15. yüzyıl İtalyan kaynaklarına göre II. Bayezid dönemi
The reign of Bayezid the II, according to the Italian sources of the 15th century
- Tez No: 989110
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜÇLER BULDUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: 15. yüzyıl, Bayezid II, Cem Sultan, Elçi, Elçilik, Safeviler, Selim II, Seyahatname, Venedik, 15. century, Bayezid II, Cem Sultan, Envoy, Ambassadorship, Safavids, Selim II, Seyahatname, Venice
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
Özet
Babası Fatih Sultan Mehmet'in ölümünden sonra 1481 yılında tahta çıkan II. Bayezid oldukça güçlü, sağlam temeller üzerinde duran bir devlet yapısı buldu. Ancak o babasına göre daha barışçıl bir siyaset izleme yolunu seçmişti. Yeri geldiğinde de savaşmaktan çekinmemişti. Saltanatı sırasında Avrupalı ve Müslüman devletlerle çatışma içinde bulundu. Ancak Bayezid için en önemli sorun kardeşi Cem'in isyanıydı. Cem'in Avrupa'ya gitmesiyle bu sorun daha büyüdü ve Avrupalı devletler bunu Osmanlı'ya karşı kullanmaktan geri durmamışlardı. Bu durum da devletler arasında yeni bir dönemin başlamasına neden oldu. II. Bayezid dönemi Osmanlı denizciliğinin gelişmesi açısından da oldukça önemlidir. II. Bayezid döneminde güdülen deniz seferleri, donanma faaliyetleri pek çok denizcinin Osmanlı donanmasına katılmasına olanak vermiş, onların devletin geleceğini belirleyecek kadar önemli roller üstlenmelerini sağlamıştır. II. Bayezid, deniz siyasetini, ancak 1495 yılında kardeşi Cem'in ölümünden sonra, uygulamaya geçirebilmiştir. II. Bayezid döneminde Osmanlı sınırları karadan çok denizde genişlemiş, Doğu Akdeniz'de egemenlik kurulmuş ve karadan daha üstün bir deniz gücüne sahip olunmuştur. II. Bayezid hem donanmaya verdiği önem hem de denizi stratejik bir unsur görmesi nedeniyle diğer Osmanlı padişahlarından farklı bir siyaset izlemiştir.
Özet (Çeviri)
After the death of his father, Sultan Mehmed II (also known as Mehmed the Conqueror), Bayezid II ascended the Ottoman throne in 1481, inheriting a robust and well-established state structure. Unlike his father, Bayezid adopted a more peaceful and cautious approach in foreign policy. Nevertheless, he did not hesitate to resort to military action when necessary. During his reign, the Ottoman Empire engaged in conflicts with both European and Muslim states. The reign of Bayezid II was also highly significant for the advancement of Ottoman maritime power. The naval expeditions and fleet activities carried out during his rule enabled many seafarers to join the Ottoman navy and take on roles so important that they would shape the future of the state. However, Bayezid II was only able to put his naval policy into action after the death of his brother Cem in 1495. During his reign, the Ottoman Empire expanded its territorial reach more significantly through maritime conquests than by land, establishing firm control over the Eastern Mediterranean and achieving naval superiority.