Yargıtay kararları ışığında taşınmaz değerleme ve mevzuat önerisi geliştirilmesi
Development of real estate valuation and legislative proposal in the light of the court of cassation decisions
  1. Tez No: 989124
  2. Yazar: KADİR ALĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAİK AHMET SESLİ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
  6. Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul değerleme, Real estate valuation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Harita Mühendisliği Bilim Dalı
Özet
Taşınmaz satışı, finansman ve kredi işleri, adli ve idari yargı davaları, kamulaştırma, vergilendirme gibi birçok alanda taşınmaz değerleme faaliyetlerine ihtiyaç duyulmaktadır. Gelişmiş ülkelerde taşınmaz değerleme faaliyetleri, iyi ve güvenilir bir sistem çerçevesinde yürütülmektedir. Buradan hareketle, ülkemizdeki taşınmaz değerleme konusu incelenmiş ve çeşitli problemler saptanmıştır. Ülkemizde taşınmaz değerleme ile ilgili idari yapı sorunu ve mevzuat eksikliği tespit edilmiştir. Çeşitli araştırmalar sonucunda, konu ile ilgili ülkemizdeki en büyük sorun olarak taşınmaz değerlemenin tek bir yasal mevzuat çerçevesinde yapılmadığı belirlenmiştir. Bu sonuca ulaşılırken, gelişmiş ülkelerdeki taşınmaz değerleme faaliyetleri göz önünde bulundurulmuş ve değerleme faaliyetlerinin bütüncül bir yasal mevzuat ışığında yapıldığında daha sağlıklı sonuçlar alındığı görülmüştür. Böylece tek bir yasal düzenlemeye ihtiyaç olduğu kanaatine varılmıştır. Yapılan tez çalışmasında, bahsedilen ihtiyaca cevap vermek amacıyla Taşınmaz Değerleme Kanunu taslağı geliştirilmiştir. Mevzuat önerisinde bulunabilmek için de taşınmaz değerleme kavramının tanımından başlanarak, taşınmaz değerine etki eden faktörler, taşınmaz değerleme yöntemleri ve bunların uygulamadaki örnekleri incelenmiştir. Ayrıca önemli bir konu olarak görülen sınırlı ayni haklar ve değerlemeye etkileri de çalışmada incelenmiş ve mevzuat taslağında bu konuya yer verilmiştir. Değerleme ile ilgili ülkemizdeki yasal mevzuat, değerleme yapan ulusal ve uluslararası kuruluşlar, Almanya, İsviçre, İspanya, İngiltere, Hollanda, Danimarka, Amerika Birleşik Devletleri, Finlandiya ve Malezya ülkelerindeki örnekler incelenmiş ve taşınmaz değerlemesi ile ilgili Yargıtay'ın vermiş olduğu kararlar özetlenmiştir. Önerilen mevzuatın, taşınmaz değerleme faaliyetleri ile ilgili eksikliğe cevap vermesi beklenmektedir ve değerleme sistemi, iyi işleyen ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de tek bir yasal düzenleme çerçevesinde yapılacaktır. Böylece de taşınmaz değerleme konusu ile ilgili hakkaniyete aykırı ve tutarsız değerleme faaliyetleri yapılmaması ve uygulamada bütünlük sağlanması beklenmektedir. Söz konusu taslağın, farklı bölgelerde farklı taşınmaz değerleme işlemlerinin yapılmasının önüne geçeceği düşünülmektedir. Böylece ülkemizin de taşınmaz değerleme konusunda öncü ülkeler arasında yer alması umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Several areas, like real estate sales, financing and credit operations, judicial and administrative court cases, expropriation and taxing, require real estate valuation activities. In developed countries, real estate valuation is completed within the framework of good and reliable systems. Based on this, the real estate valuation topic was investigated in Türkiye and a variety of problems were identified. As the result of a variety of research, the greatest problem related to this topic in our country was detected to be that real estate valuation is not performed within a single framework of legal regulations. When reaching this conclusion, the real estate valuation activities in developed countries were considered and it was observed that healthy outcomes were obtained when valuation activities were performed in light of integrated legal regulations. Thus, it was concluded that there is a need for a single legal regulation. In this thesis study, in order to respond to the aforementioned need, a legislative study about the Real Estate Valuation Law was carried out. To be able to make legal recommendations, factors affecting real estate value, methods for real estate valuation, and examples of these in practice were investigated, beginning with the definition of the real estate valuation concept. Additionally, limited real rights and their effects on valuation, which are considered an important issue, were also examined in the study and this topic was included in the draft legislation. For the legal regulations in our country related to valuation, examples from national and international institutions performing valuation and countries such as Germany, Switzerland, Spain, England, Holland, Denmark, United States of America, Finland and Malaysia were investigated and decisions made by the Court of Appeals related to real estate valuation were summarized. The proposed legislation will respond to deficiencies related to real estate valuation activities and the valuation system will be implemented with a single legal regulation in our country, similar to countries which operate well. Thus, unfair and inconsistent valuation activities will not occur and integrity will be ensured in practice for the real estate valuation topic. It is considered that this draft legislation will prevent different real estate valuation processes from being carried out in different geographical regions. Thus, it is hoped that our country will take its place among pioneering countries in relation to the topic of real estate valuation.