Claudıo Magrıs'in eserlerinde zaman ve mekân kavramları
The concepts of time and space in the works of Claudio Magris
- Tez No: 989092
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVİN ÖZKAN SPEELMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Aristoteles, Aziz Augustine, Bakhtin, Mikhail, Zaman, Aristotle, Saint Augustine, Bakhtin, Mikhail, Time
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Batı Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İtalyan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
XX. yüzyıl İtalyan edebiyatının en önemli yazarlarından biri olan Claudio Magris, eserlerinde zaman ve mekân kavramlarını kimi zaman üstü kapalı göndermelerle, kimi zaman ise doğrudan dile getirerek işler. Magris'in yazınında mekân, yalnızca coğrafi bir alan değil tarihsel sürekliliğin, kültürel kimliğin ve bireysel hafızanın oluşturduğu bir kültürel bellek olarak ortaya çıkar. Aristoteles'in zamanı ardışık anlar olarak görmesi, Magris'in Enstantaneler'inde de yankı bulur. Aziz Augustinus'un geçmiş ve gelecek zamanı reddeden düşünceleri Magris'in karakterlerinde geçmişteki şimdi, şimdi ve gelecekteki şimdi biçiminde bir bütün olarak ortaya konur. Minkowski'nin ışık konisi, Magris'in anlatılarında mekân ve zamanın birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini hatırlatır: Krems'te bükülü zaman, Magris'i nedensellik ve tersine nedensellik üzerine düşünmeye iter. Bakhtin'in kronotop kavramı ise Magris'in eserlerinde zamanın somutlaştığı bir sahneye dönüşür. Dünya üzerinde yalnızca bir gün yaşayan bir bebek bile sadece kendisi olarak değil, aynı zamanda o gün boyunca dünyada yaşanan pek çok olayın bir parçası olarak var olur. Magris'in edebiyatında zaman ve mekân, belki biraz da yazarın İtalyan vatandaşlığı ve Alman formasyonu sonucu üzerinde durmayı oldukça sevdiği“bireyin kimliğini sorgulaması”konusuna hizmet eden iki temel eksendir. Mekân, tarihin yükünü tüm insanların omuzlarında taşırken; zaman, bu yükün bireysel hafızada nasıl yeniden üretildiğini gösterir, anılar ve bellek olarak nesilden nesile aktarılır. Böylece Magris, edebiyatı bir tür“kronotop atlası”na dönüştürür. Mekânın tarihsel sürekliliği ile bireysel zaman algısı arasında kurulan köprü, modern varoluşsal sorgulamaya yeni bir boyut kazandırır.
Özet (Çeviri)
Claudio Magris, one of the most important writers of XXth century Italian literature, explores the concepts of time and space in his Works, sometimes with subtle allusions and sometimes with direct expression. In Magris's writing, space emerges not merely as a geographical area but as a cultural memory formed by historical continuity, cultural identity, and individual memory. Aristotle's view of time as successive moments is echoed in Magris's Snapshots.“ St. Augustine's ideas, rejecting past and future time, are presented as a unified whole in Magris's characters, in the form of as the past-now, the present-now, and the future-now. Minkowski's light cone shows space and time are inseparable in Magris's narratives: Time curving in Krems prompts Magris to consider causality and its reverse causality. Bakhtin's chronotope appears in Magris's works as a space where time takes shape. Even a baby who lives only one day on earth exists not only as itself but also as a part of the many events that unfold throughout that day. In Magris's literature, time and space are two fundamental axes that serve the author's fond theme of ”questioning the individual's identity“, a theme he cherishes, perhaps partly due to his Italian citizenship and German upbringing. While space bears the burden of history on the shoulders of all people, time demonstrates how this burden is reproduced in individual memory, passed down through generations as memories and mementos. Thus, Magris transforms literature into a kind of ”chronotope atlas." The bridge established between the historical continuity of space and the individual perception of time offers a new dimension to modern existential questioning.