İlkokul kademesinde çocuğu olan annelerin dijital ebeveynlik farkındalığı ve ekran bağımlılığı ile çocuklarının ekran bağımlılığı arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examining the relationship between digital parenting awareness and screen addiction of mothers with primary school-aged children and their children's screen addiction
  1. Tez No: 989568
  2. Yazar: BEYZA ULUDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET NUR TUĞLUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Psikoloji, Child Health and Diseases, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Ana-çocuk ilişkisi, Davranışsal bağımlılık, Dijital ebeveynlik, Ekran bağımlılığı, Mother child relations, Behavioral addiction, Digital parenting, Screen addiction
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Kent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmada, ilkokul kademesinde çocuğu olan annelerin dijital ebeveynlik farkındalık düzeyleri ve ekran bağımlılık düzeyleri ile çocuklarının ekran bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmaya 18 yaşın üstünde 6-10 yaş arasında çocuğu olan anneler dahil edilmiştir. Toplam 355 anneden oluşan çalışma gönüllülük esasına dayalı olarak seçkisiz örneklem yöntemiyle oluşturulmuştur. Yapılan araştırmada veri toplama aracı olarak; Sosyodemografik Bilgi Formu, Çoklu Ekran Bağımlılığı Ölçeği(ÇEBÖ), Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği(DEFÖ) ve Problemli Medya Kullanım Ölçeği(PMKÖ) kullanılmıştır. Araştırma bulgularında Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği alt boyutları ile annelerin ekran bağımlılık düzeyleri arasındaki ilişkiye bakılmıştır. Elde edilen bulguya göre ekran bağımlılığı yüksek olan annelerin dijital ebeveynlik farkındalık düzeyleri düşük bulunmuştur. Yine aynı şekilde Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği alt boyutları ile çocukların ekran bağımlılık düzeyleri incelenmiştir. Bu bulguya göre çocuklarını ihmal edip, olumsuz model olan ve çocuklarını internetin risklerinden koruyamayan dijital farkındalığı düşük annelerin çocuklarında problemli medya kullanımı yüksek bulunmuş ve bu annelerin çocuklarında ekran bağımlılığı riski artış göstermiştir. Aynı şekilde annelerin ekran bağımlılık düzeyleri ile çocuklarının problemli medya kullanım düzeyleri incelenmiştir. Bu bulguya göre ekran bağımlılığı olan annelerin çocuklarında da ekran bağımlılığı olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmanın bir diğer önemli sonucu ise ekran bağımlılığında yüksek puana sahip olan annelerin Dijital Ebeveynlik Farkındalık Ölçeği puanları ile çocuklarının Problemli Medya Kullanım Ölçeği puanları arasında pozitif yönde, düşük düzeyde olsa da istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki bulunmuş olmasıdır. Ekran bağımlılık puanları yüksek olan ama nispeten de olsa dijital farkındalıkları da olan annelerin çocuklarında yine de ekran bağımlılığı riski görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study examined the relationship between the digital parenting awareness and screen addiction levels of mothers with primary school children and their children's screen addiction levels. Mothers over the age of 18 with children aged 6-10 were included in the study. The study, which included a total of 355 mothers, was conducted using a voluntary, random sampling method. The data collection tools were the Sociodemographic Information Form, the Multiple Screen Addiction Scale (MSAS), the Digital Parenting Awareness Scale (DPA), and the Problematic Media Use Scale (PMKS). The research findings examined the relationship between the sub-dimensions of the Digital Parenting Awareness Scale and mothers' screen addiction levels. Findings revealed that mothers with high screen addiction levels were found to have low digital parenting awareness. Similarly, the Digital Parenting Awareness Scale sub-dimensions were used to examine children's screen addiction levels. This finding indicated that children of mothers with low digital awareness—who neglected their children, served as negative role models, and failed to protect them from the risks of the internet—had a higher rate of problematic media use, increasing the risk of screen addiction in their children. Similarly, mothers' screen addiction levels and their children's problematic media use levels were examined. This finding suggests that children of mothers with screen addiction also have screen addiction. Another important finding of the study is that a positive, albeit low, statistically significant correlation was found between the Digital Parenting Awareness Scale scores of mothers with high screen addiction scores and their children's Problematic Media Use Scale scores. Children of mothers with high screen addiction scores who also possessed a relatively high level of digital awareness were still at risk for screen addiction.