Dijital medyada yer alan sağlık haberlerinin etik analizi: Sabah, Posta ve Sözcü gazetelerinin internet sitelerine yönelik bir inceleme
Ethical analysis of health news in digital media: A review of the websites of Sabah, Posta and Sözcü newspapers
  1. Tez No: 989051
  2. Yazar: İBRAHİM ÖZÖREN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ KORKMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Journalism
  6. Anahtar Kelimeler: Dijital etik, Etik, Gazetecilik, Sağlık iletişimi, Yeni medya, Digital ethics, Ethics, Journalism, Health communication, New media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
Özet
Bilginin hızla yayıldığı ve geniş kitlelere ulaştığı dijital medya ortamında, sağlık haberleri toplumsal sağlık açısından önemli bir yer tutmaktadır. Bu çalışma temel olarak, dijital medyada yer alan sağlık haberlerinin, temel gazetecilik ilkeleri ve etik ilkelerden kaynaklı sorunlu olduğu hipotezinden ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda çalışma, sağlık gibi ciddi bir konunun, medyadaki etik ihlallerini tespit etmeyi amaçlamıştır. Araştırma kapsamında, Türkiye genelinde yayın yapan Sabah, Posta ve Sözcü gazetelerinin internet sitelerindeki 01.01.2025 ile 30.06.2025 tarihleri arasında yayınlanan sağlık haberleri, ilk aşamada içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Sağlık haberlerindeki etik ihlaller, 10 ayrı kategoriye ayrılmış ve van Dijk'ın eleştirel söylem analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda, haberlerde korku ve endişe söylemlerinin kullanılarak okuyucularda kaygı uyandırıldığı, mucizevi tedavi önerileri sunularak bireylerin umutlarının istismar edildiği görülmektedir. Ayrıca bu haberlerin, ideal bir güzellik algısı yaratıp, bu algının dışında kalan bireyleri ötekileştirdiği, tıklanma odaklı enformasyon eksiltmeye sıklıkla başvurulduğu anlaşılmaktadır. Bununla birlikte, basit sağlık durumlarının sansasyonel bir dille dramatize edilerek tıbbileştirildiği, eksik, çarpıtılmış bilgilerin haber içeriklerine dahil edildiği belirlenmiştir. Ünlü kişilerin ifadelerinin bilimsel dayanak taşıyormuş gibi sunulduğu, kullanılan fotoğrafların etik açıdan sorunlara yol açtığı ve sağlık sistemindeki gelişmelerin aktarılmasında gazetelerin ideolojik yaklaşımlarının içeriği şekillendirdiği gözlemlenmiştir. Tespit edilen bilimsel veriler ışığında, medya çalışanlarının bilinçlenmesi hedeflenmiş ve medya çalışanlarının söz konusu etik ihlallere dikkat ederek ve kamu yararı gözeterek haber yapmaları öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the digital media environment, where information spreads rapidly and reaches a wide audience, health news holds a crucial place in terms of public health. This study stems from the hypothesis that health news appearing in digital media is problematic due to fundamental journalistic principles and ethical principles. In this context, the study aimed to identify ethical violations in the media regarding a serious issue such as health. As part of the research, health news published between January 1, 2025, and June 30, 2025, on the websites of Sabah, Posta, and Sözcü newspapers, all published throughout Turkey, were initially analyzed using content analysis. Ethical violations in health news were categorized into 10 categories and examined using van Dijk's critical discourse analysis methods. The findings suggest that the news stories evoke anxiety in readers by using discourses of fear and anxiety, exploiting individuals' hopes by offering miraculous cures. Furthermore, these news stories create an ideal perception of beauty, marginalize individuals who fall outside this perception, and frequently resort to click-through-driven information suppression. However, it was determined that simple health conditions were being dramatized and medicalized using sensational language, and that incomplete and distorted information was being incorporated into news content. It was observed that statements by famous people were presented as having scientific basis, the photographs used raised ethical concerns, and the ideological approaches of newspapers shaped the content of news reports about developments in the healthcare system. In light of the scientific data identified, the goal was to raise media awareness and urge them to be mindful of these ethical violations and to report news in the public interest.