Çarşamba şehri suç coğrafyası
Crime geography of Çarşamba city
  1. Tez No: 989421
  2. Yazar: KÜBRA BEK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CEMALETTİN ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Geography
  6. Anahtar Kelimeler: Beşeri coğrafya, Türkiye coğrafyası, Human geography, Turkiye geography
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Coğrafya Bilim Dalı
Özet
Toplumsal yaşamın devamlılığı, başta güvenlik, düzen, barış, adalet, eşitlik ve özgürlük olmak üzere çeşitli temel gereksinimlerin sağlanmasına bağlıdır. Bu gereksinimlerin karşılanabilmesi ise bireylerin ortak kurallar çerçevesinde uyum içinde hareket etmesini zorunlu kılar. Toplum yaşamına uyum sağlamakta güçlük çeken bireylerin bu ortak kurallara aykırı hareketleri sonucu çeşitli suçlar ortaya çıkar. Bu çalışmada idari bakımdan Samsun iline bağlı Çarşamba şehrinde, 2015-2024 yılları arasında meydana gelen suçların mekânsal ve zamansal dağılımını incelenmiştir. Suçun yalnızca bireysel bir davranış değil; toplumsal, mekânsal ve yapısal faktörlerle şekillenen çok boyutlu bir olgu olduğu temel varsayımından hareket edilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasında suç coğrafyası alanında kapsamlı bir literatür taraması yapılmıştır. Bu doğrultuda araştırma konusuna uygun olarak YÖK Ulusal Tez Kataloğu, YÖKSİS ve DergiPark gibi veri tabanları taranmış, konu kapsamında yapılan çalışmalar detaylı olarak incelenip tasnif edilmiştir. Ayrıca coğrafya ve kriminoloji alanındaki kaynaklara da azami ölçüde ulaşılmaya çalışılmıştır. Çalışmada, Samsun İl Emniyet Müdürlüğü'nden alınan suç verileri, TÜİK ve ilgili kurumlardan alınan demografik ve sosyo-ekonomik veriler düzenlenerek tablo, grafik ve haritalar oluşturulmuştur. Suç türleri; kişiye karşı, mala karşı, millete ve devlete karşı, topluma karşı ve takibi gereken olaylar olmak üzere beş ana grupta sınıflandırılarak incelenmiştir. Suçların yıl, ay, gün, ve gün içinde saat dilimlerine göre dağılımı incelenerek, Çarşamba şehrinde suçların zamansal dağılışı analiz edilmiştir. Ayrıca suçların mahalle ölçeğinde dağılışı da incelenmiş, böylece hangi mahallede hangi suçların daha yaygın olduğu tespit edilmiş ve suç yoğunluğunu ortaya koyan haritalar oluşturularak mekânsal analizler yapılmıştır. Çalışmada ayrıca Çarşamba şehrinin beşerî coğrafi özelliklerinin, suç türlerinin farklı mahallelerde yoğunlaşmasına olan etkileri analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, suçun ortaya çıkışında nüfus hareketliliği, sosyo-ekonomik yapı ve mekânsal faktörlerin artış ve azalış üzerinde belirleyici bir rol oynadığını göstermektedir. Mikro ölçekli nitelikteki bu araştırma, yerel düzeyde suç dağılışının anlaşılmasına yönelik literatüre katkılar sunmaktır
Özet (Çeviri)
The continuity of social life depends on the fulfillment of various fundamental needs, primarily security, order, peace, justice, equality, and freedom. The satisfaction of these needs requires individuals to act in harmony within a framework of shared rules. When individuals experience difficulties in adapting to social life, their actions that deviate from these common rules give rise to various forms of crime. This study examines the spatial and temporal distribution of crimes that occurred between 2015 and 2024 in the city of Çarşamba, administratively affiliated with Samsun Province. The research is based on the fundamental assumption that crime is not merely an individual act, but a multidimensional phenomenon shaped by social, spatial, and structural factors. In the initial phase of the study, a comprehensive literature review was conducted within the field of crime geography. Accordingly, databases such as the YÖK National Thesis Catalog, YÖKSİS, and DergiPark were systematically reviewed, and relevant studies were examined and classified in detail. In addition, extensive efforts were made to access sources in the fields of geography and criminology. Crime data obtained from the Samsun Provincial Police Department, along with demographic and socio-economic data acquired from TÜİK and other relevant institutions, were organized and used to produce tables, graphs, and maps. Crime types were classified into five main categories: crimes against persons, crimes against property, crimes against the nation and the state, crimes against society, and incidents requiring follow-up. By examining the distribution of crimes according to years, months, days, and intra-day time intervals, the temporal distribution of crime in the city of Çarşamba was analyzed. Additionally, the distribution of crimes at the neighborhood scale was investigated, enabling the identification of crime types prevalent in specific neighborhoods. Crime density maps were subsequently generated, and spatial analyses were conducted. The study also analyzes the effects of the human geographical characteristics of the city of Çarşamba on the concentration of different crime types across neighborhoods. The findings indicate that population mobility, socio-economic structure, and spatial factors play a decisive role in increases and decreases in crime occurrence. This micro-scale research contributes to the literature by enhancing the understanding of crime distribution at the local level.