süresince toplanan fon miktarının ve yatırımcı sayısının sosyal kanıt etkisiyle başarı olasılığını güçlü bir şekilde artırdığını göstermektedir. Öte yandan, yüksek şirket değerlemelerinin ve tek bir yatırımcıya aşırı bağımlılığın başarı üzerinde olumsuz etki yarattığı tespit edilmiştir. Makroekonomik belirsizlik dönemlerinde altın gibi“güvenli liman”varlıklarına yönelimin, kitle fonlaması başarısını negatif yönde etkilemesi ise yatırımcı davranışlarındaki hassasiyeti ortaya koymaktadır. Bu sonuçlar, girişimcilere kampanya stratejilerini optimize etmeleri, yatırımcı tabanlarını genişletmeleri ve makul değerleme politikaları izlemeleri konularında somut ve kanıta dayalı öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Crowdfunding is a global and transformative financial innovation that provides collective capital and market validation through digital platforms for innovative projects and early-stage ventures where conventional financing methods fall short. This study comprehensively and quantitatively analyses the success factors of the Equity Crowdfunding (ECF) model in Türkiye, which addresses the critical early-stage capital gap, one of the most vital financing needs in the entrepreneurship ecosystem. The study focuses on the evolution of ECF beyond a mere alternative to traditional financing, becoming a new financial market where technology and production focused ventures can raise funds through equity. Data from 194 successful and unsuccessful campaigns completed on Turkish crowdfunding platforms between 2021 and 2024, under the regulation of the Turkish Capital Markets Board (SPK), were analysed using logistic regression analysis to reveal the dynamics that determine campaign success. The main contribution of this study is proving that campaign success is not solely dependent on reaching the target funding amount, but also contingent on multidimensional factors such as social interaction, the structure of the investor base, and macroeconomic conditions. Quantitative findings demonstrate that the amount of funds raised and the number of investors during the campaign significantly increase the probability of success due to the effect of social proof. Conversely, it is identified that high company valuations and excessive reliance on a single investor have a negative impact on success. The finding that a shift towards 'safe-haven' assets such as gold during periods of macroeconomic uncertainty has a negative impact on crowdfunding success highlights the sensitivity of investor behaviour. These results offer concrete, evidence-based recommendations to help entrepreneurs optimise their campaign strategies, broaden their investor bases and adopt reasonable valuation policies.