Toplu iş hukukunda dijital platform çalışanları
Digital platform workers in collective labour law
- Tez No: 989422
- Danışmanlar: PROF. DR. NURŞEN CANİKLİOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Platform çalışması, toplu iş hukuku, sendika hakkı, toplu pazarlık hakkı, Platform work, collective labour law, freedom of association, collective bargaining right
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada dijital platform ekonomisinin ortaya çıkışıyla birlikte yaygınlaşan platform temelli çalışma biçimleri incelenmiş; bu yeni modelin toplu iş hukukundan doğan haklar bakımından yarattığı sorun alanları değerlendirilmiştir. Araştırmada yöntem olarak karşılaştırmalı hukuk analizi, doktriner yaklaşım ve ulusal–uluslararası yargı kararları ile normatif düzenlemelerin sistematik incelemesi benimsenmiştir. Bu yöntemler çerçevesinde platform çalışmasının terminoloji karmaşası ve üçlü ilişki modeli açıklanmış; Türk hukukunda platform çalışanlarının istihdam statüsüne ilişkin belirsizlikler, özellikle bağımlılık unsurunun ekonomik, hukuki ve teknik boyutları ışığında analiz edilmiştir. Platform çalışanlarının sendika kurma ve sendikaya üye olma hakkından yararlanırken karşılaştıkları güçlükler ortaya konulmuş; toplu pazarlık hakkı bakımından pazarlık ünitesi, toplu pazarlık düzeyi, toplu iş sözleşmesi ehliyeti ve toplu iş sözleşmesi yetkisi koşullarının platform çalışma biçiminin ihtiyaçlarını karşılamada yetersiz kaldığı sonucuna ulaşılmıştır. Karşılaştırmalı hukuk verilerinden yararlanılarak hem bağımlı çalışanlar hem de bağımsız platform çalışanları için Türk hukukuna uygun çözüm önerileri geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined platform-based forms of work that have become widespread with the rise of the digital platform economy and assessed the challenges this new model has created in terms of rights arising from collective labour law. The research employed a comparative legal analysis, a doctrinal approach, and a systematic examination of national and international judicial decisions and normative regulations. Within this methodological framework, the terminological ambiguity surrounding platform work and its tripartite relational structure were explained; and the uncertainties regarding the employment status of platform workers under Turkish law were analysed, particularly in light of the economic, legal, and technical dimensions of the subordination criterion. The study identified the difficulties encountered by platform workers in exercising the right to form and join trade unions and concluded that the current legal framework governing the bargaining unit, collective bargaining level, collective agreement capacity, and representativeness requirements remains inadequate to address the specific needs of platform-based work. Drawing on comparative legal sources, the study proposed solutions suitable for Turkish law for both dependent and independent platform workers.