The impacts of urban transformation on the place character of urban heritage: The settlement area surrounding Nevşehir Castle
Kentsel dönüşümün kentsel mirasın yer karakteri üzerindeki etkileri: Nevşehir Kalesi ve çevresi yerleşim alanı
- Tez No: 989585
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜN ÖZÇAKIR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Mimarlık, Urban and Regional Planning, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Kentsel dönüşüm, Kentsel peyzaj, Kültürel miras, Urban transformation, Urban landscape, Cultural heritage
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kültürel Mirası Koruma Bilim Dalı
Özet
Kentler; karmaşık sistemler ve sürekli değişim ile nitelenen dinamik yapılardır. Tarihsel katmanlar; fiziksel, ekonomik ve sosyo-kültürel çevreler ile birlikte bu sistemin bileşenlerini oluşturur. Çağdaş uluslararası koruma yaklaşımları, kültürel miras alanlarını çok yönlü bir bütün olarak ele alır ve kentsel miras korumasını gelişim ile bütünleştirir. Fiziksel yapıdan sosyal kullanıma kadar uzanan çeşitli bileşenlerin etkileşimi, yerin karakterini şekillendirir. Ancak, evrilen kentsel yapı içerisinde bu karakter, kentsel değişimlerden önemli ölçüde etkilenmektedir. Kentsel dönüşüm kararları, bu değişimin başlıca nedenleri arasındadır. Bu müdahaleler sıklıkla tarihi kentsel peyzaja nüfuz ederek kültürel değerlerin kaybına ve özgün karakterin zayıflamasına yol açma potansiyeli taşımaktadır. Bu tez, dönüşüm süreçlerini Nevşehir Kalesi ve çevresindeki yerleşim alanı örneği üzerinden değerlendirmektedir. Başlangıçta kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölge tahliye edilmiş ve tarihi kaya oyma yapılar açığa çıkmıştır. Akabinde üçüncü derece arkeolojik sit alanı olarak tescillenen bölge, 5366 sayılı Yasa kapsamında yenileme alanı ilan edilerek yeni müdahalelere açılmıştır. Yerin karakterinin çok boyutlu doğası kabul edilmekle birlikte; bu çalışma, yasal kararların alanın karakteri üzerindeki etkisini değerlendirmek amacıyla özellikle mekansal kurgunun dönüşümüne odaklanmaktadır. Giriş bölümünün ardından, ikinci bölümde yerin karakteri tanımlanmakta ve literatür taraması yoluyla teorik çerçeve oluşturulmaktadır. Üçüncü bölüm Nevşehir Kalesi ve çevresinin tarihsel gelişimini ve mevcut durumunu detaylandırırken; dördüncü bölüm, dönüşüm kararlarının alanın fiziksel dokusunu ve karakterini nasıl değiştirdiğini analiz etmektedir.
Özet (Çeviri)
Cities are dynamic structures characterised by complex systems and constant change. Historical layers, alongside physical, economic, and socio-cultural environments, constitute the components of this system. Contemporary conservation approaches address cultural heritage areas as a multifaceted whole, integrating urban heritage conservation with development. The interaction of diverse components, spanning from physical structure to social usage, shapes the place character. However, within the evolving urban structure, this character is significantly affected by urban changes. Urban transformation decisions are among the primary drivers of this change. These interventions often interfere with the historic urban landscape, potentially leading to the loss of cultural values and the weakening of the distinctive character. This thesis evaluates the transformation processes through the case of Nevşehir Castle and the surrounding settlement area. Initially declared an urban transformation zone, the area was evacuated, revealing historical rock-carved structures. It was subsequently registered as a third-degree archaeological conservation site and designated a renewal area under Law No. 5366, opening it to new interventions. While recognizing the multi-dimensional nature of place character, this study specifically focuses on the transformation of spatial configuration to evaluate the impact of legal decisions on the site's character. Following the introduction, the second chapter defines the place character and establishes the theoretical framework through a literature review. The third chapter details the historical development and current status of Nevşehir Castle and its surroundings, while the fourth chapter analyzes how the transformation decisions have altered the area's physical fabric and character.