Adölesan idiopatik skolyozlu bireylerde farklı egzersiz yöntemlerinin akciğerlerin spirometrik parametrelerine etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of different exercise methods on spirometric parameters of the lungs in individuals with adolescent idiopathic scoliosis
  1. Tez No: 989203
  2. Yazar: SERHAT ÇAKMAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KELLE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Adölesan idiopatik skolyoz, schroth egzersizleri, solunum egzersizleri, spirometre, Adolescent idiopathic scoliosis, schroth exercises, breathing exercises, spirometer
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma adölesan idiopatik skolyoz (AİS) tanısı almış bireylerde farklı egzersiz yöntemleri olan Schroth Egzersizleri ve Solunum Egzersizlerinin akciğerlerdeki spirometrik parametreler üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Fizyolif Fizyoterapi Danışmanlık Merkezi'nde takipli AİS tanısı almış, 10-17 yaş grubundaki toplam 48 hastaya Schroth ve Solunum Egzersizleri uygulanmıştır. Örneklem, Schroth Egzersizleri grubu ve Solunum Egzersizleri grubu olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Solunum parametrelerine ilişkin veriler, literatürde tanımlanan protokoller dikkate alınarak tedavi öncesi ve egzersiz tedavisinin 3.haftasının sonunda olmak üzere iki aşamada FirstMed SP-10 spirometre ile kaydedilmiştir. Verilerin analizinde Statistical Package for Social Science (SPSS) Windows Version 22.0 kullanılmıştır. Bulgular: Her iki gruptaki tüm olgularda FVC (%), FEV1(%), FEV1/FVC (%), FEF25-75(L) ve PEFR (%) parametrelerinde anlamlı bir artış saptandı (p<0,05). Her iki egzersiz grubunun FEV1(%), FEF25-75(L) ve PEFR (%) egzersiz sonrası değerleri arasında anlamlı bir fark tespit edilmedi (p>0,05). Ancak, FVC (%) son ölçüm değerleri Schroth Egzersizi uygulanan grupta daha yüksek bulundu. Buna karşılık, FEV1/FVC (%) son ölçüm değerleri Solunum Egzersizi uygulanan grupta daha yüksekti (p<0,05). Sonuç: Bu çalışma kısa dönemde Schroth ve Solunum Egzersizlerinin akciğerdeki spirometrik parametreler üzerinde olumlu etkiye sahip olduğunu göstermektedir. FVC son ölçüm değerleri, Schroth Egzersizi uygulanan grupta Solunum Egzersizi grubuna göre daha yüksek bulunmuştur. Ancak, Schroth ve Solunum egzersiz grubu arasında FEV1, FEF25-75 ve PEFR son ölçüm değerleri açısından anlamlı bir fark tespit edilmemiştir. Egzersizler spirometrik parametreleri ve solunum fonksiyonlarını olumlu etkilemiştir. FVC parametresindeki artış, Schroth Egzersizlerinin akciğer fonksiyonlarının iyileştirilmesinde etkili olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study was conducted to investigate the effects of different exercise methods, namely Schroth exercises and Breathing Exercises, on spirometric parameters in individuals diagnosed with Adolescent Idiopathic Scoliosis (AIS). Materials and Methods: Schroth and Breathing Exercises were applied to a total of 48 patients in the 10-17 age group who were diagnosed with AIS with follow-up at the Fizyolif Physiotherapy Consultancy Center. The sample was divided into two groups; the Schroth Exercises group and the Breathing Exercises group. Data related to respiratory parameters were recorded using the FirstMed SP-10 spirometer in two stages, before treatment and at the end of the third week of Schroth/Breathing exercise treatment. Statistical Package for Social Science (SPSS) Windows Version 22.0 was used for data analysis. Results: A significant increase in FVC (%), FEV1(%), FEV1/FVC (%), FEF25-75 (L), and PEFR (%) parameters was observed in all cases in both groups (p<0.05). There was no significant difference in the final measurements of FEV1(%), FEF25-75 (L), and PEFR (%) between both exercise groups (p>0.05). However, the FVC (%) post exercise values were higher in the group that underwent Schroth Exercises. In contrast, the FEV1/FVC (%) final measurement values were higher in the group that underwent Breathing Exercises (p<0.05). Conclusion: This study demonstrates a positive effect of both Schroth and Breathing Exercises on spirometric parameters in the short term. The FVC post exercise values were found to be higher in the group that underwent Schroth Exercises compared to the Breathing Exercise group. However, no significant difference was observed between the Schroth and Respiratory exercise groups in terms of final measurement values for FEV1, FEF25-75, and PEFR. The exercises have a beneficial impact on spirometric parameters and respiratory functions. The increase in the FVC parameter suggests that Schroth Exercises may be effective in improving lung functions.