Sağlıklı ve diyabetik gastroparetik bireylerde gastrik miyoelektrik aktivite ölçümleri ile mide boşalma hızı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of the relationship between gastric myoelectric activitymeasurements and gastric emptying rate in healthy and diabeticgastroparetic individuals
  1. Tez No: 989205
  2. Yazar: HAMZA KAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. PROF. DR. HÜDA OFLAZOĞLU DİKEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Gastroenteroloji, Fizyoloji, Gastroenterology, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Diyabetik gastroparezi, EGG, gastrik boşalma hızı, motilin, Ghrelin, GLP-1, GIP, Diabetic gastroparesis, EGG, gastric emptying rate, motilin, Ghrelin, GLP-1, GIP
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Sağlıklı ve diyabetik gastroparezi (D-GP) tanısı alan hastalarda mide miyoelektirik aktivitesinin mide boşalma hızı ile ilişkisini araştırmak ve elektrogastrografi (EGG)'nin klinik kullanımını değerlendirmektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız, 20'si sağlıklı ve 20'si semptomatik D-GP tanısı alan toplam 40 erkek birey üzerinde gerçekleştirildi. Gastrik miyoelektrik aktivite kutanöz EGG ile kaydedildi. Her katılımcıdan 10 ml açlık venöz kanı alındıktan sonra 30 dak. preprandiyal ve ardından standart test yemeğini (450 kcal) yedikten sonra 60 dak. postprandiyal EGG kayıtları alındı. Ertesi gün yine gece yarısı açlıkla gelen her bireye aynı test yemeği verildi ve ultrasonografi yöntemiyle 15. ve 90. dakikalarda antral alan ölçümüne dayalı mide boşalma hızı (GER) testi yapıldı. Bulgular: D-GP'li bireylerin AKŞ ve HbA1c değerleri kontrol grubundan istatistiksel anlamlı olarak yüksekti (sırasıyla p<0.001, p<0.001). Pre ve postprandiyal dönemde D-GP tanılı hastalarda kontrol grubuna göre DF ve normogastri yüzdesi düşük (preprandiyal sırasıyla p<0.001, p=0.006; postprandiyal sırasıyla p= 0.034, p<0.001), bradigastri yüzdesi daha yüksek saptandı (p<0.001). PPC değeri, kontrollere göre diyabetiklerde anlamlı bulunmayan düşüş gösterdi (p>0.05). Kontrol grubuyla karşılaştırıldığında, gastroparetik bireylerde postprandiyal 90. dakikada belirgin antral dilatasyon ve mide boşalma hızında anlamlı düşüş gözlendi (P<0.001). Diyabetiklerde ölçülen Ghrelin, motilin, GIP ve GLP-1 düzeyleri kontrol grubundan düşüktü. Her iki grupta mide boşalma hızı ile AKŞ, HbA1c, çoğu EGG parametreleri ve hormon düzeyleri arasında korelasyon saptanmadı. Ancak D-GP grupta GER ile PPC arasında pozitif korelasyon bulundu. Sonuç: EGG kayıtlarına göre hem ritmisite hem de postprandiyal dominant güç değişiminde azalma gösteren diyabetik gastroparetik grupta gastrik boşalma gecikmiştir. Gastrik miyoelektrik aktivitedeki anormallikler ve antral dilatasyon midenin gecikmiş boşalmasına yol açabilir. Antral alan ölçüm destekli EGG kaydı, diyabetik gastroparezi hastalarının ayırtedilmesinde yarar sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: To investigate the relationship between gastric myoelectric activity and gastric emptying rate in healthy patients and patients diagnosed with diabetic gastroparesis (D-GP) and to evaluate the clinical use of EGG. Material and Method: Our study was conducted on a total of 40 male individuals, 20 of whom were healthy and 20 of whom were diagnosed with symptomatic D-GP. Gastric myoelectric activity was recorded by cutaneous electrogastrography (EGG). After 10 ml of fasting venous blood was collected from each participant, 30 min. preprandial and then 60 min after eating the standard test meal (450 kcal). Postprandial EGG recordings were taken. The next day, the same test meal was given to each individual who came hungry at midnight, and a gastric emptying rate (GER) test based on antral area measurement was performed using ultrasonography at the 15th and 90th minutes. Results: Fasting blood sugar and HbA1c values of individuals with D-GP were statistically significantly higher than the control group (p<0.001, p<0.001, respectively). In patients diagnosed with D-GP in the pre- and postprandial periods, the percentage of DF and Normogastri was lower compared to the control group (preprandial p<0.001, p=0.006, respectively; postprandial p= 0.034, p<0.001, respectively), and the percentage of bradigastria was higher (p<). 0.001). PPC value showed a non-significant decrease in diabetics compared to controls (p>0.05). Compared to the control group, significant antral dilatation and an accompanying significant decrease in gastric emptying rate were observed in gastroparetic individuals at the 90th minute postprandial (P<0.001). Ghrelin, motilin, GIP and GLP-1 levels measured in diabetics were lower than the control group. No correlation was detected between gastric emptying rate and FBG, HbA1c, most EGG parameters and hormone levels in both groups. However, a positive correlation was found between GER and PPC in the D-GP group. Conclusion: According to EGG records, gastric emptying was delayed in the diabetic gastroparetic group, which showed a decrease in both rhythmicity and postprandial dominant power change. Abnormalities in gastric myoelectric activity and antral dilatation may cause delayed gastric emptying. An EGG recording supported by antral area measurement may benefit the clinic in distinguishing diabetic gastroparesis patients.