Göbek kordonu epitel hücreleri ve prospektif izole edilen timik epitel hücrelerin karşılaştırılması
Comparison of umbilical cord lining epithelial cells and prospectively isolated thymic epithelial cells
  1. Tez No: 989523
  2. Yazar: NECEF ÖZBEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATİMA AERTS KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Moleküler Tıp, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Molecular Medicine, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: göbek kordonu, epitel hücre, timüs, timik epitel hücre, umbilical cord, epithelial cell, thymus
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kök Hücre Ana Bilim Dalı
Özet
Göbek kordonu rejeneratif tıp alanında sunduğu biyolojik potansiyel nedeniyle önemli bir kök hücre kaynağıdır ve dış astarından izole edilebilecek epitel hücrelerin (CLEC) potansiyeli daha fazla araştırmaya ihtiyaç duymaktadır. Timüs, bağışıklık için pediatrik çağdan erişkin çağa etkin görev alır ancak timüs fonksiyon veya gelişme bozukluklarında hastalarda ağır kombine immün yetmezliği gelişmektedir. Timüs mikroçevresini in vitro olarak daha iyi taklit edebilmesi için ve insan T hücre farklılaşmasını destekleyebilen yapay timüs organoid'leri (ATO) geliştirebilmek için bu tez kapsamında insan timüs epitel hücreler (TEC)'e fare kökenli stromal hatlardan benzerlik açısından daha yakın olan CLEC'lerin detaylı karakterizasyonu yapılmıştır ve bu hücreler immünofenotipik olarak erişkin tüm timüs hücreleri ve pediatrik donör TEC'leri ile karşılaştırılmıştır. CLEC'ler 3 farklı donörden izole edilip detaylı olarak karakterize edilmiştir. Sonuçlara göre CLEC'lerin hem epitel hem de mezenkimal hücrelerin özelliklerini taşıdığı gösterilmiştir, hem epitel (keratinosit) yönüne hem de mezenkimal (adipojenik ve osteojenik) yönüne farklılaşma kapasitesine sahip olduğu gösterilmiştir, ek olarak bu hücrelerin aynı zamanda olgun epitel ve ilkel pluripotent gen ifade paternine sahip olduğu ve in vivo enjekte edildiğinde tümörijenik etkisi ve en azından bir germ yaprağına ait (mezoderm kaynaklı) farklı dokulara farklılaşabildiği gösterilmiştir. Bu nedenle CLEC'lerin başka erişkin kök hücre türlerine göre daha ilkel bir kök hücre türü ve daha geniş bir farklılaşma potansiyeli taşıyabildiği düşünülmektedir. Erişkin timüs dokusu hücre içerikleri araştırılmıştır ve manyetik izolasyon yöntemi ile pediatrik timüs dokularından önce CD45 hücre deplesyonu, ardından anti-EpCAM mikroboncukları ile TEC'ler izole edilmiştir. İleride insan kaynaklı tam olgunlaşmış, fonksiyonel T hücre farklılaşmasını destekleyebilen ATO'ların geliştirilebilmesi için CLEC'lerin yeni bir kaynak olarak kullanılabileceği düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Umbilical cords are an important source of stem cells for regenerative medicine and the potential of the Cord lining epithelial cells (CLEC) needs to be further explored. The thymus is required for a functional immune system and any functional or developmental problems arising in the thymus will cause severe combined immune deficiency. To model the thymus microenvironment in vitro and design artificial thymus organoids (ATO) that can support T cell differentiation of human cells in vitro, there is a need for new human cell lines that better resemble the thymic epithelial cells (TECs) than the currently used murine stromal cell lines. Therefore, in this thesis, we isolated and characterized CLECs to assess their similarity to TECs. CLECs from 3 different donors were characterized using immunophenotyping and differentiation assays and compared to adult thymus cells and pediatric donor TECs. CLECs displayed both epithelial and mesenchymal characteristics, were able to differentiate in epithelial direction (keratinocytes) and mesenchymal (adipogenic/osteogenic) direction. Furthermore, these cells expressed both markers of mature epithelial cells and primitive pluripotency genes and when injected in vivo showed tumorigenic potential with tumors containing multiple types of differentiated cells from at least one germ line (mesodermal origin). Therefore, we believe CLECs may be a more primitive stem cell in comparison to other adult stem cell types and may carry a wider differentiation potential. Whole thymus tissue was obtained from adult donors and assessed for cellular content. TECs were isolated from pediatric thymus tissue using magnetic depletion of the CD45+ hematopoietic cell fraction, followed by selection of EpCAM positive cells using magnectic antibodies. Based on these data we believe CLECs may be used in ATO's that can fully support differentiation of human cells into mature, functional T cells.