İslâm hukukundа аmel-i еhl-i Medinе vе sünnеt ilişkisi
Thе rеlаtiοnship bеtwееn thе prаcticе οf thе pеοplе οf Mеdinа аnd thе sunnаh in Islаmic lаw
- Tez No: 989107
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OĞUZHAN TAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Din, Law, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm hukuku, İmam Mâlik, amel-i ehl-i Medîne, sünnet, mâ cerâ bihî'l-amel, Islamic law, Imām Mālik, ʿamal ahl al-Madīna, Sunnah, mā jarā bihi'l-ʿamal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
Özet
Bu tez, İslâm hukukunun temel kaynaklarından biri olan sünnet ile amel-i ehl-i Medîne arasındaki ilişkiyi incelemektedir. Çalışma, giriş, dört ana bölüm, sonuç ve kaynakçadan oluşmaktadır. Giriş bölümünde araştırmanın konusu, amacı, önemi, kapsamı, problemi, yöntemi ve kullanılan kaynakların değerlendirmesi sunulmuştur. Birinci bölümde amel-i ehl-i Medîne kavramı tanımlanmış; tarihsel arka planı, çeşitleri, delil değeri ve diğer şer'î kaynaklarla ilişkisi ele alınmıştır. İkinci bölümde mâ cerâ bihî'l-amel çerçevesinde bu uygulamanın tarihsel ve coğrafi yansımaları incelenmiş; özellikle Endülüs, Kayrevân ve Fas merkezli Batı Mâlikîlerinin geliştirdiği teorik çerçeve ayrıntılı biçimde değerlendirilmiştir. Üçüncü bölümde İmam Mâlik'in fıkıh metodolojisinde amel-i ehl-i Medîne'nin konumu, sünnet anlayışı, âhâd haberler karşısındaki tutumu ve sünnet–örf ilişkisine yaklaşımı ele alınmıştır. Dördüncü bölümde ise amel-i ehl-i Medîne'nin ibadet ve muamelat alanındaki fıkhî meselelere etkisi incelenmiş; diğer mezheplerle ortaya çıkan görüş ayrılıkları değerlendirilmiştir. Sonuç bölümünde amel-i ehl-i Medîne'nin sünnetle güçlü bir bağ kurduğu ve İmam Mâlik'in içtihadında Medine halkının uygulamalarını esas aldığı tespit edilmiştir. Bu durum, sünnetin doğru anlaşılması ve uygulanması açısından pratik bir değer taşımış; ayrıca, Mâlikî mezhebinin fıkhî temelleri üzerinde etkili ve belirleyici bir kaynak olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the relationship between the Sunnah, one of the main sources of Islamic law, and the practice of the people of Medina (ʿamal ahl al-Madīna). The study consists of an introduction, four main chapters, a conclusion, and a bibliography. The introduction presents the subject, aim, significance, scope, research problem, methodology, and evaluation of the sources used. The first chapter defines the concept of ʿamal ahl al-Madīna and discusses its historical background, types, probative value, and its relationship with other sharʿī sources. The second chapter analyzes the historical and geographical reflections of this practice within the framework of mā jarā bihi'l-ʿamal, with particular emphasis on the theoretical framework developed by the Western Mālikīs of al-Andalus, Qayrawān, and Fez. The third chapter examines the position of ʿamal ahl al-Madīna in Imām Mālik's legal methodology, his understanding of the Sunnah, his stance toward āḥād reports, and his approach to the relationship between Sunnah and custom. The fourth chapter studies the influence of ʿamal ahl al-Madīna on jurisprudential issues in the fields of worship (ʿibādāt) and transactions (muʿāmalāt), and evaluates the differences of opinion with other legal schools. The conclusion demonstrates that ʿamal ahl al-Madīna established a strong connection with the Sunnah, and that Imām Mālik based his juristic reasoning on the practices of the people of Medina. This indicates that ʿamal ahl al-Madīna held practical value for the correct understanding and implementation of the Sunnah, and that it played an influential and decisive role in shaping the jurisprudential foundations of the Mālikī school.