Kemik morfojenik protein- 4 (BMP- 4) ile visseral- santral yağlanma arasındaki ilişki
The relationship between bone morphogenic protein-4 (BMP- 4) and visceral-central alumination
- Tez No: 989396
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ TUBAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocuk, BMP- 4, hepatosteatoz, obezite, Child, BMP- 4, hepatosteatosis, obesity
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Vücutta yağlanma enerji dengesinin bozulmasıyla visseral organlarda ve santral olabilir. Hepatosteatoz direkt olarak visseral organ yağlanmasını gösteren hastalıktır. Obezite ise genel olarak santral yağlanmanın oluştuğu komplikasyonlarla gidebilen küresel bir sağlık sorunudur. BMP- 4' ün yağ metabolizması üzerinde farklılaşmayı yöneten, kahverengi yağ doku oluşumu, adiposit boyut ve yerleşimini düzenleme gibi etkileri olduğu bilinmektedir. Bu çalışma ile amacımız yağ doku üzerindeki etkilerine dayanarak hepatosteatoz veya obezite durumlarında bireylerdeki BMP- 4 ekspresyon düzeylerini ve farklılıklarını ortaya koymaktır. Materyal ve metod: Çalışmaya Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesinde Ocak- Eylül 2022 tarihleri arasında genel pediatri, çocuk gastroenteroloji, çocuk endokrinoloji bölümlerine başvuran ve çocuk radyoloji tarafından hepatosteatozu değerlendirilen 84 gönüllü dahil edildi. Obezite ve hepatosteatoz durumuna göre gruplara ayrıldı. Veriler araştırma için gerekli izinler ve onaylar alındıktan sonra, yüz yüze görüşülerek, hasta kayıtları kullanılarak, hasta dosyasında yer alan tetkikleri inceleyerek ve BMP- 4 gen ekspresyonu çalışılmak üzere artık kan alınarak elde edildi. Gruplar arasındaki BMP- 4 gen ekspresyon düzeyleri Erciyes Üniversitesi Genom ve Kök Hücre Merkezi' nde çalışıldı. Tüm veriler Erciyes Üniversitesi Biyoistatistik Bilim Dalı ile paylaşıldı ve istatistiksel olarak değerlendirildi. Bulgular: Örneklemin % 42,9'u erkek, % 57,1'i kız çocuklardan oluşmaktadır. Çocukların ortalama yaşı 165,6 ay, ortalama boyu 157,2 cm ve ortalama ağırlığı 71,7 kg idi. BMP- 4 ekspresyon katsayısı ortalama değeri 1,3 olarak bulunmuştur. BMP- 4 ekspresyon katsayısı ortalama değeri açısından; yaş grupları, cinsiyet, obezite ve hepatosteatoz durumuna göre yapılan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmemiştir (p>0.05). BMP- 4 ekspresyon katsayısı ortalama değeri açısından, VKİ' ye göre yapılan gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık görülmüştür (p<0.05). Obezitesi olan grubun BMP- 4 değişkeninin ortalama değeri, kilolu grubun BMP- 4 değişkeninin ortalama değerinden yüksek olduğu gözlenmiştir. Normal kiloda olan çocukların BMP- 4 değişkeni ile trigliserid seviyeleri arasında pozitif yönde çok iyi düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmiştir (r=0.943). Normal kiloda olan çocukların BMP- 4 değişkeni ile AST seviyeleri arasında pozitif yönde orta düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmiştir (r=0.656). Obezite olan çocukların BMP- 4 değişkeni ile glukoz seviyeleri arasında pozitif yönde zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmiştir (r=0.315). Obezite olan çocukların BMP- 4 değişkeni ile glukoz seviyeleri arasında pozitif yönde zayıf düzeyde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki gözlenmiştir (r=0.328). Bireylerin VKİ persentil değişkenindeki 1 SD artış, BMP- 4 değişkeninde -0.167 standart sapmalık azalış meydana getirmektedir. Ancak regresyon modeli istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır (p>0.05). Hepasteatoz tanısı koymada BMP-4 değişkeni istatistiksel olarak anlamlı bulunmadığından (p>0.05) bir biyobelirteç olarak kullanılamamaktadır. Sonuç: BMP- 4' ün vücutta obeziteyi engelleyici çalıştığı düşünülmektedir. Yağlanmanın başlamasıyla fazla kilolu olmaya başlayan bireylerde BMP- 4 ekspresyonunun azaldığı görülmüştür. Fazla kilolu gruptaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur. Obez bireylerde tekrar ekspresyon artışı direnç mekanizmasıyla ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Direnç mekanizmalarının ortaya konulması amacıyla daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır. Hepatosteatoz ile BMP- 4 arasında ilişki bulunamamıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Adiposity in the body can be in the visceral organs and central due to the deterioration of the energy balance. Hepatosteatosis is a disease that directly shows visseral fat accumulation. Obesity, on the other hand, is a global health problem that can go away with complications in which central adiposity occurs. It is known that BMP- 4 has effects on fat metabolism, such as regulating differentiation, brown adipose tissue formation, adipocyte size and location. Our aim with this study is to reveal BMP- 4 expression levels and differences in individuals in hepatosteatosis or obesity based on its effects on adipose tissue. Material and Methods: Eighty-four volunteers who applied to the general pediatrics, pediatric gastroenterology, and pediatric endocrinology departments of Erciyes University Faculty of Medicine between January and September 2022 and were evaluated for hepatosteatosis by pediatric radiology were included in the study. They were divided into groups according to obesity and hepatosteatosis status. After obtaining the necessary permissions and approvals for the research, the data were obtained by face-to-face interviews, using patient records, examining the examinations in the patient file, and taking residual blood to study BMP- 4 gene expression. BMP- 4 gene expression levels between the groups were studied at Erciyes University Genome and Stem Cell Center. All data were shared with Erciyes University Biostatistics Department and statistically evaluated. Results: The sample consists 42, 9% of boys and 57, 1% of girls. The mean age of the children was 165.6 months, the mean height was 157.2 cm, and the mean weight was 71.7 kg. The mean value of BMP- 4 expression coefficient was found to be 1.3. In terms of the mean value of BMP- 4 expression coefficient; There was no statistically significant difference between the groups according to age groups, gender, obesity and hepatosteatosis (p>0.05). In terms of the mean value of BMP- 4 expression coefficient, there was a statistically significant difference between the groups according to BMI (p<0.05). It was observed that the mean value of the BMP- 4 variable of the obese group was higher than the mean value of the BMP- 4 variable of the overweight group. A very good statistically significant positive correlation was observed between the BMP- 4 variable and triglyceride levels of children with normal weight (r=0.943). A moderately statistically significant positive correlation was observed between BMP- 4 variable and AST levels of children with normal weight (r=0.656). A statistically significant and weak positive correlation was observed between the BMP- 4 variable and glucose levels of children with obesity (r=0.315). There was a statistically significant and weak positive correlation between the BMP- 4 variable and glucose levels of children with obesity (r=0.328). An increase of 1 standard deviation in the BMI percentile variable of individuals creates a decrease of -0.167 standard deviations in the BMP- 4 variable. However, the regression model was not statistically significant (p>0.05). Since the BMP- 4 variable was not found to be statistically significant (p>0.05) in diagnosing hepasteatosis, it cannot be used as a biomarker. Conclusion: BMP- 4 is thought to prevent obesity in the body. It was observed that the expression of BMP- 4 decreased in individuals who started to become overweight with the onset of adiposity. The difference in the overweight group was statistically significant. It is thought that increased re- expression in obese individuals may be related to the resistance mechanism. More studies are needed to elucidate resistance mechanisms. No relationship was found between hepatosteatosis and BMP- 4.