Dil sorunu bağlamında Strawson felsefesi
Strawson's philosophy in the context of the language problem
  1. Tez No: 989495
  2. Yazar: AHAMADOU SYLLA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AHMET DAĞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Felsefe, Philosophy
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Felsefe Tarihi Bilim Dalı
Özet
Çok boyutlu ve işlevsel yapısıyla insanlar ve diğer canlılar (hayvanlar, bitkiler) için temel iletişim aracı olan dil, insan için önemli ve vazgeçilmez bir olgudur. Dil, geçmişten günümüze pek çok düşünür tarafından tartışılmış ve tanımlanmış; kökenleri ise dini, felsefi, evrimsel-natüralist ve bilimsel yaklaşımlarla incelenmeye çalışılmıştır. İnsan konuşma dilini/lisani ve anlam kuramlarını ele alan dil felsefesi, 20. yüzyılın en önemli felsefi ve düşünsel etkinliklerinden biridir. Modern anlamda dil felsefesi; felsefe tarihi boyunca, geçmişten günümüze kadar henüz çözülmemiş birçok felsefi tartışma ile düşünce sorunları/kavramları dilsel ve mantıkçı tahlillerle çözmeyi amaçlar. Analitik felsefe geleneğinden çıkan dil felsefesinin ana odağı“mantıkçı ve dilsel çözümler”dir. Dil felsefesi, yeni bir felsefe yapma biçimi olarak görülmekle birlikte, klasik ve modern metafiziğe karşıt bir gelenek olarak da değerlendirilir. Dil felsefecileri; felsefenin temel sorununun düşünce sorunu olmadığını, dil ve mantık sorunu olduğunu savunur. Bu doğrultuda, tüm felsefi veya düşünsel faaliyetler dilin ve mantığın merceği altında gerçekleştirilmelidir. Dilin mantıkçı çözümü sayesinde, felsefi tartışmalardaki kavramsal ve önermesel sorunlar sadece açık bir şekilde ortaya konulmakla kalmayacak, aynı zamanda çözümlenecektir. Dilin önemi ve işlevini farklı şekilde gündeme getiren bu bakış açısı ile dilin edilgen ve düşünceye göre ikincil algısının değiştirilmesi ve dilin vazgeçilmez etkin yanının ortaya çıkarılması hedeflenmektedir. Analiz odaklı dil felsefesinin bir diğer amacı da çeşitli analiz yöntemlerine dayanan bir“üst dil”veya“anlam teorisi”kurarak veya kurmadan, mantık ve dili ön planda tutarak felsefi sorunları çözmektir. Analitik felsefe geleneğindeki mantıkçı ve gündelik dil felsefesi yaklaşımından güçlü bir şekilde etkilenen Strawson, dilin temel işlevlerinden birinin referansta bulunmak olduğunu savunur. Dilin bu temel işlevi aracılığıyla, zaman ve mekânda yer işgal eden maddi bedenlere/nesnelere ve kişilere gönderme yaptığımızı vurgular. Strawson, kendi felsefesini betimsel metafizik olarak tanımlar ve ahlak felsefesini metafizik ya da sezgilere dayalı olmak yerine, gündelik dil, kişilerarası tutumlar, katılım ve tepkiler üzerinden temellendirir. Bu yaklaşımını, radikal şüpheciliğe karşı çıkmak amacıyla, doğaya işaret eden filozofların görüşleriyle karşılaştırarak ele almıştır. Bu çalışmada, dilin genel tanımına ilişkin, insana özgü olan dil/konuşmanın, birbirleriyle farklı biçimlerde neredeyse kusursuz bir şekilde iletişim kurabilen diğer canlılara (hayvanlar, bitkiler) atfedilip atfedilemeyeceğine dair görüşler incelenmiştir. Dilin insana ilahi bir armağan olduğu mu, insan aklı tarafından mı kazanıldığı, yoksa uzun bir evrim sürecinin sonucu mu olduğu, yani dilin kökenine ilişkin bir analiz yapılmıştır. 20. yüzyılda felsefe tarihine damgasını vuran analitik düşünce geleneğinden doğan dil felsefesinin genel panoraması ve temel özellikleri irdelenmiştir. Bu çalışmanın merkezinde yer alan, -Aristoteles ve Kant'tan etkilenen- Strawson'un dile ilişkin görüşleri ve diğer felsefesi çalışmaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
things (animals, plants), with its multidimensional and functional structure, is an important and indispensable phenomenon for humans. Language has been discussed and defined by many thinkers from past to present; its origins have been studied with religious, philosophical, evolutionary-naturalist and scientific approaches. Philosophy of language, which deals with human spoken language and theories of meaning, is one of the most important philosophical and intellectual activities of the 20th century. Philosophy of language in its modern sense aims to resolve many unresolved philosophical debates and thought problems/concepts throughout the history of philosophy, from the past to the present, through linguistic and logical analyses. Coming from the analytic philosophy tradition, the main focus of philosophy of language is“logical and linguistic solutions”. Although philosophy of language is seen as a new way of doing philosophy, it is also evaluated as a tradition opposed to classical and modern metaphysics. Philosophers of language argue that the fundamental problem of philosophy is not the problem of thought, but the problem of language and logic. Accordingly, all philosophical or intellectual activities should be carried out under the lens of language and logic. Thanks to the logical analysis of language, conceptual and propositional problems in philosophical discussions will not only be clearly revealed but will also be resolved. With this perspective, which brings the importance and function of language to the agenda in a different way, it is aimed to change the perception of language as passive and secondary to thought, and to reveal the indispensable active side of language. Another aim of analysis-oriented philosophy of language is to solve philosophical problems by keeping logic and language in the foreground, with or without establishing a“metalanguage”or“theory of meaning”based on various methods of analysis. Strawson was strongly influenced by the logical and ordinary language philosophy paradigm in the analytic tradition. He argues that one of the fundamental functions of language is to make reference. Strawson emphasizes that through this basic function of language we refer to material bodies and persons that occupy space in time and space. Strawson defines his philosophy as descriptive metaphysics, and bases his moral philosophy on everyday language, interpersonal attitudes, participation and reactions rather than on metaphysics or intuition. He contrasts this approach with the views of philosophers who refer to nature in order to oppose radical scepticism. In this study, the general definition of language and the views on whether language/speech, which is specific to humans, can be attributed to other living beings (animals, plants) that can communicate with each other almost flawlessly in different ways are examined. An analysis was made regarding the origin of language, in other words, whether language is a divine gift to man, acquired by human reason, or the result of a long evolutionary process. The general view and fundamental characteristics of the philosophy of language, which emerged from the analytic tradition that left its mark on the history of philosophy in the 20th century, are examined. Being central to this study and influenced by Aristotle and Kant, Strawson's views on language and other works are examined.