Koyun abort fetüslerinde Chlamydia abortus enfeksiyonunun patolojik, immunohistokimyasal ve moleküler yöntemlerle araştırılması
Investigation of Chlamydia abortus infection in sheep abort fetuses with pathological, immunohistochemical and molecular methods
- Tez No: 989330
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ SELİM SAĞLAM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Abort, Chlamydia abortus, immünohistokimya, immünofloresan, koyun, patoloji, Real-Time PCR, Abortion, Chlamydia abortus, immunofluorescence, immunohistochemistry, pathology, Real-Time PCR, sheep
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Patolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, koyunlarda abortlara neden olan önemli etkenlerden Chlamydia abortus enfeksiyonunun patogenezini değerlendirmek, abort fetüslerdeki makroskobik ve mikroskobik bulguları tanımlamak, enfeksiyonun organotropizmini belirlemek ve Real-Time PCR, immünohistokimya (IHC) ve immünofloresan (IF) yöntemlerinin tanısal duyarlılık ve özgüllüğünü karşılaştırmaktır. Materyal ve Metot: Türkiye'nin Marmara Bölgesinde yer alan illerden laboratuvara gönderilen 100 adet koyun abort fötüsüne ait karaciğer, böbrek, akciğer, dalak, kalp ve plasenta örnekleri makroskobik ve mikroskobik olarak incelendi. Örneklerde C. abortus'un varlığı Real-Time PCR referans alınarak, IHC ve IF testleri ile belirlendi. Tanısal duyarlılık ve özgüllük oranları Cohen's Kappa katsayısı ile istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Real-Time PCR ile %9 (n=9) oranında C. abortus pozitifliği saptanan örneklerin tamamında (n=9) IF yöntemi ile pozitiflik belirlenirken, bu örneklerin 8'inde IHC yöntemi ile de pozitiflik tespit edilmiştir. IF testi %100 duyarlılık ve özgüllük, IHC testi ise %88.89 duyarlılık ve %100 özgüllük göstermiştir. Patolojik incelemelerde karaciğer, böbrek, akciğer, dalak, kalp ve plasentada enfeksiyona özgü makroskobik ve mikroskobik bulguların varlığı belirlenmiştir. Abort olgularının koyunların ilk gebeliklerinde ve gebeliğin geç döneminde daha sık oluştuğu gözlenmiştir. Sonuç: C. abortus enfeksiyonunun, özellikle genç ve ilk gebeliğindeki koyunlarda yüksek abort oluşturduğu; bazı yerli ırkların enfeksiyona daha duyarlı olduğu gözlendi. Enfeksiyon olgularında belirgin patolojik değişiklikler en sık plasenta, karaciğer, böbrek, akciğer, dalak ve kalp dokularında gözlendi. Enfeksiyonun tanısında Real-Time PCR ve IF yöntemlerinin yüksek duyarlılığıyla ve özgüllüğü ortaya konuldu. Sonuç olarak koyun abortlarında C. abortus enfeksiyonunda bölgesel koruyucu hekimlik uygulamalarının dikkate alınması ve hedefli aşılama ile sürü yönetimi stratejilerinin geliştirilmesi önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the pathogenesis of Chlamydia abortus, a major cause of abortion in sheep, to characterize the macroscopic and microscopic lesions in aborted fetuses, to determine the organ tropism of the infection, and to compare the diagnostic sensitivity and specificity of Real-Time PCR, immunohistochemistry (IHC), and immunofluorescence (IF) techniques. Material and Method: A total of 100 ovine aborted fetuses from the Marmara Region of Türkiye were examined macroscopically and microscopically. Tissue samples, including liver, kidney, lung, spleen, heart, and placenta, were analysed. The presence of Chlamydia abortus was determined by IHC and IF assays, using Real-Time PCR as the reference method. Diagnostic sensitivity and specificity were statistically evaluated using Cohen's Kappa coefficient. Result: Real-time PCR detected C. abortus in 9% of samples (n=9). All PCR-positive cases were IF-positive (n=9), and 8 were also IHC-positive; IF showed 100% sensitivity/specificity, while IHC showed 88.89% sensitivity and 100% specificity. Pathological examination identified infection-associated macroscopic and microscopic lesions in the liver, kidney, lung, spleen, heart, and placenta. Abortions were more frequent in first pregnancies and during late gestation. Conclusion: Chlamydia abortus infection was found to cause a higher rate of abortion, particularly in young and primiparous ewes. Some indigenous sheep breeds were observed to be more susceptible to infection. Pronounced pathological lesions were detected in the placenta, liver, kidney, lung, spleen, and heart. Real-Time PCR and IF methods exhibited high diagnostic sensitivity and specificity. In conclusion, implementing regional preventive veterinary measures and developing targeted vaccination and herd management strategies are of great importance in controlling C. abortus-related abortions in sheep.