Cumhuriyet Türkiye'sinde kültürel norm olarak tarım ve toprak (1923-1950)
Agriculture and land as cultural norms in republican Turkey (1923-1950)
  1. Tez No: 944851
  2. Yazar: BÜŞRA ÇETİNKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MESUT ÇAPA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk İnkılap Tarihi, History of Turkish Revolution
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak, tarım, ziraat kültürü, Köy Enstitüleri, Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu, ulus inşası, Soil, agriculture, agricultural culture, Village Institutes, Farmer Landing Law, nation building
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Bu tezde, Cumhuriyet'in ilanından 1950 yılına kadar geçen dönemde, Türkiye'de tarım ve toprağın nasıl bir kültürel norm olarak inşa edilmeye çalışıldığı incelenmektedir. Nüfusunun yaklaşık %80'ini köyde yaşayan ve tarımsal faaliyetlerle geçimini sürdüren halkın oluşturduğu Erken Cumhuriyet Dönemi Türkiye'sinde tarım, yalnızca ekonomik bir faaliyet olarak değil aynı zamanda yeni ulus inşasının temel dayanaklarından biri olarak kurgulanmıştır. Bu kapsamda, incelemiş olduğumuz 1923-1950 yılları arasındaki dönemde, köye ve köylüye yönelik olarak başlayan köycülük hareketi ile birlikte devletin, tarımsal üretimi artırmaya yönelik politikalarının yanında, kırsal kalkınmaya yönelik çabalar, zirai eğitim alanında yaşanan gelişmeler ve toprak reformu gibi hususlar da kültürel birer dönüşüm aracı olarak ele alınmıştır. Çalışmada öncelikle Cumhuriyet'e, Türklerin geçmişten bu yana miras bıraktığı tarımsal yapı ve toprak sistemi incelenmiş, akabinde incelediğimiz dönemde uygulanan tarım politikaları ve bu alandaki kurumsal yapılar değerlendirilmiş; Ziraat Mektepleri, Yüksek Ziraat Enstitüsü gibi kurumlar aracılığıyla gerçekleştirilen zirai eğitim reformları analiz edilmiştir. Ayrıca Halkevleri ve Köy Enstitüleri gibi kurumlar da kırsal alanda yaşayan halkın eğitimi ve toprağa dayalı bir yurttaşlık bilincinin geliştirilmesi bağlamında ele alınmıştır. Toprak Reformuna dair atılan adımlar ve 1945 tarihli Çiftçiyi Topraklandırma Kanunu ile bu kanuna bağlı olarak ortaya çıkan Toprak Bayramı ise bir yandan sosyal adalet bir yandan da tarımın ve toprağın ideolojik bir değer olarak yüceltilmesi açısından değerlendirilmiştir. Ayrıca, dönemin kültür ve sanat üretiminde toprağın ne şekilde temsil edildiği, edebi eserler üzerinden ele alınmış; tarımın, toprağın, köyün ve köylülüğün Cumhuriyet ideolojisinde taşıdığı sembolik anlamlar ortaya konmaya çalışılmıştır. Yine Atatürk'ün doğa sevgisinin, toprağa ve onu işleyen köylüye verdiği değerin sözlerinde ve eylemlerinde nasıl vuku bulduğu incelenen hususlar arasında yer almıştır. Bu analizler ışığında tez, Erken Cumhuriyet Dönemi'nde tarımın ve toprak olgusunun yalnızca ekonomik veya hukuki anlamda tartışılması gereken sığ bir mesele olmadığını, yeni bir ulusun ve ulusal kimliğin, yeni bir ziraat kültürünün ve modernleşme projesinin önemli bir simgesi olarak şekillendiğini ileri sürmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines how agriculture and land were constructed as a cultural norm in Turkey from the proclamation of the Republic to 1950. Approximately 80% of the population lived in villages and the people who made a living with the management of the administration formed the basis of agriculture in the Early Republican Turkey. Agriculture was not only an economic activity but also one of the fundamental foundations of the new nation building. This opportunity, which you have examined between 1923-1950, was considered as a cultural transformation tool with the peasantry movement that started for villages and peasants, support, support policies aimed at improving production, continuous development efforts, information such as agricultural education and land reform. In this study, firstly, the agricultural structure and soil system that the Turks have inherited from the past to the Republic are examined, then the agricultural policies implemented in the period under review and the institutional structures in this field are evaluated; agricultural education reforms carried out through institutions such as Agricultural Schools and the Higher Agricultural Institute are analyzed. In addition, institutions such as Community Centers and Village Institutes were discussed in the context of the education of the people living in rural areas and the development of a citizenship consciousness based on land. The steps taken regarding the Land Reform and the 1945 Farmer Land Grant Law and the Land Festival that emerged as a result of this law were evaluated in terms of social justice on the one hand and the exaltation of agriculture and land as an ideological value on the other. In addition, the representation of soil in the cultural and artistic production of the period was examined through literary works; the symbolic meanings of agriculture, soil, village and peasantry in the Republican ideology were attempted to be revealed. Again, how Atatürk's love of nature and the value he gave to soil and the peasants who worked it were reflected in his words and actions were among the issues examined. In the light of these analyses, the thesis argues that agriculture and soil in the Early Republican Period were not shallow issues that should be discussed only in economic or legal terms, but were shaped as an important symbol of a new nation and national identity, a new agricultural culture and a modernization project.