Rotating global monopole and topological defects in horndeski theory
Dönen global monopol ve horndeski teoride topolojik kirlilikler
- Tez No: 989370
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR DELİCE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Klasik fizik, Classical physics
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tezde ilk olarak, literatürde Janis–Newman yöntemi kullanılarak elde edilmiş olan global monopol içeren dönen karadelik çözümlerini inceledik. Bu çözümlerin kullanılan Boyer–Lindquist koordinat dönüşümlerinin integrallenemezliği nedeniyle geçersiz olduğunu gösterdik. Daha sonra, söz konusu integrallenemezlik problemi olmayan Janis–Newman–Azreg-Aïnou yöntemini kullanarak, aynı karadelik için bir aday çözüm türettik. Ancak, elde ettiğimiz çözümün global monopole karşılık gelen enerji-momentum tensörü ile uyumsuz olduğunu Einstein alan denklemlerini sağlayamaması dolayısıyla ortaya koyduk. Ayrıca, bu sistemin yavaş dönme limitindeki çözümü, dönen global monopol içeren karadelik çözümlerinde Janis–Newman yöntemi ve genelleştirmelerinin uygulanamazlığını da ima etmektedir. Sonra, dört boyutta ikinci mertebeden alan denklemlerine sahip en genel skaler-tensör kuramı olan Horndeski kuramında, skaler alanın kütlesiz veya kütleli olması durumları için, zayıf alan limitinde yeni global monopol çözümleri elde ettik. Bu çözümlerin konformal yapısı, skaler alan kütlesinin perdeleme etkisi, test parçacıklarının jeodezik hareketleri, ve bunların galaksi dönme eğrilerine olası etki-leri gibi çeşitli fiziksel özelliklerini de tartıştık. Sonuç olarak bu monopollerin, Genel Görelilikteki karşılıklarına göre kütleçekimsel olarak etkin olduklarını gözlemledik. Tezin son kısmı, bir başka tür topolojik kusur olan kozmik sicimlerin Horndeski kuramında incelenmesine ayrılmıştır. Hem kütlesiz hem de kütleli Horndeski kuramında düz veya kıvrımlı kozmik sicimlere karşılık gelen yeni lineer çözümler elde ettik. Her iki tür kozmik sicim çözümünün çeşitli fiziksel özelliklerini ve geodezik yapısını kuramın kütleli veya kütlesiz durumu için detaylı biçimde inceledik. Skaler alan kütlesinin perdeleme etkisi, bu kuramları ayırmakta ve hem global monopollerin hem de kozmik sicimlerin asimptotik davranışını kütlesizlerden farklılaştırmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this thesis, we first analyze rotating black hole solutions with global monopoles reported in the literature derived using the Janis–Newman method. We show that these solutions are invalid due to the non-integrability of the employed Boyer\textendash Lindquist coordinate transformations. We then derive a candidate solution for such a black hole using the Janis\textendash Newman\textendash Azreg-A{\"i}nou method, which does not have the aforementioned non-integrability problem. However, we show that the resulting solution is also not compatible with the energy\textendash momentum tensor of a global monopole since the Einstein field equations cannot be satisfied. The slow rotation limit of this system also implies the non-applicability of the Janis\textendash Newman method and its extensions for generating global monopoles in rotating black holes. Next, we obtain new exact solutions of global monopoles in Horndeski theory, the most general scalar-tensor theory with second\textendash order field equations in four dimensions, for the case where the scalar field is massless or massive, in the weak field limit. Various physical properties of these solutions were discussed, such as the conformal structure, screening effect of the mass of the scalar field, geodesic motion of test particles, and their possible effects on the galaxy rotation curves. We see that these monopoles are gravitationally active compared to ones in General Relativity. The last part of this thesis is devoted to studying another type of topological defect, cosmic strings, in Horndeski theory. Novel linearized solutions corresponding to straight or wiggly cosmic strings are presented in both the massless and the massive Horndeski theory. Several physical properties and the geodesic structure of these solutions are also studied in detail for both types of cosmic strings for massive and massless cases of this theory. The screening effect of the mass of the scalar field distinguishes these theories and affects the asymptotic behavior of both global monopoles and cosmic strings from massless ones.