Hashimoto tiroiditi ile MASLD birlikteliğinde anti-TPO ve karaciğer fibrozisi ilişkisi
Relationship between anti-TPO and liver fibrosis in Hashimoto's thyroiditis and masld
  1. Tez No: 989299
  2. Yazar: ALPEREN ÇAPRAKOL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENES SEYDA ŞAHİNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Anti-TPO, Fibrozis, Hashimoto, MASLD, Hashimoto hastalığı, Anti-TPO, Fibrosis, Hashimoto, MASLD, Hashimoto disease
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Ankara Bilkent Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Hashimoto + MASLD hastalarında anti-TPO düzeyi ile FİB-4, APRİ, ALBİ skorları ve USG ilişkisinin incelenmesi Yöntemler: Çalışmaya Ankara Bilkent Şehir Hastanesi İç Hastalıkları polikliniğine başvuran 18-65 yaş arası, daha önceden USG çekilmiş olup USG'de hepatosteatoz saptanmış, MASLD+Hashimoto tiroiditi olan 1363 hasta alındı. Tüm katılımcıların yaşı, cinsiyeti, tıbbi özgeçmişi (otoimmün tiroidit varlığı, hiperlipidemi, hipertansiyon, DM öyküsü), anti-TPO, tiroid fonksiyon testleri, karaciğer fonksiyon testleri (AST, ALT, ALP, GGT, total bilirubin, direkt bilirubin, platelet, INR, albümin), kan lipid parametreleri, düzenli kullandığı ilaçlar, abdomen USG'de hepatosteatoz derecesi ile FİB-4, APRİ ve ALBİ skorları ölçüldü. Bulgular: Çalışmaya 1363 hasta dahil edildi. Çalışmaya katılanların %80'i kadındı. Katılımcıların yaş ortalaması 50'ydi. Anti-TPO düzeyi ile FIB-4 ve APRI skorları arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif korelasyonlar saptandı (p <0,01). Anti-TPO düzeyi arttıkça orta veya şiddetli hepatik steatoz olasılığının anlamlı olarak azaldığı (OR = 0.834; %95 GA: 0.717–0.970; p = 0.019) görüldü. Ayrıca ileri yaş, düşük HDL düzeyi ve yüksek albümin düzeyinin steatoz derecesi ile bağımsız olarak ilişkili olduğu saptandı. Sonuç: Araştırmaya katılan Hashimoto+MASLD hastalarında anti-TPO düzeyi ile FİB-4 ve APRİ skorları arasındaki ilişki anlamlı bulundu. APRİ'nin en yüksek prediktif değere sahip olduğu görüldü. Anti-TPO düzeyi ile orta veya şiddetli hepatik steatoz arasında ters ilişki saptanmıştır. Bu durum, HT+MASLD popülasyonunda anti-TPO düzeyi yüksek olan hastaların endokrinoloji takibine daha erken alınmış, diyet, levotiroksin tedavisi ve lipid düzenlemesi açısından daha agresif yönetilmiş olmalarına bağlı olabilir. Buna eşlik eden metabolik hastalıkların da inflamasyonu artırabileceği, eşlik eden HL, DM gibi hastalıklarda kullanılan ilaçların anti-TPO düzeyini ve hepatosteatoz derecesini etkileyebileceği düşünüldü. Çalışmanın daha fazla sayıda katılımcı ile Hashimoto tiroidit + MASLD birlikteliğinde Anti-TPO düzeyi ile karaciğer fibrozisi arasındaki ilişki daha iyi ortaya konulabilir.
Özet (Çeviri)
Purpose: Investigation of the relationship between anti-TPO levels and FIB-4, APRI, ALBI scores and USG in Hashimoto + MASLD patients Methods: The study included 1363 patients aged 18-65 years who presented to the Internal Medicine Outpatient Clinic of Ankara Bilkent City Hospital, and who had previously undergone USG and were diagnosed with hepatosteatosis. Age, gender, medical history (presence of autoimmune thyroiditis, hyperlipidemia, hypertension, history of diabetes mellitus), anti-TPO levels, thyroid function tests, liver function tests (AST, ALT, ALP, GGT, total bilirubin, direct bilirubin, platelet count, INR, albumin), blood lipid parameters, regularly used medications, degree of hepatosteatosis on abdominal USG, and FIB-4, APRI, and ALBI scores were measured for all participants. Results: The study included 1,363 patients. Eighty percent of participants were female. The mean age of the participants was 50 years. Statistically significant positive correlations were found between anti-TPO levels and FIB-4 and APRI scores (p <0.01). The likelihood of moderate or severe hepatic steatosis was significantly decreased with increasing anti-TPO levels (OR = 0.834; 95% CI: 0.717–0.970; p = 0.019). Furthermore, older age, lower HDL levels, and higher albumin levels were independently associated with the degree of steatosis. Conclusion: A significant relationship was found between anti-TPO levels and FIB-4 and APRI scores in patients with Hashimoto's thyroiditis and MASLD. APRI was found to have the highest predictive value. An inverse relationship was found between anti-TPO levels and moderate or severe hepatic steatosis. This may be due to the fact that patients with high anti-TPO levels in the HT+MASLD population were taken under endocrinology follow-up earlier and were managed more aggressively in terms of diet, levothyroxine therapy, and lipid regulation. It is thought that comorbid metabolic diseases may also increase inflammation, and medications used for comorbid conditions such as HL and DM may affect anti-TPO levels and the degree of hepatosteatosis. A larger study with a larger number of participants could better elucidate the relationship between anti-TPO levels and liver fibrosis in patients with Hashimoto's thyroiditis and MASLD.