Transradial kateterizasyon öncesi intravenöz nitrat verilmesinin ponksiyon başarısı ve komplikasyonlar üzerine etkisi
The effect of intravenous nitrate administration prior to transradial catheterization on puncture success and complications
  1. Tez No: 989628
  2. Yazar: ÖMER FARUK KAHRAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KUZEYTEMİZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Radial Anjiyografi, Gliseril Trinitrat, Arteriyel Ponksiyon, Radial Angiography, Glyceryl Trinitrate, Arterial Puncture
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bursa Yüksek İhtisas Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Transradial kateterizasyon öncesi rutin olarak her hastaya intraarteriyel, intravenöz veya subkütan olarak gliseril trinitrat ilacı verilmektedir. Bu çalışmada ponksiyon öncesi 200 mcg intravenöz gliseril trinitrat verilmesinin radial arter ponksiyonunu kolaylaştırıcı ve girişim sebepli oluşan komplikasyonlar üzerine olan etkisi araştırılacaktır. Materyal ve Method: Araştırmamız prospektif bir gözlemsel çalışmadır. Hastanemiz kardiyoloji birimine başvuran ve yapılan değerlendirmeleri sonucu radial yoldan koroner anjiyografi yapılması kararı alınan hastalardan uygun olanların ve onam verenlerin alınması ile yapıldı. Toplam 100 hasta alındı, bu hastalar iki grup olarak değerlendirildi. Radial anjiyografi işleminin başlangıcından 1 dakika öncesinde intravenöz 200mcg gliseril trinitrat verilen hastalar ile konvansiyonel yöntemle işlem yapılan hastalar arasındaki farklar gözlemlendi. Hastaların demografik bulguları, kronik hastalıkları, radial anjiyografi sırasındaki ve sonrasındaki vizüel anolog skalaları, ponksiyon sayısı, ponksiyon süresi, toplam işlem süresi, kontrast miktarı, işlem sonucu, işlem sonrası vizüel anolog skalaları takip edilmesi ile planlandı. En son olarak her iki grubun sonuçları istatistiksel olarak karşılaştırılarak sonuçlar değerlendirildi. Bulgular: Çalışma grubu (İşlem öncesi intravenöz gliseril trinitrat verilen hastalar) ve kontrol grubu (Konvansiyonel yöntem ile yapılan hastalar) arasında yaş, cinsiyet, boy, kilo, HT, DM, KAH, HL açısından ve rutin hemogram, biyokimya testleri açısından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Çalışma grubunda ponksiyon süresi (20,5 [14,0-35,0] vs 45,0 [22,25-57,50], p=0,017), vizüel analog skala ile değerlendirilen ağrı düzeyleri anlamlı olarak daha düşük olduğu görülmüştür (4,12 ±1,87 vs 5,52 ± 1,63, p:0,001). Sonuç: Çalışmanın sonucunda işlem öncesi IV NTG verilmesinin radial arter ponksiyonunu kolaylaştırdığı ve hastanın duyduğu ağrıyı azaltabileceği gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Prior to transradial catheterization, each patient routinely receives glyceryl trinitrate intraarterly, intravenously, or subcutaneously. This study will investigate the effect of administering 200 mcg of intravenous glyceryl trinitrate prior to puncture on facilitating radial artery puncture and reducing complications arising from the procedure. Materials and Methods: Our study is a prospective observational study. It was conducted with suitable and consenting patients who presented to our hospital's cardiology unit and were deemed suitable for radial coronary angiography after evaluation. A total of 100 patients were included and evaluated in two groups. Differences were observed between patients who received 200 mcg of glyceryl trinitrate intravenously 1 minute prior to the start of the radial angiography procedure and those who underwent the procedure using the conventional method. The procedure was planned by monitoring the patients' demographic findings, chronic diseases, visual analog scales during and after radial angiography, number of punctures, puncture duration, total procedure time, contrast amount, procedure result, and post-procedure visual analog scales. Finally, the results of both groups were statistically compared and evaluated. Results: No significant differences were found between the study group (patients who received intravenous glyceryl trinitrate before the procedure) and the control group (patients who underwent conventional surgery) in terms of age, gender, height, weight, hypertension, diabetes mellitus, coronary artery disease, hyperlipidemia, and routine hemogram and biochemistry tests (p>0.05). The study group showed significantly lower puncture time (20.5 [14.0-35.0] vs 45.0 [22.25- 57.50], p=0.017) and pain levels assessed with a visual analog scale (4.12 ±1.87 vs 5.52 ± 1.63, p:0.001). x Conclusion: The study showed that administering IV NTG before the procedure facilitated radial artery puncture and could reduce the patient's pain.