Türkiye'de yetişen bazı Heracleum L. türleri üzerinde farmakognozik araştırmalar
Pharmacognosic studies on some Heracleum L. species growing in Turkey
- Tez No: 989596
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVDA SÜZGEÇ SELÇUK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Heracleum sphondylium subsp. ternatum, Heracleum pastinacifolium subsp. incanum, İzolasyon, Fenolik bileşikler, Biyolojik aktivite, Heracleum sphondylium subsp. ternatum, Heracleum pastinacifolium subsp. incanum, Isolation, Phenolic compounds, Biological activity
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmakognozi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Kırklareli-Demirköy bölgesinden toplanan Heracleum sphondylium subsp. ternatum (Velen.) Brummitt ve Karabük-Keltepe'den toplanan Türkiye için endemik bir tür olan Heracleum pastinacifolium subsp. incanum (Boiss. & A.Huet) P.H.Davis türlerinin toprak üstü kısımları üzerinde fitokimyasal içerik analizi ve biyoaktivite çalışmaları yapılmıştır. Bitkilerin toprak üstü kısımlarından perkolasyonla hazırlanan petrol eteri, diklorometan ve metanol ekstrelerinin sitotoksik aktiviteleri, XTT metodu kullanılarak MDA-MB-231 ve C6 kanser hücre hatları ile NIH-3T3 sağlıklı hücre hattında değerlendirilmiştir. En yüksek aktiviteye sahip olan petrol eteri ekstreleri üzerinde etken madde izolasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Kromatografik ve spektroskopik analizler sonucunda H. sphondylium subsp. ternatum toprak üstü petrol eteri ekstresinden 1 fenilpropanoit (elemisin), 1 kumarin (izobergapten) ve 1 flavonoit (5-hidroksi-7,4'-dimetoksiflavon) yapısında bileşik izole edilmiştir. H. pastinacifolium subsp. incanum toprak üstü petrol eteri ekstresinden 1 fenilpropanoit (miristisin), 6 kumarin (imperatorin, bergapten, psoralen, ksantotoksin, sfondin, heraklenin) ve 1 flavonoit (kemferol) yapısında bileşik izole edilmiştir. LC-HRMS ile yapılan fenolik bileşik analizinde H. sphondylium subsp. ternatum toprak üstü metanol ekstresinde 29 bileşik, H. pastinacifolium subsp. incanum toprak üstü metanol ekstresinde 23 bileşik tespit edilmiştir. Ayrıca her iki türden elde edilen tüm ekstreler sitotoksik aktivite dışında, Ellman yöntemi ile antikolinesteraz aktivite ve mikrodilüsyon yöntemi ile antimikrobiyal aktiviteleri açısından incelenmiştir. İlave olarak bu çalışmada, izole edilen bileşikler üzerinde sitotoksik aktivite çalışması yapılmış ve ekstrelerin sitotoksik aktiviteleri ile karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, phytochemical analyses and bioactivity assays were performed on the aerial parts of Heracleum sphondylium subsp. ternatum (Velen.) Brummitt, collected from Kırklareli-Demirköy, and Heracleum pastinacifolium subsp. incanum (Boiss. & A.Huet) P.H.Davis, a species endemic to Türkiye, collected from Karabük–Keltepe. Petroleum ether, dichloromethane, and methanol extracts obtained by percolation from the aerial parts of the plants were evaluated for their cytotoxic activities using the XTT method on MDA-MB-231 and C6 cancer cell lines and the NIH-3T3 normal cell line. Isolation of the active compounds was carried out on the petroleum ether extracts that exhibited the highest cytotoxic activity. As a result of chromatographic and spectroscopic analyses, 1 phenylpropanoid (elemicin), 1 coumarin (isobergapten), and 1 flavonoid (5-hydroxy-7,4′-dimethoxyflavone) compounds were isolated from the petroleum ether extract of the aerial parts of H. sphondylium subsp. ternatum. Likewise, 1 phenylpropanoid (myristicin), 6 coumarins (imperatorin, bergapten, psoralen, xanthotoxin, sphondin, heraclenin), and 1 flavonoid (kaempferol) were isolated from the aerial parts of H. pastinacifolium subsp. incanum in the petroleum ether extract. By LC-HRMS analysis, 29 phenolic compounds were detected in the methanol extract of the aerial parts of H. sphondylium subsp. ternatum and 23 compounds in that of H. pastinacifolium subsp. incanum. All extracts obtained from both species were examined for anticholinesterase activity using the Ellman method and for antimicrobial activity using the microdilution method, besides their cytotoxic activity. Additionally, the isolated compounds were evaluated for their cytotoxic activity and compared with the cytotoxic activities of the extracts.