Mortgage sisteminin hukuki niteliği ve Türk hukuk sistemindeki yeri
The legal characteristics of the mortgage system and its place in the Turkish legal system
- Tez No: 286046
- Danışmanlar: PROF. DR. İHSAN ERDOĞAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Mortgage, Konut Finansmanı, Konut Finansmanı Sözleşmesi, Teminatlı Borçlanma Senedi, Tüketicinin Korunması, Mortgage, Residence Financing, Residence Financing Agreement, Secured Debt Instrument, Protection of Consumers
- Yıl: 2010
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk (Medeni Hukuk) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 255
Özet
Bu doktora tez çalışmasının başlığı ?Mortgage Sisteminin Hukuki Niteliği ve Türk Hukuk Sistemindeki Yeri?dir. Çalışmada esasen 5582 sayılı ?Konut Finansman Sistemine İlişkin Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un özel hukukumuzda meydana getirdiği değişiklikler incelenmiştir.?Mortgage? olarak adlandırılan sistemde konut kredisi veren bankalar, açtıkları konut kredilerinden doğan alacaklarını kullanarak sermaye piyasalarından yeni fon sağlamakta ve bu fonları yeni konut kredileri açmada kullanarak kredi açma kapasitelerini arttırmış olmaktadırlar.Çalışmamızda 5582 Sa. kanunla düzenlenen yeni Türk Konut finansman sistemi TMK. ve TKHK. açısından ayrıntılı olarak ele alınmaya çalışılmıştır. Çalışmamız üç ana bölümden oluşmakta olup, giriş bölümünde konut finansmanı kavramı, türleri, terminoloji meselesi, ipotekli konut finansman sisteminin tarihi gelişimi ve modern hukuklarda düzenleniş biçimi ele alınmıştır.Birinci bölümde çalışmamızın esasını oluşturan 5582 sayılı kanuna göre konut finansmanı kavramı ve türleri, ipotekli konut finansman sisteminde taraflar ele alınmıştır. ?Konut Finansmanı? kavramı kanunun uyulama alanının belirlenmesinde anahtar kelime olarak kullanılmış, hukuki zemin de bu kavram üzerine oturtulmuştur. Konut finansmanı; 1) Konut edinmeleri amacıyla tüketicilere kredi kullandırılmasını 2) Sahip oldukları konutun teminatı alında tüketicilere kredi kullandırılmasını 3) Konutların finansal kiralama yoluyla kiralanmasını 4) Bu üç tip kredinin yeniden finansmanı amacıyla kredi kullandırılmasını ifade etmektedir.İkinci bölümde ise 5582 sayılı Kanunla TKHK'ya 10/B maddesi olarak eklenen Konut Finansman Sözleşmesi, bu sözleşmenin kuruluşu, hukuki niteliği tarafların hak ve borçları ele alınmıştır. ?Konut Finansmanı?na ilişkin sözleşmeler TKHK. anlamında birer tüketici sözleşmesidir.Üçüncü ve son bölümde ise Türk Medeni Kanununda düzenlenen teminatlı borçlanma senetleri, Türk hukukunda konut finansman alacaklarının alacağın temliki hükümleri çerçevesinde menkul kıymetleştirilme meselesi ve 5582 sayılı kanun sonrası ipotek teminatlı ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin özellikleri genel olarak ele alınmıştır. Konut finansman alacakları, kaynak şirket tarafından alacağın temliki müessesesine uygun olarak özel amaçlı kuruluşa temlik edilmekte ve menkul kıymetleştirilmektedir.
Özet (Çeviri)
The title to this doctoral dissertation is ?the Legal Characteristics of the Mortgage System and its Place in the Turkish Legal System?. This study mainly focuses on the changes introduced to our private law by the Law numbered 5582 ?Amending Various Laws related to the Residence Financing System?.In the system called the ?mortgage?, the banks extending residence loans obtain new funds from the capital markets by using their receivables arising from these residence loans and increase their capacity to extend loans by using these funds while extending new residence loans.In this study, we have attempted to address the details of the new Turkish Residence financing system under the Law numbered 5582 from the perspective of the Turkish Civil Code and the Law on the Protection of Consumers. Our study consists of three sections. The introduction section addresses to the concept of residence financing, the types of residence financing, the historical development of the residence loans secured by mortgages, and the way it is provided in the modern law systems.In the first section of our study, we address to the concept of residence financing and its types, and the parties in the system of residence financing secured by mortgage under the Law numbered 5582. The concept of ?Residence Financing? is used as a keyword for defining the area of application of the law, and the legal basis is based on this concept. Residence financing refers to 1) the extension of loans to consumers for the acquisition of residences, 2) the extension of credits to consumers against the security created on the immovable properties belonging to such consumers, 3) the leasing of residences through financial leasing, and 4) the extension of loans for the purpose of refinancing these three types of loans.The second section addresses to the Residence Financing Agreement appended to the Law on the Protection of Consumers as Article 10/B by the Law numbered 5582, the conclusion of this agreement, its legal characteristics, and the rights and the obligations of its parties.The third and the last section addresses the secured debt instruments under the Turkish Civil Code, the problem of securitization of the residence financing receivables under the Turkish legal provisions related to the assignment of receivables, and the general characteristics of the securities secured by or based on mortgages. The receivables arising from residence financing are assigned to a special purpose entity by the funding company under the concept of the assignment of receivables, and they are securitized accordingly.