Retinal pigment epitel hücrelerinde endoplazmik retikulum stresinin sifingolipid düzeyleri ve apoptotik yolak üzerindeki etkileri
Effect of er stress on sphingolipid levels and apoptotic pathways in retinal pigment epithelial cells
  1. Tez No: 989629
  2. Yazar: EBRU AFŞAR
  3. Danışmanlar: PROF. MUTAY AYDIN ASLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Sfingolipid, tunikamisin, retinal pigment epitel hücreleri, Endoplazmik retikulum, Sphingolipid, tunicamycin, retinal pigment epithelial cells, Endoplasmic reticulum
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Endoplazmik retikulum (ER) stresi oluşturulan insan retinal pigment epitel hücrelerinde (ARPE 19) sfingolipid düzeylerini belirlemeyi ve apoptotik yolları incelemeyi amaçladık. Yöntem: Hücreler, ER stresi oluşturmak için tunikamisin (TM) ile muamele edildi ve sitotoksisiteyi azaltmak için bir ER stres inhibitörü olan tauroursodeoksikolik asit (TUDCA) uygulandı. Hücre canlılığı MTT analizi ile ölçüldü. C16 – C24 sfingomyelin (SM) ve C16 – C24 seramid (CER) seviyeleri LC-MS / MS ile belirlendi. Glikozla düzenlenen protein 78-kd (GRP78) ve nükleer faktör kappa-b alt birim 1 (NFκB1) mRNA düzeyleri kantitatif PCR analizi ile GRP-78, NF-κB p65, cleaved kaspaz-3 ve kaspaz-12 proteinlerinin ekspresyon düzeyleri immünfloresans mikroskobi yöntemiyle değerlendirildi. Seramid-1-fosfat (C1P) seviyeleri immunoassay ile belirlendi. Hücre lizatlarındaki kaspaz −3 ve −12 aktivitesi ise florometrik bir yöntemle ölçüldü. Bulgular: Tunikamisin uygulanan hücrelerde ER stresinin varlığı, GRP78'in mRNA ve protein seviyelerinin önemli ölçüde artmış olması ile doğrulandı. Tunikamisin, kontrollere göre hücre canlılığını önemli ölçüde azalttı. Tunikamisin ile birlikte TUDCA uygulaması, TM grubuna göre hücre canlılığını önemli ölçüde artırdı. Kontrol grubu ile kıyaslandığında TM uygulanan hücrelerde C22 – C24 CER'ler, C1P, kaspaz-3, kaspaz-12, NFκB1 mRNA ve NF-κB p65 protein seviyelerinde önemli bir artış gözlendi. TUDCA'nın uygulanması, kaspaz-3 ve -12 aktivitesinde bir azalma ile birlikte GRP78 mRNA, NFκB1 mRNA, NF-κB p65 proteini, C22 – C24 CER'ler ve C1P seviyelerinde kısmi bir azalmaya yol açtı. Sonuç: Çalışmanın sonuçları ER stresine maruz kalan retina hücrelerinde uzun zincirli CER ile C1P'nin arttığını ve apoptotik belirteçlerin varlığını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: We aimed to determine sphingolipid levels and examine apoptotic pathways in human retinal pigment epithelial cells (ARPE-19) undergoing endoplasmic reticulum (ER) stress. Method: Cells were treated with tunicamycin (TM) to induce ER stress and tauroursodeoxycholic acid (TUDCA), an ER stress inhibitor, was administered to decrease cytotoxicity. Cell viability was measured by MTT assay. Levels of C16–C24 sphingomyelins (SM) and C16–C24 ceramides (CERs) were determined by LC-MS/MS. Glucose- regulated protein 78-kd (GRP78) and nuclear factor kappa-b subunit 1 (NFκB1) gene expressions were evaluated by quantitative PCR analysis, while GRP 78, NF-κB p65, cleaved caspase-3 and caspase-12 protein levels were assesed by immunofluorescence. Ceramide-1-phosphate (C1P) levels were determined by immunoassay, while caspase −3 and −12 activity in cell lysates were measured via a fluorometric method. Results: Induction of ER stress in TM treated groups were confirmed by significantly increased mRNA and protein levels of GRP78. TM significantly decreased cell viability compared to controls. Treatment with TUDCA along with TM significantly increased cell viability compared to the TM group. A significant increase was observed in C22–C24 CERs, C1P, caspase-3, caspase-12, NFκB1 mRNA and NF-κB p65 protein levels in cells treated with TM compared to controls. Administration of TUDCA lead to a partial decrease in GRP78 expression, NFκB1 mRNA, NF-κB p65 protein, C22–C24 CERs and C1P levels along with a decrease in caspase-3 and -12 activity. Conclusion: The results of this study reveal the presence of increased long chain CERs, C1P and apoptotic markers in retinal cells undergoing ER stress.