Uzamış Sarılıkla İzlenen Yenidoğanların Etiyolojik ve NörogelişimselDeğerlendirilmesi
Etiological and Neurodevelopmental Evaluation of Newborns withProlonged Jaundice
- Tez No: 989584
- Danışmanlar: PROF. DR. ESİN KOÇ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Yenidoğan, Uzamış Sarılık, Nörogelişim, Gelişimsel Gecikme, Newborn, Prolonged jaundice, Neurodevelopment, Developmental Delay
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Sarılık, yenidoğan döneminde acile başvuru ve yatış nedenleri arasında en sık görülen klinik bulgudur. Term yenidoğanların %60'ında ve pretermlerin %80'inde hayatın ilk haftasında görülür. Uzamış sarılık; sarılığın term bebeklerde iki, preterm bebeklerde üç haftadan uzun süre devam etmesi olarak kabul edilir. Uzamış sarılığın toplumdaki genel sıklığı ve bebeklerin nörogelişimi üzerine etkisi üzerine yeterli veri yoktur. Çalışmamızda uzamış sarılıkla takip ettiğimiz bebeklerin retrospektif olarak etiyolojik ve demografik değerlendirmesinin bütüncül bir şekilde yapılması, uzamış sarılık tanı anında total serum bilirubin (TSB) düzeyi ≥15 mg/dL olan 12-48 ay arasındaki olguların prospektif olarak nörogelişimlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamıza 2018-2022 yılları arasındaki beş yıllık süreçte uzamış sarılık ile takip edilmiş geç preterm ve term 416 bebek dahil edilmiştir. Bebeklerin uzamış sarılığa yönelik ayrıntılı demografik ve etiyolojik özellikleri taranmış olup, TSB düzeyi uzamış sarılık tanı anında ≥ 15 mg/dL olan 25 vakaya ve kontrol grubuna Erken Gelişim Evreleri (EGE) Envanteri ve Bayley Bebekler ve Çocuklar İçin Gelişim Değerlendirme Ölçeği (BSID) uygulanmıştır. Uzamış sarılığı olan 416 bebeğin etiyolojik incelemesinde bebeklerin %63,5'inde anne sütü sarılığı, %20,7'sinde hematolojik nedenler, %9,1'inde idrar yolu enfeksiyonu, %3,6'sında konjenital hipotiroidi, %3,1'inde diğer nedenler saptanmıştır. Uzamış sarılık tanı anında TSB düzeyi ≥15 mg/dL olan 25 olgunun kontrol grubuyla nörogelişim açısından karşılaştırması yapılmıştır. Uzamış sarılık grubundaki 25 vakadan 12' sinin (%48) en az bir alanda gelişimsel gecikmesi olduğu tespit edilmiştir. Vaka grubunda EGE ince-motor ve problem çözme alanlarında kalanların yüzdesi kontrole grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek bulunmuştur. Çalışmamızda tüm örneklem için problem çözme veya ince motor alanlarında en az birinden kalan hastaların gestasyon sayısının 1,9 kat, yoğun bakıma yatışın 4,2 kat, fototerapi almalarının 3,7 kat fazla olduğu bulunmuştur. BSID testinde vaka ve kontrol grubu arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmamıştır. Çalışmamızın bulguları gelişimsel izlem ve taramanın uzamış sarılık nedeniyle takip edilen çocuklarda önemini ortaya koymaktadır. Altta yatan patolojik neden saptanamayan, anne sütü sarılığı olarak takip edilen uzamış sarılıklı çocuklarda da gelişimsel gecikme görülebilmektedir. Gestasyon sayısı, fototerapi alma, yenidoğan yoğun bakım yatışı, anne eğitim düzeyi gibi bağımsız risk faktörleri de göz önüne alınarak uzamış sarılıklı çocuklarda gelişimsel izlem ve tarama önemle tavsiye edilmelidir.
Özet (Çeviri)
Jaundice is the most common clinical finding among the reasons for admission to the emergency room and hospitalization in the nenonatal period. It occurs in 60% of term newborns and 80% of preterms in the first week of life. Prolonged jaundice is considered as the persistence of jaundice for more than two weeks in term infants and more than three weeks in preterm infants. The general prevalence of prolonged jaundice in the population and its effect on the neurodevelopment of infants are unknown. In our study, it was aimed to retrospectively evaluate the etiological and demographic evaluation of infants followed up with prolonged jaundice in a holistic manner and to prospectively evaluate the neurodevelopment of cases between 12 and 48 months of age, whose total serum bilirubin (TSB) level was ≥15 mg/dL at the time of diagnosis of prolonged jaundice. Our study included 416 late preterm and term infants who were followed up with prolonged jaundice during the five-year period between 2018 and 2022. Detailed demographic and etiological characteristics of infants for prolonged jaundice were screened, and the Early Developmental Stages (EGE) Inventory and Bayley Developmental Assessment Scale for Infants and Children (BSID) were administered to 25 cases with TSB levels ≥ 15 mg/dL at the time of diagnosis of prolonged jaundice and the control group. In the etiological examination of 416 infants with prolonged jaundice, 63.5% of infants had breast milk jaundice, 20.7% had hematological causes, 9.1% had urinary tract infection, 3.6% had congenital hypothyroidism, 3.1% other causes were identified. Neurodevelopment of 25 patients with TSB level ≥15 mg/dL at the time of diagnosis of prolonged jaundice was compared with the control group. It was determined that 12 out of 25 cases (48%) had developmental delay in at least one area. The percentage of those who remained in the EGE fine-motor and problem solving areas in the case group was found to be statistically significantly higher than the control group. In our study, for the whole sample, it was found that the gestational age of patients who failed in at least one of the problem solving or fine motor areas was 1.9 times, hospitalization in the intensive care unit 4.2 times, and phototherapy 3.7 times higher. There was no statistically significant difference between the case and control groups in the BSID test. The findings of our study reveal the importance of developmental follow-up and screening in children followed for prolonged jaundice. Developmental delay can also be seen in children with prolonged jaundice, who are followed up as breast milk jaundice, without an underlying pathological cause. Developmental follow-up and screening should be strongly recommended in children with prolonged jaundice, considering independent risk factors such as the number of gestations, receiving phototherapy, hospitalization in neonatal intensive care unit and maternal education level.