Niğde ili Bor ilçesindeki Türk dönemi çeşmeleri
Turkish period fountains in the Bor district of Niğde province
  1. Tez No: 989061
  2. Yazar: CERENSU ARAS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. REMZİ AYDIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sanat Tarihi, Art History
  6. Anahtar Kelimeler: Niğde, Bor, Köy, Çeşme, Niğde, Bor, Village, Fountain, Water
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sanat Tarihi Ana Bilim Dalı
Özet
Hayatın temelini oluşturan su, yaşam kaynağı olarak insanoğlunun vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Bu kaynağın yerleşim yerlerine iletilebilmesi için müstakil çeşmeler inşa edilerek halkın su ihtiyaçları sağlanmıştır. Çeşmeler: Niğde'nin Türk hakimiyetine geçmesiyle birlikte yerleşim merkezlerinde, külliye veya manzume gibi kompleks yapıların bitişiğinde, yerleşim yerleri arasındaki yollarda veya yerleşim bulunmayan arazilerde olmak üzere muhtelif yerlerde inşa edilmiştir. Bu çalışmada Niğde ilinin Bor ilçe merkezi ve bu ilçeye bağlı köylerde yer alan Türk dönemine ait çeşmelerin; plan, süsleme, malzeme ve teknik özellikleri değerlendirilmiş olup, ele alınan yapılar çizimleri ve fotoğrafları ile birlikte kayıt altına alınmıştır. Literatür taraması ve saha çalışması sonucunda tespit edilen Bor ilçe merkezinde 21 ve ilçeye bağlı köylerde 6 çeşme olmak üzere toplamda 27 çeşme katalog kapsamına dâhil edilmiştir. İlçe merkezinde yer alan çeşmelerden 3'ü bağımsız, 18'i bağımlı ve ilçeye bağlı köylerde yer alan çeşmelerin hepsi bağımsız plan özelliği göstermektedir. Çeşmelerde yapı malzemesi olarak kesme taş kullanılırken, ahşap malzeme de hem ana malzemeye bir destek elemanı olarak hem de örtünün yükünü hafifletmek adına tercih edildiği gözlemlenmiştir. Bu çeşmelerden 17'sinin üzerinde 20 kitabe tespit edilmiştir. Bu kitabelerden 4'ünün bulunduğu yapıya ait olmadığı anlaşılmıştır. Kitabeler de okunuşları ve orijinal metinleri ile birlikte kayıt altına alınmıştır. Kitabelerde genellikle malzeme olarak mermer ve taş kullanılırken, teknik olarak kabartma ve kazıma tercih edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Water, which forms the basis of life, has become an indispensable part of humanity as a source of life. To deliver this resource to settlements, independent fountains were built to meet the water needs of the people. Fountains: With Niğde coming under Turkish rule, fountains were built in various locations, such as next to complex structures like külliye or manzume, on roads between settlements, or in uninhabited areas. This study evaluates the plans, decorations, materials, and technical characteristics of fountains from the Turkish period located in the district center of Bor and the villages affiliated with this district in Niğde province. The structures examined have been recorded along with their drawings and photographs. As a result of the literature review and fieldwork, a total of 27 fountains were included in the catalog, comprising 21 fountains in the district center of Bor and 6 fountains in the villages affiliated with the district. Of the fountains located in the district center, 3 are independent, 18 are dependent, and all fountains located in the villages affiliated with the district exhibit an independent plan feature. Cut stone was used as the building material for the fountains, while wood was also observed to be preferred both as a supporting element for the main material and to lighten the load of the roof. Twenty inscriptions were identified on 17 of these fountains. It was understood that 4 of these inscriptions did not belong to the structure. The inscriptions have been recorded along with their readings and original texts. Marble and stone are generally used as materials for the inscriptions, while relief and engraving are preferred techniques.