Dış göçün sosya-ekonomik etkileri: Kilis ili örneği
The socio-economic impacts of outward migration: The case of Kilis province
  1. Tez No: 989463
  2. Yazar: MUSTAFA YEDİLİOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM ARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maliye, Finance
  6. Anahtar Kelimeler: Göç, İç savaş, Göçün etkileri, Suriye iç savaşı, Migration, Civil war, Effects of migration, Syrian civil war
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
Özet
Suriye'de meydana gelen iç savaş ve istikrarsızlık nedeniyle milyonlarca Suriyeli, yaşadığı toprakları terk etmek zorunda kalmıştır. Bu kitlesel göç hareketi, yalnızca bölgesel dinamikleri değil, aynı zamanda küresel düzeyde insani bir krizi de beraberinde getirmiştir. 2011 yılından bu yana Türkiye, 3,5 milyonu aşan Suriyeliye ev sahipliği yaparak, bu göç dalgasından en fazla etkilenen ülkelerden biri olmuştur. Bu çalışma, 2011'den itibaren kitlesel olarak Türkiye'ye gelen ve bugün önemli bir nüfusa ulaşan Suriyeli sığınmacıların, temel ihtiyaç alanlarında karşılaştıkları sorunları kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Çalışmanın amacı, Suriye iç savaşı sonrası dış göç alan Türkiye'nin Suriye'ye komşu sınır ili olan Kilis ile ilgili göçün olumlu olumsuz etkilerini anket, betimleyici istatistik ve derleme yöntemleri kullanarak Türkiye genelinde göçün olumlu olumsuz etkilerinin daha kolay anlaşılmasını sağlamaktır.
Özet (Çeviri)
Due to the civil war and instability in Syria, millions of Syrians have been forced to leave their homeland. This mass migration movement has brought not only regional dynamics but also a humanitarian crisis on a global scale. Since 2011, Turkey has hosted over 3.5 million Syrians, making it one of the countries most affected by this wave of migration. This study comprehensively examines the issues faced by Syrian refugees, who have come to Turkey in large numbers since 2011 and now constitute a significant population, in the areas of basic needs. The aim of the study is to facilitate a better understanding of the positive and negative effects of migration in Turkey, particularly in the border province of Kilis, which neighbors Syria, by using surveys, descriptive statistics, and compilation methods to analyze the positive and negative impacts of migration following the Syrian civil war.