Konya ilinde tüketime sunulan tavuk, sığır ve koyun karaciğerinde arcobacter spp. varlığı
Presence of arcobacter spp. in chicken, cattle, and sheep livers offered for consumption in Konya province
- Tez No: 989358
- Danışmanlar: PROF. YUSUF DOĞRUER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Halk Sağlığı, Food Hygiene and Technology, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Arcobacter spp., Karaciğer, Prevalans, Arcobacter spp., Liver, Prevalence
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Konya ilinin Selçuklu, Meram, Karatay ilçelerinde tüketime sunulan tavuk, sığır ve koyun karaciğerinde Arcobacter spp. varlığı ve mevsimlerin buna etkisi araştırıldı. Bu amaçla toplam 360 karaciğer örneği Arcobacter spp. varlığı yönünden incelendi. Numunelerde Arcobacter spp. varlığı, klasik kültürel ve PCR yöntemleriyle araştırıldı. Elde edilen izolatlara tür tayini yapmak için mPCR yöntemi kullanıldı. Klasik kültürel yöntem sonucu elde edilen şüpheli izolatların 45 (%12.5)' i cins spesifik PCR ile Arcobacter spp. olarak tanımlandı. mPCR analizleri sonucunda; izolatların %60'ı A. butzleri ve %2,2'si A. cryaerophilus olarak identifiye edildi. Ayrıca 17 adet karaciğer örneğinin irden fazla Arcobacter türü ile kontamine olduğu belirlendi. Arcobacter izolatlarının mevsimsel dağılımı incelendiğinde; Meram ilçesinde %6,67, Selçuklu ilçesinde %7,5, Karatay ilçesinde ise %23,33Arcobacter spp. prevalansı saptandı. Araştırmada incelenen karaciğer numunelerinin hayvan türlerine göre Arcobacter spp. ile kontaminasyon oranları; tavukta %20,8, sığırda %11,7, koyunda ise %5 oranında izole edildi. Mevsim bazlı değerlendirmede ilkbahar, yaz sonbahar, kış olmak üzere sırasıyla; %7,8; %8,9; %17,8; %15,6 olarak tespit edildi. Elde edilen verilere göre Arcobacter spp. kontaminasyonunun en yüksek olduğu dönem sonbahar, en düşük olduğu dönem ise ilkbahar olarak belirlendi; ilçe bazında en yüksek pozitif oranı Karatay'da, en düşük ise Meram'da tespit edildi. Hayvan türleri açısından değerlendirildiğinde Arcobacter spp. kontaminasyonunun en fazla tavuk karaciğerlerinde, en düşük ise koyun karaciğerlerinde görüldüğü saptandı. Bu çalışmanın bulguları, Konya ilinin Meram, Selçuklu ve Karatay ilçelerinde satışa sunulan tavuk, sığır ve koyun karaciğerlerinin Arcobacter türleri ile kontamine olabileceğini göstermektedir. Arcobacter spp.'nin insanlarda gastroenterit, septisemi ve çeşitli sistemik enfeksiyonlarla ilişkili olması göz önüne alındığında, karaciğerin tüketiciler açısından potansiyel bir halk sağlığı riski taşıdığı değerlendirilmektedir. Ayrıca ilçeler ve mevsimler arasında tespit edilen anlamlı farklılıklar, kontaminasyon düzeylerinin çevresel ve bölgesel olarak etkilendiğine işaret etmektedir. Bu nedenle, daha geniş coğrafi alanları ve daha fazla sayıda örneği kapsayacak araştırmaların yapılması, bölgede Arcobacter spp. varlığının daha kapsamlı bir şekilde ortaya konmasına ve epidemiyolojik verilerin güçlendirilmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
In this study, the presence of Arcobacter spp. in chicken, cattle, and sheep livers offered for consumption in the Selçuklu, Meram, and Karatay districts of Konya Province, as well as the effect of seasons on this presence, was investigated. For this purpose, a total of 360 liver samples were examined for the presence of Arcobacter spp. The detection of Arcobacter spp. in the samples was performed using classical cultural methods and PCR. The mPCR method was used to determine the species of the obtained isolates. Of the suspicious isolates obtained by classical cultural methods, 45 (12.5%) were identified as Arcobacter spp. using genus-specific PCR. Based on mPCR analyses, 60% of the isolates were identified as A. butzleri and 2.2% as A. cryaerophilus. In addition, 17 liver samples were found to be contaminated with more than one Arcobacter species. When the regional distribution of Arcobacter isolates was examined, the prevalence was determined as 6.67% in Meram district, 7.5% in Selçuklu district, and 23.33% in Karatay district. The contamination rates of Arcobacter spp. in liver samples according to animal species were 20.8% in chicken, 11.7% in cattle, and 5% in sheep. Seasonal evaluation revealed positivity rates of 7.8%, 8.9%, 17.8%, and 15.6% in spring, summer, autumn, and winter, respectively. According to the obtained data, the highest contamination level of Arcobacter spp. was observed in autumn, while the lowest was detected in spring; and district-wise, the highest positivity rate was found in Karatay and the lowest in Meram. Considering animal species, Arcobacter spp. contamination was found to be highest in chicken livers and lowest in sheep livers. The findings of this study indicate that chicken, cattle, and sheep livers sold in the Meram, Selçuklu, and Karatay districts of Konya Province may be contaminated with Arcobacter species. Considering that Arcobacter spp. are associated with gastroenteritis, septicemia, and various systemic infections in humans, the consumption of liver may pose a potential public health risk. Furthermore, the significant differences observed between districts and seasons suggest that contamination levels are influenced by environmental and regional factors. Therefore, conducting studies that encompass wider geographical areas and larger sample sizes would contribute to a more comprehensive understanding of the presence of Arcobacter spp. in the region and strengthen the available epidemiological data.