Yargı kararları bağlamında 28 Şubat sürecinde din eğitimi
Religious education during the 28 February process in the context of judicial decisions
  1. Tez No: 989429
  2. Yazar: ABDÜSSAMED VELİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN ÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Din, Education and Training, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: 28 Şubat süreci, din eğitimi, yargı kararları, laiklik, din ve vicdan özgürlüğü, eğitim hakkı, İmam Hatip Liseleri, katsayı uygulaması, February 28 process, religious education, judicial decisions, secularism, freedom of religion and conscience, right to education, Imam Hatip Schools, coefficient policy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Eğitimi Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de din eğitimi uzun süredir laiklik anlayışı, din ve vicdan özgürlüğü ile eğitim hakkının kesiştiği tartışmalı bir alan olarak öne çıkmaktadır. 1990'lı yıllar ve 28 Şubat süreci ise bu tartışmaların en yoğun yaşandığı, devlet-toplum ilişkilerinin yargı kararları üzerinden yeniden kurulduğu bir dönemdir. Bu tez, söz konusu dönemde yargı kararlarının, din eğitimi hakkının kapsamını, kurumsal yapısını ve fiilî uygulama imkânlarını ne yönde şekillendirdiğini incelemektedir. Çalışmada, 1990-2012 yılları aralığında Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin; din eğitimi, zorunlu Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi, Kur'an kursları, İmam Hatip Liseleri, katsayı uygulaması ve başörtüsü konularındaki içtihatları analiz edilmiştir. Nitel araştırma yönteminin benimsendiği bu çalışmada, veri toplama tekniği olarak doküman incelemesi kullanılmıştır. Çalışmanın temelini oluşturan birincil kaynaklar (yargı kararları, kanunlar, MGK kararları) ile ikincil literatür, araştırmanın ana problemi ve alt problemleri doğrultusunda analiz edilmiştir. Araştırma neticesinde, 1990-2012 döneminde din eğitimi alanını etkileyen Anayasa Mahkemesi, Danıştay ve AİHM kararları ile bu kararlarla ilişkili normatif düzenlemeler birlikte değerlendirildiğinde; din eğitimi uyuşmazlıklarının yargı gerekçelerinde laiklik, eğitim birliği, kamu düzeni ve devletin eğitim alanındaki düzenleme/denetim yetkisi gibi kavramlar üzerinden temellendirildiği görülmüştür. Özellikle 28 Şubat sürecinde kurumların statüsü, erişim koşulları ve denetime ilişkin sınırlamaların belirli bir gerekçelendirme dili içinde meşrulaştırıldığı; 2000 sonrasında ise ulusal düzenlemeler ve uluslararası insan hakları standartlarıyla etkileşim içinde bazı başlıklarda farklılaşan değerlendirme ölçütlerinin daha görünür hâle geldiği tespit edilmiştir. Bu çerçevede çalışma, din eğitimi hakkının kapsamı ve fiilî uygulanışının yalnızca mevzuat değişiklikleriyle değil, dönemsel olarak değişebilen yargısal gerekçelendirme kalıplarıyla da ilişkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Religious education in Turkey has long stood out as a contested field at the intersection of the understanding of secularism, freedom of religion and conscience, and the right to education. The 1990s and the February 28 process, in particular, constitute a period in which these debates were experienced most intensely and state-society relations were reconfigured through judicial decisions. This thesis examines how judicial decisions during this period shaped the scope, institutional structure, and de facto possibilities of exercising the right to religious education. Within the 1990-2012 time frame, the study analyzes the case law of the Constitutional Court, the Council of State, and the European Court of Human Rights concerning religious education, the compulsory Religious Culture and Ethics (Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi) course, Qur'an courses, Imam Hatip High Schools, the coefficient (katsayı) policy, and the headscarf. Employing a qualitative research design, the study uses document analysis as the data collection technique. Primary sources forming the backbone of the research (judicial decisions, statutes, and National Security Council decisions) as well as the secondary literature were analyzed in line with the main research problem and sub-problems. As a result of the research, when the decisions of the Constitutional Court, the Council of State and the European Court of Human Rights (ECtHR) affecting the field of religious education in the 1990-2012 period and the normative regulations associated with these decisions are considered together, it has been observed that disputes concerning religious education are grounded in judicial reasoning through concepts such as secularism, unity of education, public order, and the State's regulatory/supervisory authority in the field of education. In particular, during the February 28 process, restrictions relating to the status of institutions, conditions of access, and oversight were legitimized within a specific justificatory discourse; whereas after 2000, it was found that-through the interaction between domestic regulations and international human-rights standards-assessment criteria that differed across certain issues became more visible. Within this framework, the study indicates that the scope and de facto implementation of the right to religious education are shaped not only by legislative changes, but also by patterns of judicial justification that may vary over time.