Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) aşısı yapılması için hastaneye başvuran/yönlendirilen çocukların besin alerjisi ve aşı reaksiyonları açısından değerlendirilmesi
Evaluation of children applied to/referred to the hospital for Measles-Mumps-Rubella (MMR) vaccine in terms of food allergies and vaccine reactions
- Tez No: 989298
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK SARICI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Besin alerjisi, KKK aşısı, çocuk alerjisi, aşı reaksiyonu, immünizasyon, Food allergy, MMR vaccine, pediatric allergy, vaccine reaction, immunization, Food hypersensitivity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak (KKK) aşısı uygulanmak üzere üçüncü basamak merkeze başvuran/yönlendirilen besin alerjili çocuklarda besin alerjisi profilinin ve KKK aşısı sonrası gelişen aşı reaksiyonlarının sıklığı ile özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlandı. Gereç ve Yöntem: Retrospektif, kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışma, 1 Nisan 2023 – 20 Mayıs 2025 tarihleri arasında S.B.Ü. Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Alerji Polikliniği'ne KKK aşısı için başvuran, 6 ay – 4 yaş aralığındaki 109 çocuğun dosyalarının incelenmesiyle gerçekleştirildi. Demografik veriler, doğum özellikleri, beslenme öyküsü, ailede alerjik hastalık varlığı, sorumlu besinler, besin alerjisi tipi (IgE aracılı, non-IgE, mikst), duyarlanma paternleri (Deri Prik Testi, spesifik IgE, oral provokasyon) ve önceki aşı uygulamalarına ilişkin bilgiler kaydedildi. KKK aşısının 9 – 11 ay ve bir yaşta uygulanma şekli, eş zamanlı uygulanan aşılar ve aşı sonrası gelişen reaksiyonlar değerlendirilerek besin alerjisi tipi ile ilişkisi istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: Çalışmaya alınan 109 hastanın 54 (%49,5)' ü kız, 55 (%50,5)' i erkekti. Hastaların 38(%34,9)' i IgE aracılı BA, 24 (%22)' ü Non-IgE aracılı BA ve 47 (%43,1)' si mikst tip BA olarak saptandı. Sorumlu besin olarak en sık yumurta beyazı (%84,4) ve yumurta sarısı (%55), ardından inek sütü (%24,8) saptandı. Hastalardan 63 (%57,8)' ünde atopik dermatit, 35 (%32,1)' inde ürtiker, 13 (%11,9)' ünde proktokolit, 8 (%7,3)' inde nonspesifik döküntü, 4 (%3,7)' ünde BPİES, 3 (%2,8)' ünde anafilaksi izlendi. Toplam 146 doz KKK aşısı uygulandı; 9–11 ay döneminde aşılanan 78 hastanın yalnızca 3'ünde (%3,8) ürtiker gelişti ve anafilaksi izlenmedi. Bir yaş KKK dozunu alan 68 hastanın hiçbirinde aşıya bağlı reaksiyon bildirilmedi. Aşı sonrası reaksiyon gelişimi ile besin alerjisi tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Sonuç: Besin alerjili çocuklarda KKK aşısı, hem 9–11 ay döneminde hem de bir yaşta düşük oranda ve çoğunlukla hafif şiddette reaksiyonlarla seyretmekte, anafilaksiye yol açmamaktadır. Elde edilen bulgular, yumurta ve diğer besin alerjisi olan çocuklarda KKK aşısının, üçüncü basamak merkezlere sevk gereksinimi olmaksızın güvenle uygulanabileceğini ve gereksiz yönlendirme ile gözlem uygulamalarının azaltılmasına katkı sağlayabileceğini göstermektedir. Besin alerjisi olan çocuklar standart gözlem koşullarında ve ulusal takvime uygun olarak geciktirilmeden aşılanmalıdır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the food allergy profile and the frequency and characteristics of vaccine reactions developing after Measles-Mumps-Rubella (MMR) vaccination in children with food allergies who presented to or were referred to a tertiary care center for MMR vaccination. Material and Methods: This retrospective, cross-sectional, and descriptive study was conducted by reviewing the files of 109 children aged 6 months to 4 years who applied for MMR vaccination to the Pediatric Allergy Outpatient Clinic of the University of Health Sciences (S.B.Ü.) Ankara Atatürk Sanatorium Training and Research Hospital between April 1, 2023, and May 20, 2025. Demographic data, birth characteristics, nutritional history, presence of allergic diseases in the family, culprit foods, food allergy type (IgE-mediated, non-IgE, mixed), sensitization patterns (Skin Prick Test, specific IgE, oral provocation), and information regarding previous vaccinations were recorded. The administration of the MMR vaccine at 9–11 months and one year of age, concomitantly administered vaccines, and post-vaccination reactions were evaluated, and their relationship with the food allergy type was statistically analyzed. Results: Of the 109 patients included in the study, 54 (49.5%) were female and 55 (50.5%) were male. The patients were identified as having IgE-mediated FA (34.9%, n=38), Non-IgE-mediated FA (22%, n=24), and mixed-type FA (43.1%, n=47). Egg white (84.4%) and egg yolk (55%) were detected as the most common culprit foods, followed by cow's milk (24.8%). Atopic dermatitis was observed in 63 (57.8%) patients, urticaria in 35 (32.1%), proctocolitis in 13 (11.9%), nonspecific rash in 8 (7.3%), FPIES in 4 (3.7%), and anaphylaxis in 3 (2.8%). A total of 146 doses of MMR vaccine were administered; urticaria developed in only 3 (3.8%) of the 78 patients vaccinated in the 9–11 month period, and no anaphylaxis was observed. No vaccine-related reactions were reported in any of the 68 patients who received the one-year MMR dose. No statistically significant difference was found between the development of post-vaccination reactions and the food allergy type. Conclusion: In children with food allergies, the MMR vaccine is associated with a low rate of mostly mild reactions at both 9–11 months and one year of age and does not lead to anaphylaxis. The findings indicate that the MMR vaccine can be safely administered to children with egg and other food allergies without the need for referral to tertiary centers and can contribute to reducing unnecessary referrals and observation practices. Children with food allergies should be vaccinated without delay in accordance with the national schedule under standard observation conditions.