Göçmen çocuklarda duygusal istismar yaşama ile psikolojik sağlamlık durumları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between experiencing emotional abuse and psychological resilience in migrant children
  1. Tez No: 989462
  2. Yazar: MUSA GÜLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MELİKE YAVAŞ ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Duygusal İstismar, Göç, Psikolojik Sağlamlık, Children, Emotional Abuse, Migration, Psychological Resilience
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Göç Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Göç Çalışmaları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma göçmen çocukların duygusal istismar yaşama durumları ve psikolojik sağlamlık arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Araştırma verileri 25.01.2025- 25.06.2025 tarihleri arasında Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı 6 okulda toplandı. Araştırmanın örneklemini araştırmaya katılmaya gönüllü ve ebeveynlerinden izin alınan 570 öğrenci oluşturdu. Araştırmanın verileri“Veri Toplama Formu”,“Duygusal İstismar Ölçeği (DİÖ)”ve“Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ-12)”ile toplandı. Araştırma verileri IBM SPSS Statistics 20 programıyla analiz edilmiş ve yapılan tüm testlerde istatistiksel anlamlılık sınırı p<0.05 olarak kabul edildi. Araştırma kapsamına alınan öğrencilerin yaş ortalaması 13.44±1.02 olarak belirlendi. Öğrencilerin DİÖ toplam puan ortalaması 35.45±22.13 ve ÇGPSÖ-12 toplam puan ortalamasının 44.77±8.88 olduğu belirlendi. Araştırmanın bulguları incelendiğinde; babası çalışmayan öğrencilerin DİÖ puanları, çalışan babalara göre anlamlı biçimde daha yüksektir. Geliri giderden az olan öğrencilerin DİÖ puanları, geliri gidere denk olanlardan anlamlı biçimde daha yüksektir. Kadın öğrencilerin ÇGPSÖ-12 puanları, erkek öğrencilerden anlamlı biçimde daha yüksek olarak hesaplandı. Öğrencilerin DİÖ toplam puanı 35.45, alt boyutlarda en yüksek sözel istismar; ÇGPSÖ-12 toplam puanı ise 44.77 olarak hesaplandı. Ayrıca DİÖ'nün tüm alt boyutları ile ÇGPSÖ-12 arasında negatif ve anlamlı ilişki bulunmuş; aşırı beklenti zayıf, diğerleri orta düzeydedir. Bu araştırmanın sonucunda göçmen çocuklarda duygusal istismar düzeyinin arttıkça psikolojik sağlamlıklarının azaldığı görülmüştür. Göçmen çocuklar eğitimde kesinti ve kültürel uyum sorunları yaşayabilir; bu yüzden kapsayıcı eğitim ve psikososyal destek önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to evaluate the relationship between migrant children's experiences of emotional abuseand their psychological resilience. Research data The research data was collected between January 25, 2025, and June 25, 2025, in six schools affiliated with the Gaziantep Provincial Directorate of National Education. The sample for the study consisted of 570 students who volunteered to participate in the study and whose parents gave permission. The data for the study were collected using the“Data Collection Form,”the“Emotional Abuse Scale (EAS),”and the“Child and Adolescent Psychological Resilience Scale (CAPRS-12).”The research data were analyzed using IBM SPSS Statistics 20 software, and a statistical significance threshold of p<0.05 was accepted for all tests performed. The average age of the students included in the research was determined as 13.44±1.02. The mean total score for students on the EAS was 35.45±22.13, and the mean total score on the CAPRS-12 was 44.77±8.88. When the findings of the studywere examined, the EAS scores of students whose fathers did not work weresignificantly higher than those of students whose fathers worked. The EAS scores of students whose income was less than their expenseswere significantly higher than those whose income was equal to their expenses. The CAPRS-12 scores of female studentswere calculated to be significantly higher than those of male students.The students' total EAS score was 35.45, with verbal abuse being the highest in the sub-dimensions; the total CAPRS-12 score was 44.77. In addition, a negative and significant relationship was found between all sub-dimensions of EAS and CAPRS-12; excessiveexpectations are weak, while others are moderate. The results of this study showed that as the level of emotional abuse increased among immigrantchildren, their psychological resiliencedecreased. Migrant children may experience interruptions in their education and cultural adaptation issues; therefore, inclusive education and psychosocial support are recommended.