Kesişimsel dezavantajlılık bağlamında yaşlı Afganların sosyal uyum sorunu: Sivas örneği
Social adaptation problems of elderly Afghans in the context of intersectional disadvantage: The case of Sivas
  1. Tez No: 849071
  2. Yazar: SİBEL TEMİZ SARIKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FETHİ GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Sosyal Hizmet, Social Work
  6. Anahtar Kelimeler: Göç Süreci, Kesişimsel Dezavantajlılık, Yaşlı Afganlar, Sosyal Uyum, Sivas, Migration Process, Intersectional Disadvantage, Elderly Afghan, Social integration, Sivas
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu araştırma, kesişimsel dezavantajlılık bağlamında yaşlı Afganların göç sürecinde yaşadığı sorunları, yerel toplum ile yaşlı Afganlar arasındaki uyumu ve göç alanında çalışan profesyonellerin bu konulardaki gözlem, görüş ve deneyimlerini tespit etmeyi amaçlamaktadır. Nitel yöntemle gerçekleştirilen araştırmada, fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında Sivas'ta yaşayan sekiz yaşlı Afgan, altı yerel toplum üyesi ve dört göç profesyoneli (bir il göç uzmanı, iki STK personeli ve bir akademisyen) ile derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler MAXQDA veri analizi programından faydalanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda üç ana tema, altı alt tema ve otuz beş kod elde edilmiştir. Ana temalar“Göç süreci”,“Kesişimsel dezavantajlılık”ve“Sosyal uyum”dur.“Göç süreci”teması“Göç deneyimleri”ve“Mesleki tecrübeler”;“Kesişimsel dezavantajlılık”teması“Kesişimselliğin sonuçları”ve“Kesişimsellik ve tecrübeler”;“Sosyal uyum”teması“Sosyal uyum deneyimleri”ve“İki toplum arasındaki ilişkiler”alt temalarından oluşmaktadır. Araştırmada yaşlı Afganların göç öncesinde can güvenliğine ilişkin kaygılar yaşadığı bu nedenle göç etmeye mecbur kaldığı; göç yolculuğunda pek çok tehlike ile karşılaştığı; göç sonrasında sağlık, ekonomi, çalışma hayatı, aile ilişkileri, yalnızlık ve uyum ile ilgili sorunlarla karşılaştığı belirlenmiştir. Yaşlı Afganların göç sürecinde yaşadığı bu sorunlar yaşlılıktan ya da göçten kaynaklanabileceği gibi yaşlılık ve göçün kesişimi sonucunda da ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca Sivas örneğinde Afganların sosyal uyumu Türkiye geneline kıyasla daha iyi düzeydedir. Buna karşın Sivas'ta sosyal uyumla ilgili pek çok sorunla karşılaşıldığı ve yerel toplum ile Afganlar arasındaki ilişkilerin asgari seviyede seyrettiği belirlenmiştir. Diğer yaş gruplarındaki Afganlara kıyasla yaşlı Afganların dil bilmeme sorunu ile daha fazla karşılaştığı, yerel toplum ile ilişkilerinin ve sosyal uyum düzeylerinin daha zayıf olduğu da araştırmada elde edilen bulgular arasındadır. Bu bulgulardan yola çıkarak sosyal uyum çalışmalarında yaşlı Afganlara daha fazla yer verilmesinin gerekli olduğu söylenebilir.
Özet (Çeviri)
This research aims to identify the problems experienced by older Afghans during the migration process in the context of intersectional disadvantage, the level of integration between the local community and older Afghans, and the observations, opinions and experiences of professionals working in the field of migration. The research employed a qualitative approach with a phenomenological design. In-depth interviews were conducted with eight elderly Afghans residing in Sivas, along with six local community members and four migration professionals (including one provincial migration specialist, two NGO staff, and one academic). The data were analysed using MAXQDA data analysis software, which identified three main themes, six sub-themes, and thirty-five codes. The text outlines three main themes: 'Migration process', 'Intersectional disadvantage', and 'Social integration'. The 'Migration process' theme is divided into two sub-themes: 'Migration experiences' and 'Professional experiences'. The 'Intersectional disadvantage' theme includes 'Consequences of intersectionality' and 'Intersectionality and experiences'. The 'Social integration' theme covers 'Social integration experiences' and 'Relations between two communities' sub-themes. The study revealed that older Afghans migrated due to safety concerns, faced numerous dangers during the migration process, and encountered challenges related to health, finances, employment, family relationships, loneliness, and adjustment after migration. The challenges faced by older Afghans in the process of migration may arise from ageing or migration, or from the intersection of ageing and migration. Moreover, although the social integration of Afghans in Sivas is comparatively better than that of Turkey as a whole, there are still some issues related to social integration in Sivas. Additionally, the relationship between the local community and Afghans is minimal. Compared to other age groups, older Afghans face greater challenges due to language barriers and weaker social ties with the local community. These findings suggest that social integration studies should include a focus on older Afghans.