Türkiye'de toprak reformu (1923-1950)
Land reform in Turkey (1923-1950)
- Tez No: 98949
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Turkey, Reform, Land, Agriculture, Sharecropping, Tenancy
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ill ÖZET Yüksek Lisans Tezi TÜRKİYE'DE TOPRAK REFORMU (1923-1950) Nahit DAĞDEVİREN Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Tarih Anabilim Dalı 2000, Sayfa: 96 Tezimiz 1923-1950 yılları arasında Türkiye'de yapılan toprak reformu çalışmalarını içermektedir. Bu araştırmamızda Türkiye'de yapılan toprak reformu çalışmalarına geçmeden önce Osmanlı Devletinin toprak düzeni ve bu düzenin bozulması hakkında genel durumu aktardık. Daha sonra Cumhuriyet yönetiminin Osmanlıdan devraldığı toprak ve tarım düzeni ile yeni toprak politikasının aktarmaya çalıştık. Akabinde Türkiye'de toprak reformunu ortaya çıkartan nedenleri inceledik. Son olarak Cumhuriyetin ilanından 1950 yılma kadar yapılan toprak reformu çalışmalarına değinerek, değerlendirmesini yaptık. Yeni Türk Devleti toprak konusunda Osmanlı Devletinden kötü bir miras aldığından gelişmekte olan ülkelerde olduğu gibi bu konudaki karışıklıkları ortadan kaldırmak amacıyla Cumhuriyetin ilk yıllarından itibaren toprak reformu çalışmalarına girişmiştir. Bizim araştırma dönemimizi kapsayan yıllar içerisinde yapılan toprak reformu çalışmaları amacına ulaşamamış ve başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Anahtar Kelimeler : Türkiye, Reform, Toprak, Tarım, Ortakçılık, Kiracılık.
Özet (Çeviri)
İV ABSTRACT Master Thesis LAND REFORM IN TURKEY (1923-1950) Nahit DA?DEVİREN Fırat University Social Science institute History Depermant 2000, Page: 96 Our thesis includes the studies on land reform carried out in Turkey between 1923-50. Before we started to explain these studies, we explained the land order in Ottoman Empire and deterioration of this order. We then tried to explain the new land policy, the land and agriculture order which the Republic took over from the Ottoman Empire. Afterwards, We studied the reasons as to why the land reform arose. Lastly, we evaluated the land reform mentioning the studies carried out from the declaration of Republic to 1950. As the New Turkish Government took over a bad heritage from the Ottoman Empire about land, in order to do away with the confusion in this case as it is in the developing countries began to work on land reform from the very years of the Republic. The studies on land reform carried out between the years we examined couldnt reach its aim and ended in failure.