Analitik felsefe bağlamında dil problemi olarak anlam
Meaning as a problem of language in the context of analytic philosophy
- Tez No: 635915
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN GAZİ TOPDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Felsefe, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: analitik felsefe, anlam, dil, doğruluk, gönderge, mantık, söz edimleri, analytic philosophy, meaning, language, truth, reference, logic, speech acts
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
On dokuzuncu yüzyılın sonlarına kadar sistematik bir anlam teorisi ortaya konmuş olmasa da anlam üzerine sorgulama eylemi tüm felsefe tarihi boyunca görülmüştür. Özellikle analitik felsefe geleneği ile ön plana çıkan anlam sorunu, birçok filozofun ele aldığı bir konu olmuştur. Anlamın öznelliği, nesnelliği, pragmatik yönü bu süre boyunca farklı filozoflar tarafından ele alınmış, böylelikle anlama ilişkin pek çok farklı görüş ortaya çıkmıştır. Yirminci yüzyılda görülen bilimsel ilerleme dolayısıyla öncelikli olarak metafizik reddedilmiş, bunun üzerine kurulan yeni anlayış ise dilin farklı şekillerde incelenmesini gerekli kılmıştır. Bu çalışmada hem analitik felsefenin ortaya çıkışından önceki dönemde hâkim olan felsefi görüşler ele alınıp anlam kavramının geçirdiği dönüşümler belirlenmeye çalışılacak, hem de özel olarak analitik felsefenin kendi içinde ayrıldığı kuşaklar ve bunların anlam üzerindeki etkileri ortaya konulacaktır. Bu konunun genişliği göz önünde bulundurulduğunda, derinlikli inceleme için analitik felsefe bağlamında dil problemi olarak anlam sınırlandırmasına gidilecektir.
Özet (Çeviri)
Although there was no systematic theory of meaning put forward in the history of philosophy until the end of the 19th century, inquiry about the nature of meaning has always been present. The problem of meaning, which comes to the fore especially with the analytic tradition, has been tackled by many philosophers. The subjectivity, objectivity, and pragmatics of the meaning has been treated by many philosophers, and many different views regarding meaning has been introduced. Because of the scientific advances in the 20th century, metaphysics has been rejected, and the new outlook built on this fact made it necessary for language to be examined in different ways. In this study, philosophical views regarding the nature of meaning dominant before the emergence of analytic philosophy, and the transformations the concept of meaning had are going to be identified, and specifically, the different eras of the analytic philosophy and the views on the nature of meaning defended at these different eras are going to be presented. Since the topic is very broad, the detailed investigation is going to be limited to the problem of meaning as a problem of language in the context of analytic philosophy.