Türkiye'de kuru soğan üretimi ekonomisi
Dry onion production economy in Türkiye
  1. Tez No: 989547
  2. Yazar: MUSA ACAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEVLÜT GÜL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye, Türkiye
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmasının amacı, kuru soğan üretiminin ekonomik yapısını ve üreticilerin karşılaştığı temel sorunları ortaya koymaktır. Türkiye'nin önemli kuru soğan üretim merkezleri arasında yer alan Ankara, Amasya, Çorum, Hatay ve Tokat illerinde kuru soğan üretiminin yapısal ve ekonomik özelliklerini analiz etmek; üreticiden tüketiciye kadar olan süreçte karşılaşılan sorunları belirlemek ve iyileştirme önerileri sunmaktır. Türkiye kuru soğan üretiminde ele alınan illerin payı %65.79'dur. Araştırmada kullanılan birincil veriler, bu illerde yer alan kuru soğan yetiştiriciliği yapan işletmelerden ile pazarlama kanalında yer alan aktörlerden yüz yüze görüşme tekniği ile elde edilmiştir. Çalışma 2023 üretim sezonu verilerini kapsamaktadır. İşletmeler ortalamasında kg kuru soğan üretim maliyeti 5.24 TL, satış fiyatı 7.48 TL ve kâr marjı 2.24 TL'dir. İşletmelerde nispi kâr 1.43 olarak hesaplanmıştır. Brüt kârın ve mutlak kârın işletmeler ortalamasındaki değeri sırasıyla, 1 621 193.09 TL ve 956 120.86 TL olarak tespit edilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan analizler sonucunda, kuru soğan üretiminde önemli yapısal ve dışsal sorunların bulunduğu belirlenmiştir. Özellikle, üretim girdilerinin yüksek maliyeti, yeni pazarlara erişimde yaşanan güçlükler, iklim koşullarının üretim üzerindeki olumsuz etkileri, ihracat olanaklarının sınırlı olması ve ürün bedellerinin geç ya da hiç ödenmemesi temel sorun alanları olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular doğrultusunda, sektörün devamlılığının sağlanabilmesi için maliyetlerin düşürülmesine, pazar çeşitliliğinin artırılmasına ve üretici gelirlerinin güvence altına alınmasına yönelik politikalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to reveal the economic structure of dry onion production and the main problems faced by producers. The study aims to analyse the structural and economic characteristics of dry onion production in the provinces of Ankara, Amasya, Çorum, Hatay, and Tokat, which are among Turkey's major dry onion production centers; identify the challenges encountered throughout the process from producer to consumer; and propose improvements. These provinces account for 65.79% of Türkiye's dry onion production. The primary data used in the study were obtained through face-to-face interviews with dry onion growers and actors in the marketing channel in these provinces. The study covers data from the 2023 production season. On average across farms, the cost of one kg dry onion production was 5.24 TRY, the selling price was 7.48 TRY, and the profit margin was 2.24 TRY. The relative profit for farms was calculated as 1.43. The average gross profit and absolute profit for farms were determined to be 1 621 193.09 TRY and 956 120.86 TRY, respectively. Based on the analyses conducted within the scope of the research, significant structural and external challenges were identified in dry onion production. The main problem areas include the high cost of production inputs, difficulties in accessing new markets, the adverse effects of climatic conditions on production, limited export opportunities, and delays or non-payment for products. In light of these findings, there is a need for policies aimed at reducing costs, expanding market diversity, and safeguarding producers' incomes in order to ensure the long-term continuity of the sector.